1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden

1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden
1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden

De Italiaanse ijssalon is in Nederland een begrip geworden en wanneer ik na mijn werk naar huis fiets kom ik heerlijke Italiaanse restaurants tegen. Wanneer ik mijn jaren ’30 huis binnenkom, is het eerste wat ik zie een prachtige terrazzovloer.  Het is mij duidelijk: de vele stijlvolle en culinaire Italianen die de afgelopen eeuwen naar Nederland reisden en hier een bestaan opbouwden hebben hier hun sporen nagelaten. Daniela Tasca neemt je in haar boek 1001 Italianen mee naar de wereld van deze Italiaanse immigranten.

Charmante Italiaanse mannen

Al minstens vijfhonderd jaar komen er Italianen naar Nederland – meestal om te werken. Als bankier, kunstenaar, instrumentmaker, sierstucwerker, schoorsteenveger, terrazzowerker, ijsmaker of pizzabakker. Na de Tweede Wereldoorlog werden de charmante Italiaanse mannen in grote groepen als arbeider naar Nederland gehaald om hier in de mijnen of de industrie te werken. Veel van de Italianen die naar Nederland kwamen zijn hier gebleven, trouwden hier en bouwden hier een bestaan op. Hun voornemens om terug te keren naar het moederland lieten ze varen en ze integreerden in Nederland.  Momenteel zijn er zo’n 80.000 Italianen gevestigd in Nederland, schat Daniela Tasca.

1001 Italianen

De Italianen bleken de wegbereiders van de grote mediterrane migratie, ze stonden aan de wieg van de multiculturele samenleving. Na hen zijn nog veel meer Italianen naar Nederland gekomen: uitwisselingsstudenten, expats en wetenschappers kwamen, werden verliefd op Nederland, en bleven. Hoe verging het de Nederlandse Italianen en hun nazaten? Wat bindt hen aan ons land? Wat is hun bijdrage aan de Nederlandse cultuur? Daniela Tasca dook in de literatuur, zocht in private en openbare archieven en sprak met Italiaanse Nederlanders. Ze schetst het beeld van een diverse gemeenschap, gehecht aan de eigen identiteit en flexibel genoeg om geïntegreerd te zijn.

Start je eenmaal met lezen, dan kun je het boek 1001 Italianen, vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden, waarschijnlijk niet meer wegleggen. Sinds ik het boek gisteren in de brievenbus kreeg ben ik non-stop aan het lezen. Het is niet alleen een onderzoek naar de geschiedenis van Italianen in Nederland, maar het zoomt in op de individuele mensen. De ijsbereiders, terrazzowerkers, gastarbeiders, expats en culturele ‘vluchtelingen’ die vanuit Italië naar Nederland trokken, hier een bestaan hebben opgebouwd en mede vorm hebben gegeven aan Nederland, zoals dat nu is. Tasca: “Het was voor mij een grillige ontdekkingstocht waarbij ik op veel bekende, maar ook op heel veel nooit vertelde geschiedenissen stuitte”.

Wanneer ik het hele boek gelezen heb, zal ik enkele van de verhalen met jullie delen!

Daniela Tasca; een Siciliaanse in Nederland

Daniela Tasca werd geboren op Sicilië en kwam als Erasmusstudente naar Nederland. Ze bleef en onderzoekt nu de geschiedenis van de Italiaanse immigratie in ons land. Naast haar werk voor radio en televisie regisseerde ze diverse documentaires en publiceerde ze onder andere De Spaghettiflat, Little Italy in de polder en diverse theaterteksten. 1001 Italianen is de weerslag van het onderzoeksproject 1001 Italianen van Stichting Culturissima. Dit project brengt de geschiedenis van de Italiaanse aanwezigheid in Nederland in kaart. Wie zijn de Italianen van Nederland?

1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden
Daniela Tasca
Uitgever: Athenaeum
224 pagina’s
ISBN: 9789025302481

1001 Italianen bestel je hier bij bol.com of bestel het ebook.

1001 Italianen, Daniela Tasca
1001 Italianen, Daniela Tasca
More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *