Home Italië Perugia, een stad van uitersten

Perugia, een stad van uitersten

door Aniek Rooderkerken
Perugia, Piazza IV Novembre met de Fontana Maggiore

Tips voor een stedentrip Perugia

Perugia is een stad van uitersten. Gelegen in de Umbrische heuvels is Perugia een lust voor het oog. De Middeleeuwse stad, met zijn smalle wegen die door het historisch centrum kronkelen, is in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd en bezit een uitzonderlijke charme. Met de indrukwekkende bogen, verborgen nissen met allerhande heiligen, met steile trappen en nauwe straten die steeds nieuwe pittoreske doorkijkjes bieden, waan je je in de Middeleeuwen.

Perugia

Aan de andere kant biedt de stad een sprankelend cultureel leven. De aanwezigheid van de Università per Stranieri maakt Perugia een hippe studentenstad. Jaarlijks strijken duizenden internationale studenten in de kleine stad neer, en met hen talloze culturele evenementen, festivals en uitgaansgelegenheden. Studenten die, net als ik, de Italiaanse taal willen leren, toeristen die worden getrokken door de prachtige Middeleeuwse stad of de alom aanwezige Etruskische geschiedenis die de stad ademt. En dan heb ik het nog niet eens over het jaarlijkse chocoladefestival en Umbria Jazz Festival. Perugia is een bezoek meer dan waard!

Perugia, Umbrië, Foto Aniek Rooderkerken
Perugia, Umbrië, Foto Aniek Rooderkerken

Middeleeuwse stad…

Het prachtige historische centrum van de heuvelstad is vol van kerken en musea. Perugia is een typische Middeleeuwse stad met zijn prachtige gebouwen, vooral rondom de Fontana Maggiore, die een eeuwenoude sfeer uitademen en tegen de steile heuvel gebouwd zijn. Prachtig om te zien, maar als je de hele stad wil verkennen, zal je de steile straten op een gegeven moment vervloeken. Ga dus meteen op zoek naar de Scale Mobili, roltrappen, of de mini metro die je vanaf het station naar het hoger gelegen historische centrum brengen.

De kleine metro vertrekt om de twee minuten en geeft onderweg een mooi uitzicht over de stad. De roltrappen gaan dwars door de Rocca Paolina, een groots fort dat halverwege de zestiende eeuw gebouwd is in opdracht van paus Paolo III Farnese. Nadat de paus Perugia ingenomen had bouwde hij bovenop een deel van de stad, en meer specifiek op de residenties van de heersers van de stad die hij verslagen had, een fort waar je nu nog door de verschillende zalen en ondergrondse straten kan dwalen. En, misschien licht oneerbiedig, dagelijks de roltrap kan nemen.

… van Etruskische origine

Onder dit alles ligt echter een oude Etruskische geschiedenis. De Etrusken zijn de oude bewoners van Italië, die leefden in het gebied tussen de Arno en Tiber (het huidige Toscane en delen van Umbrië en Latium). Het Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria vertelt deze geschiedenis, en herbergt letterlijk talloze urnen en andere artefacten. Genoeg om je een dag in de geschiedenis van deze vergeten inwoners van Italië te verdiepen.

Het museum is gebouwd in het architectonische complex van de San Domenico. In een kelderruimte van dit klooster is de Etruskische Cai Cutu tombe (3e-1e eeuw v.C.) gereconstrueerd, die urnen herbergt die in de Umbrische necropolissen zijn gevonden. De Cippo Perugino, of Perugiaanse steen, bevat een van de langste inscripties in de Etruskische taal.

Perugia, Museo Archeologico Nazionale dell'Umbria Foto © Aniek Rooderkerken
Perugia Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria Foto © Aniek Rooderkerken

Tip! Meer lezen over Perugia of Umbrië? Dorette Zwaans schreef het mooie Umbrië in geuren en kleuren en ook een aanrader is de Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken!

Kunst en Cultuur in Perugia

De Galleria Nazionale dell’Umbria is gehuisvest in het Palazzo dei Priori. Het museum heeft werken van verschillende Italiaanse meesters in haar bezit. Werken van Duccio, Fra Angelico, Piero dello Francesca en uiteraard Perugino. Samen met Pinturicchio (‘kleine schilder’) is deze Perugino de belangrijkste schilder van Perugia en de grondlegger van de Perugiaanse School.

