Home Kunst & CultuurBoekentips 24 uur in het oude Rome! Het dagelijks leven van de Romeinen

24 uur in het oude Rome! Het dagelijks leven van de Romeinen

door Aniek Rooderkerken
Stedentrip Rome

Op een late zomerdag in 137 n. Chr. neem je een kijkje in het dagelijks leven van gewone Romeinen. Een bakker, slavin, kroegbazin, een senator en een gladiator. Je volgt hun voetsporen door de straten van de oude stad. 24 uur in het oude Rome.

Een boek over het échte Rome

“De meeste mensen die we in het boek tegenkomen kan dat helemaal niets schelen. Voor hen gaat het leven niet om de glorie van het rijk, maar om het opbrengen van de huur, het omgaan met lastige familieleden en de dagelijkse problemen thuis en op het werk. Rome mag dan wel de grootste stad ter wereld zijn, de inwoners moeten zich nog steeds door het verkeer zien te worstelen, met hun buren zien op te schieten en goed, betaalbaar voedsel op de markt zoeken.

Het boek 24 uur in het oude Rome, Het dagelijks leven van de Romeinen geeft je écht een goede inkijk in het dagelijks leven in de Romeinse tijd. En dan niet het leven van keizers in grootse monumenten, maar juist het dagelijks leven op straat en de dagelijkse werkzaamheden. De jonge slavin die het ontbijt maakt, de ochtendles van een schooljongen en de priesteres die voorbereidingen treft voor een offer.

Nachtwakers tot Vestaalse maagden

Je loopt achter de vigiles aan, de nachtwakers van Rome die voorkomen dat er branden uitbreken – levensgevaarlijk in de kronkelige straatjes vol houten huizen. Je ruikt bijna het brood dat de bakker in de vroege ochtend de oven in schuift, terwijl een ezel rondje na rondje loopt om het graan te malen. Uren later zit je in een staatsiewagen met een Vestaalse maagd, die met twee grote zilveren urnen water ophaalt om later ritueel het altaar van Vesta te reinigen.

24 uur in het oude Rome

Ieder verhaal vindt plaats op een bepaald uur van de dag. Zo loop je in 24 verhalen door de 24 uur van de dag heen en ontdek je het echte Rome van de oudheid. Want het zijn niet zomaar verhalen van individuen, dit is het echte Rome. Niet het Rome van de geschiedschrijvers, maar dat van mannen en vrouwen in een vieze, gevaarlijke, maar o zo interessante stad. Leestip!

Philip Matyszak | 24 uur in het oude Rome, Het dagelijks leven van de Romeinen | Uitgever: Hl Books | ISBN 9789082683653 | € 20 | Bestel 24 uur in het oude Rome bij bol.com

24 uur in het oude Rome! Het dagelijks leven van de Romeinen
24 uur in het oude Rome! Het dagelijks leven van de Romeinen

Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een product koopt via een van de links in dit artikel, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

1 comment

Dehlia 16 april 2019 - 10:23

Wat een interessant boek lijkt mij dit!

Reply

Laat een bericht achter!