Verborgen in het ijs van de Ötztaler-gletsjer: 25 jaar ijsmummie Ötzi

Vandaag, op 19 september 2016, is het 25 jaar geleden dat ijsmummie Ötzi werd gevonden in de Italiaanse bergen van Zuid-Tirol, ofwel Südtirol. Een unieke  vondst, zo bleek later. Met zijn 5300 jaar is Ötzi tot op vandaag de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden. Het lichaam van Ötzi is te bezichtigen in het Archeologisch museum in Bolzano/Bozen in Zuid-Tirol, samen met de voorwerpen die de ijsmummie bij zich droeg. Zuid-Tirol viert het 25-jarig jubileum met onder andere een bijzondere hike langs de vindplaats van Ötzi. Wij kijken digitaal naar 25 jaar ijsmummie Ötzi.

25 jaar ijsmummie Ötzi

25 jaar ijsmummie Ötzi

25 jaar ijsmummie Ötzi

De Duitse bergbeklimmers Helmut en Erika Simon deden op 19 september 1991 een bijzondere vondst. Op 3210 meter stuitten ze op het lichaam van een man. Vanwege zijn vindplaats aan de rand van de Niederjochferner gletsjer in het Ötztal, kreeg hij de bijnaam Ötzi. In eerste instantie dachten de Duitse wandelaars dat het een bergbeklimmer was. De instanties die hem uiteindelijk ophaalden vermoedden dit ook en zij brachten het lichaam naar Innsbruck.

Later werd duidelijk hoe uniek de man was die jarenlang in het ijs van de Ötztaler-gletsjer verborgen was gebleven. IJsmummie Ötzi bleek ongeveer 5300 jaar oud en door de bescherming van het ijs was zijn lichaam vrijwel intact gebleven, net als de kleren die hij droeg en de spullen die hij bij zich had. Schoenen gemaakt van leer, een geitenleren jas, veertien pijlen en een boog, een koperen bijl. De vondst van Ötzi gaf onderzoekers belangrijk inzicht in de Europese prehistorie. Een tijd waar nog maar weinig over bekend was.

Ötzi in het Archeologisch Museum in Bolzano

Nadat bleek dat de vindplaats van Ötzi ruim 92 meter over de grens in Italië was, werd Ötzi van Oostenrijk naar het Italiaanse Bolzano verplaatst. Sindsdien is het lichaam van Ötzi te bezichtigen in het Archeologisch museum in Bolzano/Bozen in Zuid-Tirol. In het museum is een gehele verdieping ingericht voor de ijsmummie en de bij hem gevonden voorwerpen. Sinds de komst van Ötzi trekt het museum 300.000 bezoekers per jaar.

25 jaar ijsmummie Ötzi

25 jaar ijsmummie Ötzi

25-jarig jubileum

Om het 25-jarig jubileum te vieren nemen Tamara Lunger en Lino Zani, twee bekende bergbeklimmers uit Zuid-Tirol, geïnteresseerden mee op een hike door de prachtige Alpen en langs de vindplaats van de ijsmummie. De tocht wordt georganiseerd door museum ArcheoParc en kan ook elke dinsdag (andere dagen op aanvraag) met een reguliere gids gedaan worden. Van december tot en met mei kan je de tocht op ski’s maken.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!