In de Cappella di San Severo vind je een fresco van de Trinità e santi, vervaardigd door Rafaël én Perugino. Ook niet te missen is de Tempio di San Michele Arcangelo. Eén van de oudste kerken van Perugia, uit de 5e eeuw n.C. De kerk werd gebouwd op de ruïnes van een Romeinse tempel die op zijn beurt gelegen was op een heilige Etruskische plaats.

Perugia, Tempio di San Michele Arcangelo, Foto © Aniek Rooderkerken
Perugia, Tempio di San Michele Arcangelo, Foto © Aniek Rooderkerken

Università per Stranieri

De wereldberoemde Università per Stranieri, universiteit voor buitenlanders, zorgt voor een gestage stroom studenten die naar Perugia trekt om voor korte of langere tijd in deze stad te studeren. Zoals ik afgelopen jaar ook een maand lang deed. Lessen worden gegeven in de prachtige oude Palazzi in het centrum van de stad, zoals het achttiende eeuwse Palazzo Gallenga. Wekelijks trekken studenten met excursies dwars door Italië. Op steenworp afstand van Assisi, Rome en het Vaticaan, is Perugia een religieus oord. Kijk dus niet raar op, als je halve klas uit nonnen, dan wel priesters bestaat.

Umbria Jazz Festival

In een hostel ontstaat een spontaan Jazz ensemble, op elke straathoek is wel een muzikant te vinden en ‘s avonds trekt iedereen de straten op om te genieten van talloze optredens. Perugia is de thuisbasis van het in de muziekwereld alom gewaardeerde Umbria Jazz Festival dat jaarlijks in juli in de stad neerstrijkt.

Op het Piazza IV Novembre, het centrale plein van de stad rondom de Fontana Maggiore, kun je genieten van dagelijkse live concerten. De line-up van afgelopen jaar verraadt wat voor wereldtoppers hier optreden: Chick Corea, Stefano Bollani, Herbie Hancock, Sonny Rollins en vele anderen…

Perugia, Umbria Jazz Festival Foto © Aniek Rooderkerken
Perugia, Umbria Jazz Festival Foto © Aniek Rooderkerken

Assisi

In Perugia heb je vanaf het uitkijkpunt aan de Viale Indipendenza, of de aan deze straat gelegen aperitivo bar met de toepasselijke naam Punto di Vista, een weids uitzicht over de omgeving. Ook Assisi kan je van hier af zien, de stad die best bekend staat als bedevaartsplaats van de 13e-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi. De indrukwekkende Sint-Franciscusbasiliek bevat het graf van de heilige Franciscus en is gedecoreerd met prachtige fresco’s van Giotto di Bondone.

Voor een mooi uitzicht over de stad en de omgeving beklim je de burcht Rocca Maggiore op de heuveltop. Je zult je een weg moeten banen door horden vaak religieuze toeristen, maar bedevaartsoord Assisi mag je niet overslaan!

Assisi, Umbrië
Assisi, Umbrië

Tot slot

Perugia is een perfecte citytrip vanuit de bestemmingen Rome en Florence. Voor een klein bedrag ben je met de trein zo in Perugia. Maar ook als je er langere tijd verblijft is er genoeg te beleven. Ben je student, koop dan voor 6 euro een museumkaart, de Perugia Città Museo Card, waarmee je vijf musea kan bezoeken. Perugia is een stad van kunst en cultuur, waar de hippe jonge studentenstad versmelt met zijn eeuwenoude verleden!

Overnachten in Perugia?

Hotel Fortuna  is gevestigd in een charmant pand uit 1300. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over Perugia. Ook in het historische centrum ligt het kleine hotel S. Ercolano, in een verbouwd 17e-eeuws gebouw met uitzicht op de heuvels van Umbrië en in de verte Assisi. Of wat dacht je van het statige Hotel Iris, gevestigd in een 17e-eeuws gebouw, dicht bij het Rocca Paolina-fort en de Sant’Ercolano-kerk van Perugia.

Foto’s © Aniek Rooderkerken

"<yoastmark
Perugia, Umbrië, Foto Aniek Rooderkerken
Perugia, Umbrië, Foto Aniek Rooderkerken

Meer lezen:

Laat een bericht achter!