10 Must-Sees in de Uffizi

De Florentijnse Uffizi. Je kan er uren, dagen, weken doorbrengen en genieten van de meest prachtige kunstwerken. Ik liep er zelfs drie maanden stage! Omdat de gemiddelde museumbezoeker minder tijd heeft vertel ik in 10 dagen over de 10 mooiste Must-Sees in de Uffizi. Piero della Francesca bijt vandaag het spits af, maar bezoek de site ook de komende dagen voor meer tips! Nu al meer lezen? Dat kan in de Ciao Tutti special met bijna 500 pagina’s aan kunstige verhalen!

Portretten van Federico da Montefeltro en zijn vrouw Battista Sforza

Het tweeluik van de hertog en hertogin van Urbino is Piero della Francesca’s bekendste werk. Misschien mogen we zelfs stellen dat het een van de meest beroemde kunstwerken van de Italiaanse Renaissance is. In de stijl van de klassieke portretmedailles schilderde Della Francesca de bustes van Federico da Montefeltro en zijn vrouw Battista Sforza. Plechtig en majestueus. De keuze voor een portret en profil was echter onontkoombaar. Federigo da Montefeltro zou zijn rechteroog verloren hebben tijdens een toernooi en wilde enkel vanaf zijn ‘mooie’ zijde afgebeeld worden. Ware het niet dat hij in een ander toernooi zijn neus al had gebroken. Zijn vrouw Battista voldoet dan ook meer aan het schoonheidsideaal, met een extreem hoog voorhoofd, volgens de mode van de tijd, en rijke juwelen en kleding.
Minder bekend is dat het werk ook aan de achterzijde beschilderd is; Federigo en zijn vrouw worden afgebeeld op twee antieke wagens in het gezelschap van de Deugden. Als een ware leider wordt de hertog gekroond door de overwinning, terwijl de wagen van de hertogin getrokken wordt door twee eenhoorns, symbolen van kuisheid.

Piero della Francesca, Portretten van Federico da Montefeltro en zijn vrouw Battista Sforza, 1465-66, Tempera on paneel, Galleria degli Uffizi, Florence

 

Piero-della-Francesca-Federico-da-Montefeltro

Piero-della-Francesca-Battista-Sforza

Portretten van Federico da Montefeltro en zijn vrouw Battista Sforza

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *