Home Italië in Nederland 25ste NIKI symposium – Italiaanse kunst in Nederlands bezit

25ste NIKI symposium – Italiaanse kunst in Nederlands bezit

door Aniek Rooderkerken
Maria met Christuskind en Johannes de Doper, Meester van de Conversazione di Santo Spirito, ca. 1490 - ca. 1515, Rijksmuseum Amsterdam

NIKI symposium – Italiaanse kunst in Nederlands bezit

Op 12 december houdt het Rijksmuseum in samenwerking met het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) voor de 25 ste keer het jaarlijkse NIKI symposium. Deze feestelijke jubileumeditie vindt plaats in het Rijksmuseum met als thema “Italiaanse kunst in Nederlands bezit”. Het Rijksmuseum beheert de grootste collectie Italiaanse kunst in Nederland en is dus de ideale plaats om het jubileum van het 25ste NIKI symposium te vieren.

Italiaanse kunst in Nederlands bezit

In de geschiedenis van het verzamelen van Italiaanse kunst in Nederland zijn verzamelaars zoals Fritz Mannheimer en Otto Lanz bekende namen. Mede dankzij Henk van Os’ baanbrekende onderzoeksproject naar Italiaanse schilderkunst in Nederland kennen we vooral hun schilderijencollecties. Italiaanse kunst omvat echter veel meer dan schilderkunst alleen. Dit NIKI congres toont het hele spectrum door aandacht te schenken aan tekeningen, kunstnijverheid en minder bestudeerde verzamelaars, zonder daarbij het belang van schilderkunst uit het oog te verliezen.

Sprekers van diverse musea, zoals Museum Boijmans van Beuningen en het Rijksmuseum, en universiteiten doen verslag van hun lopend onderzoek. Aan bod komen onder andere werk aan bestandscatalogi van Italiaanse kunst en het verzamelen van Italiaanse kunst in Nederland van de zeventiende tot de twintigste eeuw.

25ste jaarlijkse NIKI symposium - Italiaanse kunst in Nederlands bezit

25ste jaarlijkse NIKI symposium – Italiaanse kunst in Nederlands bezit

Het Rijksmuseum beheert de grootste collectie Italiaanse kunst in Nederland. Het is daarom zeer toepasselijk om het jubileum van het 25ste NIKI symposium hier te vieren. Sinds de oprichting in 1958 vervult het NIKI een sleutelrol in het stimuleren van onderzoek naar Italiaanse kunst in Nederland. Dit doen zij door middel van het huisvesten van wetenschappers, het onderwijzen van nieuwe generaties studenten, het ondersteunen van onderzoek door musea en het (mee-) organiseren van tentoonstellingen en congressen. Dit congres toont opnieuw de nauwe banden van het instituut met zijn universiteitspartners en de Nederlandse musea.

Meer informatie over het symposium is te vinden op de website van het Rijksmuseum. Het programma van het symposium Italiaanse kunst in Nederlands bezit is hier te downloaden.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!