Home Kunst & CultuurBoekentips Wandelen over de Godenweg van Bologna naar Florence

Wandelen over de Godenweg van Bologna naar Florence

door Aniek Rooderkerken
Smalle paden slingeren zich door het Toscaanse landschap

Wandelen over de Godenweg van Bologna naar Florence

In de gids Wandelen over de Godenweg beschrijft Merel Diemont een wandeltocht van Bologna naar Florence, dwars door de Apennijnen. Ze loopt over glooiende zandpaden en oude karrensporen, langs kleine Italiaanse bergdorpen en prachtige landhuizen. Een perfecte gids voor wie van plan is deze wandeling te maken.

Wandelroute met een geschiedenis

De Godenweg van Bologna naar Florence heeft een lange geschiedenis, die terug te voeren is naar de 7e eeuw voor Christus. Voor de Etrusken was het een handelsweg, die van het in 510 voor Christus gestichte Felsina (het huidige Bologna), naar het twee eeuwen later ontstane Fiesole (vlakbij Florence) liep. Via het pad konden handelaren te voet of te paard via een relatief makkelijke en veilige route de Apennijnen oversteken.

In de 3e eeuw voor Christus werden de Etrusken verslagen door de Romeinen en ook Bologna en Fiesole kwamen in Romeinse handen. De Romeinse consul Gaius Flaminius gaf opdracht een weg aan te leggen: de Via Flaminia militaire. De Godenweg had een militaire functie gekregen.

Het verval van het Romeinse Rijk vanaf de 3e eeuw na Christus betekende ook het begin van het verval van de Godenweg. De route raakte in de vergetelheid, tot eind vorige eeuw besloten werd de route nieuw leven in te blazen. Tegenwoordig is de 117,7 kilometer lange weg een geliefde wandelroute. Moet je die als Italiëliefhebber niet een keer hebben gelopen?

Godenweg, Via degli Dei
Godenweg, Via degli Dei

Waarom wordt de Godenweg zo genoemd?

De Godenweg (Via degli Dei) heet zo omdat de wandelroute in Emilia-Romagna langs veel bergen en dorpen loopt die goddelijke namen hebben, zoals de berg Monte Adone (vernoemd naar de Griekse god Adonis), het dorp Monzuno (naar de Romeinse oppergod Jupiter), Monte Venere (Berg van Venus) en Monte Luario (naar de Romeinse godin Lua).

7 etappes van de Godenweg

De Godenweg bestaat uit 7 etappes:

  • 1e etappe: van Bologna naar Sasso Marconi
  • 2e etappe: van Sasso Marconi naar Monzuno
  • 3e etappe: van Monzuno naar Madonna dei Fornelli
  • 4e etappe: van Madonna dei Fornelli naar Passo della Futa
  • 5e etappe: van Passo della Futa naar San Piero a Sieve
  • 6e etappe: van San Piero a Sieve naar Vetta le Croci / Olmo
  • 7e etappe: van Vetta le Croci / Olmo naar de Dom van Florence
Bologna, Godenweg of Via degli Dei
Bologna, Godenweg of Via degli Dei

Afwisselende route

De Godenweg loopt over het Noordelijke deel van de Apennijnen, een bergketen die zich 1350 kilometer lang uitstrekt over het hele Italiaanse schiereiland. Het is een fijn wandelgebied. De Godenweg loopt door groene en dicht beboste streken, over karresporen en bospaden, door het heuvelachtige Italiaanse landschap, langs kloosters en kastelen. En onderweg geniet je waarschijnlijk ook nog eens van verse pastagerechten en goede wijnen. Deze gouden combinatie bracht Merel Diemont ertoe een reisgids te maken voor de Godenweg, een prachtige wandeltocht met een interessante geschiedenis.

Reisgids Wandelen over de Godenweg

De gids is niet alleen een beschrijving van Merels wandeltocht. De gids bevat kaartjes en een nauwkeurige routebeschrijving. Elke wandeldag vormt een apart hoofdstuk, dat je een indruk van de route geeft, de bezienswaardigheden vermeldt, net als het aantal kilometer van het traject, het aantal meters dat je stijgt en daalt en de verwachte duur van de wandeling. Merel houdt rekening met een langere lunchpauze – het blijft immers Italië. En hierom krijg je ook tips voor lekkere trattoria’s onderweg en een fijne overnachting aan het einde van de wandeldag. Hiermee deelt Merel eigenlijk alles met je wat je over de wandelroute wil weten.

Wandelen over de Godenweg | Merel Diemont | Uitgeverij Odyssee Reisgidsen | ISBN 9789461230645 | bestel het e-book voor € 7,50 | of bestel de paperback voor €17,00

Wandelen over de Godenweg, Merel Diemont
Wandelen over de Godenweg, Merel Diemont

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links

Meer lezen:

Laat een bericht achter!