Home Kunst & CultuurBoekentips Mijn Napels van Saskia Balmaekers

Mijn Napels van Saskia Balmaekers

door Aniek Rooderkerken
Mijn Napels van Saskia Balmaekers

Mijn Napels van Saskia Balmaekers

Met het boek Mijn Napels van Saskia Balmaekers ontdek je misschien wel de meest fascinerende stad van Italië. Saskia neemt je mee op pad door de wijk Rione Sanità, het Centro storico, ontdekt pizzabakkers en kerststallen en struint door Pompeï en over de Vesuvius.

Napels verkennen

‘Napoli non è una città, è un mondo,’ aldus de Italiaanse schrijver Curzio Malaparte. Napels is geen stad, maar een wereld. Er is geen beter citaat om een boek over Napels mee te beginnen. Want zoals ik ook ontdekte toen ik afgelopen jaar door Napels struinde, het is een enorme stad, die je moet verkennen en ontdekken om de eigenaardigheden van de verschillende wijken tot je te nemen. Het leven te waarderen zoals zich dat in de stad afspeelt. En Napels leren kennen zonder een bezoek aan de Vesuvius, Pompeï of Herculaneum… dat kan ook bijna niet. Nee, in Napels is een wereld te verkennen.

Napels bruist van het leven. Waarschijnlijk komt dat omdat het leven zich vooral op straat afspeelt. En daarom beperkt Saskia zich in haar boek niet tot de bezienswaardigheden, de musea en wijken die je bezocht moet hebben. Ze laat je ook zien wat het ongrijpbare van de stad Napels is, de mensen die er wonen en de Vesuvius die altijd op de achtergrond rommelt.

Mijn Napels van Saskia Balmaekers
De kerststallen van Napels
Mijn Napels van Saskia Balmaekers
Volop wijnbarretjes

Geen reisgids

Hiermee is het boek geen reisgids, je kan er niet mee naar Napels gaan om zo met een gids in de hand de stad te verkennen. Het is een verzameling aan verhalen, anekdotes, bijzondere ontmoetingen. Hiermee is het meer een boek dat je verslindt vóór je op pad gaat, zodat je begrijpt hoe Napels en de Napolitanen zijn.

Natuurlijk komen ook de echte Napolitaanse highlights aan bod. Want wat is Napels zonder zijn pizza, het Museo Archeologico Nazionale di Napoli, de vele koffiebarretjes en de Via San Gregorio Armeno met zijn kerststalletjes die het hele jaar door staan uitgestald?

Mijn Napels van Saskia Balmaekers
Over de vesuvius

Rondom Napels

Naast de stad Napels zelf, maakt Saskia uitstapjes naar de Amalfikust, Capri, Ischia, Procida en de Vesuvius. Napels ligt nu eenmaal onder de rook van de Vesuvius, die altijd een grote invloed heeft gehad op het leven in de stad. Natuurlijk rond de uitbarsting in het jaar 79 na Christus, toen Pompeï en Herculaneum door een dikke laag lava en puin verslonden werden – twee plekken die je overigens niet mag overslaan als je Napels bezoekt. Maar ook de wijngaarden op de flanken van de vulkaan waar je – als je dan toch in Napels bent – prima van een wijnproeverij kan genieten.

De meest fascinerende stad van Italië

Mijn Napels is alweer het zevende boek van Saskia Balmaekers. Net zoals de voorgaande boeken is Mijn Napels geen reisgids, geen opsomming van wat je allemaal gezien en gedaan moet hebben in een stad. Het is meer alsof Saskia je persoonlijk mee neemt door Napels, en onderweg anekdotes en verhalen met je deelt. Samen geven ze je een goed en gedetailleerd beeld van de stad en de Napolitanen. Van het centro storico tot de levendige volkswijk Quartieri Spagnoli… ga je mee op pad?

Mijn Napels van Saskia Balmaekers
Capri!

Saskia Balmaekers

Saskia Balmaekers (1980) is schrijver, journalist en blogger. Sinds 2010 heeft zij de zeer populaire blog Ciaotutti.nl, waar de cultuur, de mensen en de Italiaanse gewoonten centraal staan. Eerder verschenen o.a. Ciao tutti en 101 mooiste plekken van Italië. Lees ook de blogs die wij schreven over: Mijn Puglia en Mijn Italië.

Saskia Balmaekers | Mijn Napels. Ontdek de meest fascinerende stad van Italië | Uitgever: Xander Uitgevers B.V. | ISBN 9789401612104 | € 20,99 | Bestel hier bij bol.com

Meer lezen:

Laat een bericht achter!