Home Midden-Italië 10 tips voor een onvergetelijke Palio in Siena

10 tips voor een onvergetelijke Palio in Siena

door Aniek Rooderkerken
Palio van Siena

10 tips voor een onvergetelijke Palio in Siena

Voor de inwoners van Siena is de Palio het hoogtepunt van het jaar. Tweemaal per jaar, op 2 juli en 16 augustus, strijden de verschillende stadswijken tegen elkaar op het Piazza del Campo, tijdens een spannende historische paardenrace.  Het evenement trekt echter ook talloze andere bezoekers, die het evenement én de voorbereidingen willen meemaken. Want de Palio meemaken is iets om nooit te vergeten! Dus als je deze zomer in Toscane bent, mag je de Palio niet missen. Hierom mijn tips voor een onvergetelijke Palio in Siena!

1 Ken de regels; Wat is de Palio van Siena eigenlijk?

Kort gezegd: Uit de zeventien historische districten van Siena worden willekeurig tien contrade (stadswijken) gekozen die deelnemen aan de Palio. Iedere contrada vaardigt één ruiter uit, die enkele avonden voor de wedstrijd ook door middel van loting zijn paard krijgt toegewezen. De wedstrijd zelf duurt maar kort. De paarden rennen slechts driemaal over het schelpvormige Piazza del Campo, waardoor de wedstrijd vaak minder dan 90 seconden duurt. Het record staat op 1 minuut en 13 seconden. Het paard dat als eerste over de finishlijn komt wint de wedstrijd! Het gebeurt vaak dat de fantino, de ruiter, van zijn paard valt, maar dat hoeft geen verlies te betekenen. Een paard dat zonder ruiter de finish over komt wordt een ‘cavallo scosso’ genoemd en wint alsnog de Palio van Siena.

Paarden en jockeys strijden om de Palio di Siena

Paarden en jockeys strijden om de Palio di Siena

2 Zorg dat je op tijd boekt

Voor wie nu een lastminute naar Siena wil boeken, sorry, je bent waarschijnlijk te laat. Grote kans dat alle hotels in de stad al maandenlang volgeboekt zijn. Boek komend jaar dus op tijd! Een verblijf in het centrum van Siena is een aanrader. Je kan vanuit een andere stad met de auto of trein afreizen naar de stad, maar houd er rekening mee dat veel festiviteiten ‘s avonds plaatsvinden en de laatste trein alweer vroeg vertrekt.

3 Sluit je aan bij een Contrada

Siena is verdeeld in zeventien contrade, of stadswijken, en allen hebben een eigen bestuur, mascotte en kleuren. Uiteindelijk mogen tien van deze wijken in de finale tegen elkaar strijden, dus kies een van deze contrade uit en sluit je hierbij aan. Je kan jouw gekozen wijk aanmoedigen door een fazzoletto te kopen, een halsdoek waarop het symbool van de wijk staat afgebeeld. Iedere contrada heeft namelijk een eigen symbool, zo heeft de wijk Aquila een adelaar, is de Istrice de Contrade van het stekelvarken, en de Tartuca de Contrade van de schildpad.

Vlaggen van de verschillende contrade, Palio di Siena

Vlaggen van de verschillende contrade, Palio di Siena

4 Bekijk de loting van de paarden

Enkele dagen voor de Palio vindt op het Piazza del Campo de Tratta of loting plaats tussen de deelnemende contrade. De ruiters krijgen op dat moment namelijk een paard toebedeeld, door middel van een loterij. De hele contrada is hierbij aanwezig, want het is van groot belang dat zij een goed paard krijgen toegewezen. Dezelfde avond rijden de jockeys en hun nieuw toegewezen paarden hun eerste prova of oefenwedstrijd. De oefenwedstrijden zijn ook erg leuk om mee te maken; zo kan je genieten van de sfeer van de Palio, zonder de drukte van de racedag zelf. 

5 Woon een van de diners bij

Heb je partij gekozen voor een contrada? Sluit je dan ook aan bij het diner dat de avond voor de Palio wordt gehouden. Iedere contrada organiseert namelijk een groots diner in de straten van de betreffende wijk, de zogenaamde ‘cena della prova generale’. Zittend aan lange gedekte tafels in de straten van de wijk proef je de sfeer van de Palio en de contrade . Tijdens het diner wordt er, naast heerlijk gegeten en veel gedronken, getoast op de ruiter en het paard, worden toespraken gehouden en wordt er veel gezongen. Er is altijd wel een tafel gereserveerd voor ‘buitenstaanders’, ofwel iedereen die niet uit de stad zelf komt. Tickets kosten €15-20 en kunnen op de dag zelf gekocht worden.

Tips voor de Palio van Siena, Italie Uitgelicht3

6 Zorg dat je op tijd aanwezig bent

Op de dag van de wedstrijd stromen duizenden mensen de stad in. Wil je een mooie plaats op het plein, dan zul je vroeg aanwezig moeten zijn om een plek te bemachtigen. De staplaatsen op het midden van het plein zijn snel vergeven, zeker de beste plaatsen bij de gevaarlijkste bocht en de start staan als eerst vol. Maar mooier is het om gewoon door de stad te lopen en te zien hoe in de uren voor de wedstrijd de jockeys en de paarden gezegend worden. Om 17.00 uur begint de Corteo Storico,  een processie met honderden personen die zich voorstellen aan het publiek; de paarden en ruiters, de inwoners van de contrade, vaandeldragers en muzikanten. Allen in schitterende middeleeuwse kledij.

7 Koop tickets voor de tribune

Probeer tickets voor de palchi, de tribunes, te bemachtigen. De plekken zijn prijzig en de stoeltjes zijn klein en hard, maar de balkons zijn de beste plaats om de race te bekijken; hier heb je een spectaculair uitzicht over het plein en de Palio. Er is geen centraal verkooppunt voor de zitplaatsen, dus je moet op zoek gaan naar de juiste personen die je de tickets kunnen verkopen. Vaak kunnen de restaurants en cafe’s aan het plein je helpen. Heb je geen zitplaats? Het midden van het plein is gratis toegankelijk, hoewel de staplaatsen meestal snel bezet zijn, en het uitzicht beduidend minder spectaculair is.

Palio van Siena

Palio van Siena

8 Geniet!

Simpel. De wedstrijd zelf duurt maar enkele minuten, dus geniet van iedere seconde!

9 Vier de overwinning

Zodra het winnende paard de finishlijn over stapt, barst de stad uit zijn voegen. De inwoners van de winnende contrada nemen Il Palio, het vaandel, en dragen deze door de stad. Wil je de echte Palio sfeer meemaken, volg dan de winnende contrada die terugkeert naar hun wijk om hun overwinning te vieren. De wijk van de winnaar is eenvoudig te vinden; de verliezende stadswijken dimmen alle lichten in hun wijk.

10 Meer lezen?

Naast de Palio van Siena zijn er nog talloze andere historische evenementen die geweldig zijn om mee te maken. Ik beschreef eerder al over de 25 mooiste historische evenementen in Toscane, bekijk dus snel welke evenementen plaatsvinden als jij in Toscane bent deze zomer!

Meer lezen:

1 comment

Italië Uitgelicht - Aniek 1 juli 2014 - 20:58

Test

Reply

Laat een bericht achter!