• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Een nieuw boek over de kunst van het pizza bakken

Pizza recept: Pizza met mortadella en pistachio

26 augustus 2018 door Lotje Lomme

Pizza recept: Pizza met mortadella en pistachio

Een nieuw boek uitgegeven door Italieplein. Deze uitgeverij specialiseert zich middels de verkoop van boeken, kwaliteitsingrediënten en kookgerei in het verspreiden van kennis over de pizza in Nederland. Uitgever Stefan Tibben is een waar ambassadeur van de pizza. Dit boek gaat echter niet alleen over Napels en Rome, maar ook over Amerikaanse pizza’s.

Verschillende types bodem / deeg worden uitgelegd, dat beslaat ongeveer de helft van het boek. Daarnaast staan er nog enkele goede recepten in. Het is dus écht een boek voor de gevorderde thuisbakker of zelfs voor professionele pizzaioli die geen koekenbakker willen zijn, maar écht goede pizza’s willen bakken.

Bijzondere pizza recepten

Sommige combinaties van ingrediënten zijn zo lekker, dat je ze gewoon een keer op een pizza moet proberen. Deze pizza bestrooi je rijkelijk met pistachenootjes en wat knoflook. Omdat de mortadella delicaat is, leg je deze onder de mozzarella. Zo wordt de mortadella wel warm, maar voorkom je dat deze in zijn geheel gebakken wordt. De kleine stukjes mortadella die nog onder de kaas uitsteken worden door de hitte in de oven lekker krokant. Zo krijg je een mooi contrast in structuren.

Mortadella komt oorspronkelijk uit Bologna, maar het is tegenwoordig breed verkrijgbaar. De plakken mortadella moeten net zo dik zijn als wanneer je ze op een broodje zou leggen. Wil je een keer een andere kaas proberen, neem dan een mozzarella fior di latte. Of een zachte jonge Asiago fresco.

Door het gewicht van de ingrediënten is deze pizza eerder geschikt als Napolitaanse-stijl pizza dan als dunne Romeinse. Je kan eventueel ook de New York-stijl proberen.

Ingrediënten van de Pizza met mortadella en pistachio

  • Goed voor 1 pizza van ongeveer 30 centimeter doorsnede
  • 1 bolletje pizzadeeg
  • 25 gram gepelde pistachenootjes
  • 1 grote teen of 2 middelgrote teentjes knoflook, gehakt
  • Extra vergine olijfolie
  • 10 tot 15 gram geraspte Parmigiano-Reggiano of Grana Padano
  • 75 gram plakjes mortadella, in reepjes van ongeveer 2,5 centimeter gesneden
  • 120 gram mozzarella of Asiago fresco, gesneden
  • Versgemalen zwarte peper (naar smaak)

Bereiding van de pizza

  1. Als je een recept gebruikt waarbij het deeg in de koeling ligt, haal je bolletje deeg dan tijdig uit de koelkast, zeker 60 tot 90 minuten voor je pizza gaat bakken. Leg je pizzasteen op het bovenste rekje in de oven (zo dicht mogelijk onder de gril) en verwarm je oven voor zo’n 45 minuten op 290 graden Celsius.
  2. Gebruik een vijzel om de pistachenootjes in kleine stukjes te stampen, of snij ze klein met een mes. Het moeten wel stukjes noot blijven (en niet zo fijn dat het bijna poeder wordt). Meng in een kom de nootjes met de knoflook en een beetje olijfolie. Meng met de hand. Zorg ervoor dat alle nootjes wat olijfolie krijgen. Zet de kom even aan de kant.
  3. Maak ruimte voor jezelf om de pizza te gaan maken. Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem. Je kan ook vast wat bloem op je (houten) pizzaschep doen en deze vast klaarleggen. Zorg dat je alle ingrediënten bij de hand hebt. 10 minuten voor je de pizza in de oven legt zet je de gril aan.
  4. Maak de bodem voor je pizza. Leg je bolletje deeg op je werkblad en draai het een keer om zodat beide kanten lichtjes met bloem bedekt zijn. Leg je bodem als deze klaar is op je pizzaschep. Haal eventuele kreukels en knikjes uit het deeg.
  5. Sprenkel ongeveer een halve eetlepel olijfolie over de bodem van je pizza en verdeel er de Parmigiano-Reggiano over. Bedek de geraspte kaas met de stukjes mozzarella en verdeel vervolgens de mix van de pistachenootjes en de knoflook over je pizza. Zet de gril uit en leg je pizza in de oven. Bak je pizza ongeveer 5 minuten op 290 graden Celsius tot de korst goudbruin is.
  6. Zet de gril aan en laat de pizza nog even bakken tot de kaas mooi gesmolten is en de korst mooi gekleurd is, met her en der wat donkerbruine plekken. Haal de pizza uit de oven en breng op smaak met de peper (desgewenst). Serveer in zijn geheel of in stukken gesneden.

Dit recept komt uit:

De pizza elementen | Ken Forkish | Uitgeverij Italieplein (2018) | ISBN 9789082341737 | 29,95 euro | Bestel hier bij bol.com

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italiaanse recepten, Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Tentoonstelling Disegno & Couleur, Bonnefantenmuseum MaastrichtSchoonheid in situ – Disegno & Couleur
Castiglione del Lago aan het Lago TrasimenoOntdek Umbrië tijdens je vakantie aan het Lago Trasimeno
Brindisi in PugliaAlles over Brindisi in Puglia

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Bespreking Mary Beard “Vrouwen en macht”

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023