Ostia Antica; de Romeinse stad komt tot leven
Ostia Antica is een van de best bewaarde Romeinse steden in Italië. Het is bovendien een stad waar je het dagelijkse leven van de gemiddelde Romein kunt zien. Vandaag vertelt reizigster Tikva van GezinOpReis ons over haar bezoek aan Ostia Antica.
Een dagtrip naar Ostica Antica
“Toen we een week in Rome verbleven, maakten we een dagtrip naar Ostica Antica. Je hebt hier niet de grootse en indrukwekkende gebouwen zoals het Colosseum in Rome. Waan je geen keizer of belangrijke Romeinse generaal: in Ostia ben je slechts een simpele burger. Lopende door de ruïnes laat ik me meenemen door mijn fantasie. Zou dit dan mijn favoriete bar zijn waar ik samen met mijn vrienden allemaal gekleed in toga een biertje ga drinken? Dronken vrouwen eigenlijk wel bier in die tijd? Hadden Romeinen überhaupt wel wijn? Voor mijn dagelijkse maaltijd moet ik in ieder geval naar de goede bakkerij. Ik herken deze direct aan de ovens waar het brood in gebakken werd. De vishandel heeft passende mozaïeken waardoor ook het doel van deze winkel direct duidelijk is. Waar zou ik met man en kinderen wonen? Misschien wel in het garden house, een appartementencomplex dat plaats biedt aan 1200 personen. De begane grond is nog goed herkenbaar. De trappen die naar één van de 5 hogere verdiepingen gingen houden nu in het niets op.

Van lang niet alle gebouwen is de functie goed herkenbaar. Maar ik vertrouw de archeologen en borden met uitleg die ons vertellen wat huizen zijn en wat een brandweerkazerne was. In Ostia waren ook veel opslagplaatsen en handelsdepots. Tegenwoordig ligt de zee 3 kilometer verderop maar dit komt doordat de kust door verzanding is opgeschoven. Vroeger lag de stad aan zee en was deze door middel van een weg en de rivier verbonden met Rome. Het was de belangrijkste doorvoerbestemming en haven stad van Rome.

Er zijn bewijzen gevonden dat dit gebied al in de bronstijd bewoond werd. De eerste Romeinse stad stamt uit 700 voor Christus. In 42 werd er een kunstmatige haven aangelegd en zelfs een 130 meter hoge vuurtoren gebouwd (niet bewaard gebleven). Daarna groeide de stad enorm en op het hoogtepunt woonden er ongeveer 50.000 mensen. In 238 sloeg het noodlot toe. Door een aardbeving en door de daaropvolgende tsunami werd een deel van de stad verwoest. De stad bleef nog ruim 300 jaar lang bewoond maar had haar belangrijke handelsstatus verloren. De Romeinen die hier nu nog woonden, deden dat vooral omdat ze een rustige plek zochten. Ook tegenwoordig is Ostia een perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukke stad Rome. Het terrein van de ruïnes heeft veel gras en bomen. De zeewind geeft vaak een prettig windje op warme dagen. Zoals altijd zijn uitgestrekte gebieden met ruïnes in Italië in de zomer heet, dus zorg zelf voor water en bijvoorbeeld een hoed of sjaal.


De baden in Ostia nemen een bijzondere plaats in tijdens je bezoek. De vloermozaïeken zijn namelijk uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De meeste baden hebben dan ook een naam gekregen op basis van de gevonden vloer. Zo is er het bad van Neptunes, het bad van de koetsier, het bad van de zeven sages en het bad van Mithras. Behalve badderen konden de vroegere inwoners voor hun vermaak ook terecht bij een theater met plek voor 3000 toeschouwers. Omdat de stad zo lang bewoond is geweest zijn er veel verschillende religieuze gebouwen opgegraven. Diverse tempels ter ere van Romeinse goden, kerkjes en zelf een synagoge.

In Ostia komt de Romeinse stad dus echt tot leven. Heb je de tijd dan is het een (halve) dagtrip zeker waard. Je bent er zo: er gaat namelijk een rechtstreekse metrotrein vanaf de Piramide in Rome.”
Tikva en Marcel hebben het blog GezinOpReis. Je kunt hier hun reisverhalen lezen en tips over reizen met kinderen.

DeniseM zegt
Ik ben er ook geweest, precies 20 jaar geleden, met mijn moeder. Gek idee dat ik nu bijna net zo oud ben als zij toen was!
Aniek Rooderkerken zegt
Tijd om weer eens terug te gaan dan, zou ik zeggen 😉