Home Kunst & CultuurBoekentips Vittorio Sella, Pionier in de bergfotografie

Vittorio Sella, Pionier in de bergfotografie

door Aniek Rooderkerken
Vittorio Sella, foto gemaakt vanaf een van de toppen van Monte Forno, 3262 meter, 21 juli 1887

Vittorio Sella, Pionier in de bergfotografie

De Italiaan Vittorio Sella (1859 – 1943) groeide op in de schaduw van de Italiaanse Alpen. Vanaf zijn twintigste klom en fotografeerde Sella in de Alpen, dezelfde bergen die wij de afgelopen dagen zagen in Piëmonte; pittoreske valleien die afwisselen met hellingen en hoge toppen.

Naar het dak van de wereld

Deze rustige man uit een klein stadje in het noorden van Italië reisde af naar het dak van de wereld. Naar plaatsen waar weinig Europeanen ooit waren gegaan. Hij maakte expedities naar Alaska, de Kaukasus en Afrika. En hij was de eerste die de Matterhorn en de Monte Rosa, de hoogste berg van Italië, in de winter wist te beklimmen. Aangekomen op de top van deze bergen maakte hij de meest prachtige foto’s van de bergpanorama’s.

Vittorio Sella, Alpen, Monte Rosa
Alpen, Monte Rosa
Vittorio Sella, Glacier Blanc
Glacier Blanc

Foto’s op de meest afgelegen plaatsen

De foto’s van Vittorio Sella zijn legendarisch door de hoge kwaliteit en de nauwkeurigheid waarmee ze genomen werden. Dit is te danken aan de grote, delicate fotografische glasplaten die Sella gebruikte. Deze bewerkte hij op locatie met chemicaliën. Een moeilijk proces. Sella vond aangepaste zadels en rugzakken uit zodat de glasplaten konden worden vervoerd, samen met een bijna twintig kilogram wegende houten Dallmeyer camera en statief. Hij wist de omvangrijke en kwetsbare apparatuur naar de meest afgelegen plaatsen te brengen. Hij maakte hier spectaculaire historische zwart-wit beelden van werelds hoogste bergtoppen.

Vittorio Sella, Glacier d'Aletsch
Vittorio Sella, Glacier d’Aletsch
Vittorio Sella, Alpen, la Meije
Alpen, la Meije

Bergfotografie

De bergfotografie van Sella was baanbrekend en is tot op de dag van vandaag ongeëvenaard. Natuurlijk vanwege het artistieke belang. Sella wordt nog steeds als een van de beste bergfotografen ter wereld gezien. Zijn zijn foto’s werden en worden wereldwijd in toonaangevende musea tentoongesteld. Maar de foto’s hebben ook een historische betekenis. Veel van de foto’s waren gemaakt van bergen die nooit eerder waren vastgelegd. Sella fotografeerde ook de bergvolken van deze gebieden. Tijdens alle expedities werd meteorologisch, geologisch en botanisch onderzoek gedaan. Bergbeklimmers gebruiken tegenwoordig de beelden zelfs nog om hun route te bepalen.

Vittorio Sella
Vittorio Sella

Vittorio Sella, Pionier in de bergfotografie

Uitgeverij Terra publiceerde in oktober 2014 een omvangrijke en unieke uitgave van Sella’s foto’s. Het boek is een ode aan de bijzondere fotograaf uit de vorige eeuw. Voor het eerst zijn de beste foto’s uit het archief van de Fondazione Sella in Biella gepubliceerd. De bijzondere reproducties werden gemaakt van originele negatieven of positieven.

Vittorio Sella, Pionier in de bergfotografie, € 59,50, Uitgeverij Terra, EAN 9789089896193. Bestel het boek hier.

Vittorio Sella, Pionier in de bergfotografie
Vittorio Sella, Pionier in de bergfotografie
Vittorio Sella, foto gemaakt vanaf een van de toppen van Monte Forno, 3262 meter, 21 juli 1887
Foto gemaakt vanaf een van de toppen van Monte Forno, 3262 meter, 21 juli 1887

Meer lezen:

Laat een bericht achter!