Home Kunst & CultuurBoekentips De Veleda voorspelling: Een vrouw in verzet tegen Rome

De Veleda voorspelling: Een vrouw in verzet tegen Rome

door Aniek Rooderkerken
De Veleda-voorspelling — Chris Houtman

De Veleda voorspelling: Een vrouw in verzet tegen Rome

Een roman die zich afspeelt in de Romeinse Oudheid en die je na de eerste bladzijde niet meer weg kan leggen? Dat is De Veleda Voorspelling van Chris Houtman.

Gijzelaar aan het Romeinse hof

In de eerste eeuw na Chr. was het een heel gewoon gebruik. Vooraanstaande kinderen van buitenlandse bondgenoten werden naar Rome gestuurd om hier als gijzelaar aan het hof te wonen. Het idee erachter was simpel: als hun kinderen aan het hof verbleven zouden de bondgenoten van Rome zich wel koest houden.

De kinderen kregen in Rome een klassieke opvoeding aan het Hof. Dat ging nog wel eens fout, zoals bij de slag bij het Teutoburgerwoud. Hier liepen de Romeinen in de val van de Germaanse aanvoerder Arminius, die dankzij zijn verblijf in Rome alles af wist van Romeinse tactieken. (leestip: Teutoburg)

Anders is dat bij de zeventienjarige Elfleda. Ze komt in Rome terecht omdat zij de dochter is van Sextus, een Friese hoofdman in Romeinse dienst. Zij zal niet snel tegen Rome in opstand komen. Toch?

Elfleda uit Friesland

Na Arminius werden vooral meisjes als gijzelaar aan het hof gevraagd. Zij zouden niet snel tegen Rome in opstand komen. Zo ook de jonge Friese priesteres Elfleda. Om te voorkomen dat ze aan het decadente en gevaarlijke hof van keizer Nero belandt, ontfermt een vriend van haar vader zich over Elfleda. Niemand minder dan de geleerde Plinius, trouwens. Maar niemand weet dat zij door de Germaanse zieneres Veleda op pad is gestuurd met een belangrijke spionageopdracht. Wanneer Elfleda een visioen krijgt over de toekomst van het keizerrijk ontvlucht ze Rome. Keert ze zich tegen het Romeinse Rijk?

De Veleda Voorspelling is een boek dat de vrouwen van Rome belicht. Van Vespasianus’ maîtresse Caenis tot de Veleda, de Germaanse opperpriesteres, de Vestaalse priesteres Vibidia en natuurlijk de jonge Friese priesteres Elfleda.

Chris Houtman

Chris Houtman brengt het Oude Rome tot leven. Van de drukke hoofdstad tot aan de veldslagen in Brittannia. De Veleda Voorspelling van Chris Houtman is een roman die je na de eerste bladzijde niet meer weg kan leggen. En het mooiste? Het boek is het eerste van een trilogie, De Veleda voorspelling. Ik kan niet wachten op de volgende twee boeken!

De Veleda-voorspelling. Een vrouw in verzet tegen Rome | Chris Houtman | Karakter Uitgevers B.V. | ISBN 9789045218366 |paperback € 19,99 (bestel hier) | ebook €8,99 (bestel hier)

Meer lezen:

Laat een bericht achter!