Home Italiaanse keuken Italië van Onno Kleyn: mijn verhalen en recepten

Italië van Onno Kleyn: mijn verhalen en recepten

door Aniek Rooderkerken
Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en recepten

Een flink boekwerk is het: Italië, mijn verhalen en recepten, van Onno Kleyn. Met hoofdstukken als Een Mattheüs in Modena en Deinende mozaïeken is mijn interesse meteen gewekt.

Tussen de olijfbomen en cipressen

Midden tussen de olijfbomen en cipressen in Toscane ontstonden de Italiaanse avonturen van Onno Kleyn. Hier begon hij te schrijven over eten en wijn. Inmiddels zijn er al heel wat culinaire boeken van Kleyns hand verschenen en nu komt daar een prachtboek over Italië bij: Italië, mijn verhalen en recepten.

Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en recepten
Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en recepten

De titel verklapt het al. In dit kookboek vind je niet alleen recepten, maar vooral ook verhalen over Italië. De inhoudsopgave maakt al nieuwsgierig. Ik zie hoofdstukken met titels als Een Mattheüs in Modena, Deinende mozaïeken en De maan van februari. Mijn interesse is meteen gewekt.

Dat wordt nog beter bij de eerste regels van de inleiding. “Onze voeten klinken hol in de smalle Via dei Fossi. De grijze gladgestreken straatplavuizen glimmen van de eerder gevallen regen en in de vochtige avondlucht hangt een geur van brandend eikenhout. Als we langs de tuin van Trattoria La Toppa komen haal ik snel mijn hand langs de rozemarijn en ruik de wierookachtige zoetheid.”

Met het lezen van deze eerste regels weet ik zeker dat dit een boek is dat ik niet snel weg leg. De woorden zorgen ervoor dat ik in mijn hoofd al in Italië ben en de geuren uit de keuken al ruik. En wanneer ik bladzijde na bladzijde omsla word ik niet teleurgesteld: Kleyn weet je steeds diep in een verhaal te trekken.

Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en recepten
Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en recepten

De essentie van eten

Het boek is de opvolger van het naslagwerk De grote Kleyn en is gevuld met meeslepende culinaire reisverhalen en meer dan 150 recepten. In het boek schrijft Kleyn over Italiaanse gebruiken, kooktechnieken en historie en deelt hij meer dan honderdvijftig recepten. Want in Italië vindt Kleyn de essentie van eten. Het omgaan met eten, het kiezen van ingrediënten, het koken en de aandacht voor lang tafelen.

Het is dus geen standaard kookboek. De recepten worden omgeven door anekdotes en verhalen, waardoor je meteen zin krijgt om het recept zelf te maken of anders meteen naar Italië af te reizen om te gaan eten. Sterker nog, de verhalen zijn misschien nog wel belangrijker dan de recepten. In het boek vind je ook geen foto’s van de recepten, maar in plaats hiervan prachtige illustraties van Marly Hendricks. 

Italië, Mijn verhalen en recepten, is een boek om heerlijk ontspannen te lezen, om bladzijde voor bladzijde te ontdekken hoe Italianen koken en waar hun liefde voor dat eten vandaan komt. En waarschijnlijk groeit jouw liefde voor de Italiaanse keuken met iedere bladzijde die je leest. Dit boek leg je niet snel weer weg.

Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en recepten
Onno Kleyn. Italië, Mijn verhalen en recepten

Onno Kleyn

Onno Kleyn is al ruim 30 jaar culinair en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en schrijft voor diverse andere tijdschriften. Kleyn, die eind jaren 80 in Toscane woonde, publiceerde tientallen boeken, vooral over Italië, Frankrijk en eten, smaak en wijn.

Leestips van Onno Kleyn

Meer lezen:

Laat een bericht achter!