Home InterviewsDe reistips van 6 tips van ‘Alleen op reis’ over alleen reizen in Italië

6 tips van ‘Alleen op reis’ over alleen reizen in Italië

door Aniek Rooderkerken
Chantal geeft tips: alleen op reis in Italië

6 tips van ‘Alleen op reis’ over alleen reizen in Italië

Vandaag lezen we de reistips van Chantal. Zij blogt sinds 2015 over solo reizen op Alleen op reis. Chantal over Italië: “Van kleins af aan ben ik gek op Italië; het eten, de sfeer, de taal. Met mijn ouders bracht ik er vroeger elk jaar de zomervakantie door. Ik droomde er zelfs van om er ‘later als ik groot was’ te gaan wonen. Na mijn afstuderen woonde ik een zomer in Rome om er Italiaans te leren en nog steeds kom ik minimaal één keer per jaar terug in Italië voor vakantie.

Chantal geeft tips: alleen op reis in Italië

Chantal geeft tips: alleen op reis in Italië

1 | Verblijf in B&B’s of Airbnb’s

Na in meer dan 35 landen alleen gereisd te hebben, zie ik Italië niet bepaald als de makkelijkste bestemming om solo te reizen. Veel plekken in Italië zijn onwijs romantisch, wat niet altijd even leuk is als je alleen reist. Bovendien kent Italië niet echt een hostelcultuur. Je vindt er wel wat hostels, zeker in de grote steden, maar niet zoals in landen als Spanje of Portugal. Dat is jammer want als soloreiziger verblijf ik graag in hostels; ze zijn goedkoop en je ontmoet er gemakkelijk andere mensen.

Laat je hierdoor niet ontmoedigen; Italië is ook voor soloreizigers natuurlijk hartstikke de moeite waard om te bezoeken! Een goed alternatief is een kleinschalige bed&breakfast of Airbnb met vriendelijke eigenaren. Als je de reviews even leest, zie je snel genoeg hoe de sfeer is en of er tijd is voor een praatje. In Alghero op Sardinië overnachtte ik in de Airbnb van Gigi en zijn vriendin Roberta. Roberta schonk bij ontvangst direct een glaasje Mirto in en Gigi vertelde me waar je op Sardinië de mooiste hikes kunt maken. Een gezellig verblijf dus en een leuke manier om de locals te leren kennen.

Venetië, foto door Chantal van Alleen op reis

Venetië, foto door Chantal van Alleen op reis

2 | Boek een solo stedentrip naar Italië

De mooiste steden van Italië zijn wat mij betreft Rome, Bologna en Venetië. In alle drie de steden is er meer dan genoeg te doen waardoor je je als soloreiziger geen moment hoeft te vervelen.Tip: doe mee aan de ‘free walking tour’ die je in alle drie de steden vindt, zo’n tour is een goede manier om andere reizigers te leren kennen. Waar Rome perfect is voor de cultuurliefhebber, is Bologna het Mekka voor foodies. Venetië staat natuurlijk bekend als de stad van de romantiek, maar ook als soloreiziger kun je hier heerlijk ronddwalen door de straatjes en genieten van de sfeer. Ben je uitgekeken in het centrum van de stad, pak dan de boot naar de eilanden Murano en Burano. Lees meer in de leukste Venetië tips.

Sardinië, foto door Chantal van Alleen op reis

Sardinië, foto door Chantal van Alleen op reis

3 | Maak een roadtrip op Sardinië

Alleen een auto huren op vakantie vind ik superspannend. Ik heb zelf namelijk geen auto en ben daardoor niet bepaald een held op de weg… Vorige jaar huurde ik in Sardinië voor het eerst alleen een auto. Dit eiland is een fijne bestemming voor een roadtrip als je net als ik het huren van een auto best spannend vindt. Het is er namelijk véél rustiger dan op het vasteland, je komt er meer schapen tegen dan mensen, en met een auto kun je een prachtige route rijden langs de fantastische stranden van Sardinië.

Sardinië, foto door Chantal van Alleen op reis

Sardinië, foto door Chantal van Alleen op reis

4 | Ontdek de zuid-oostkust van Sicilië

Na een geslaagde roadtrip over Sardinië, besloot ik ook een auto te huren tijdens mijn vakantie op Sicilië. Buiten het hoogseizoen kan het op de eilanden namelijk best lastig zijn om met het openbaar vervoer te reizen. Tijdens een eerder bezoek aan Sicilië was ik in Palermo en Taormina geweest en daarom besloot ik dit keer een wat minder bekend deel van Sicilië te verkennen. Ik begon in de stad Catania (die mij trouwens positief verraste!) en reisde daarna verder naar Syracuse. Net buiten de oude stad van Syracuse huurde ik een auto en reed ik naar de Cavagrande vallei van en de prachtige barokke steden Noto en Ragusa. Vooral die laatste vond ik echt een aanrader! Lees hier meer over de zuid-oostkust van Sicilië.

Ragusa op Sicilië, foto door Chantal van Alleen op reis

Ragusa op Sicilië, foto door Chantal van Alleen op reis

5 | Word verliefd op het zuiden in Puglia

Ik ben gek op het zuiden van Italië. Hier ervaar je wat mij betreft het echte Italië gevoel; het heerlijke eten en de ontspannen sfeer. Bovendien is het zuiden, met uitzondering van de Amalfi kust een stuk goedkoper dan het noorden. Ik bezocht Puglia met mijn ouders ter gelegenheid van hun 40-jarige huwelijk. We maakten een onvergetelijke roadtrip langs prachtige plekken als Lecce, Ostuni, Martina Franca, Alberobello, Polignano a Mare en Locorotondo. Gastblogger Lidwien schreef voor Alleen op reis een blog over haar soloreis door Puglia.

Fietsen in Zuid-Tirol, foto door Chantal van Alleen op reis

Fietsen in Zuid-Tirol, foto door Chantal van Alleen op reis

6 | Beleef een actieve vakantie in Zuid-Tirol

Ondanks mijn liefde voor het zuiden van Italië, wil ik absoluut het noorden niet tekort doen. Het landschap van Zuid-Tirol, een Duits en Italiaanssprekende regio in het noorden is enorm spectaculair en ook het eten, een mix tussen Oostenrijkse en Italiaanse specialiteiten, is er heerlijk. Zuid-Tirol is misschien wel de mooiste plek in Italië om te wandelen en te fietsen. Bovendien is alles in deze regio perfect verzorgd; routes staan goed aangegeven en ook het openbaar vervoer, zoals de Val Venosta trein is goed geregeld. Lees meer over een actieve vakantie in Zuid-Tirol.

Foto door Chantal van Alleen op reis

Foto door Chantal van Alleen op reis

Meer lezen:

Laat een bericht achter!