Home Italiaanse keuken Pizza recept: Pizza met mortadella en pistachio

Pizza recept: Pizza met mortadella en pistachio

door Lotje Lomme
De pizza elementen, uitgegeven door uitgeverij Italieplein

Pizza recept: Pizza met mortadella en pistachio

Een nieuw boek uitgegeven door Italieplein. Deze uitgeverij specialiseert zich middels de verkoop van boeken, kwaliteitsingrediënten en kookgerei in het verspreiden van kennis over de pizza in Nederland. Uitgever Stefan Tibben is een waar ambassadeur van de pizza. Dit boek gaat echter niet alleen over Napels en Rome, maar ook over Amerikaanse pizza’s.

Verschillende types bodem / deeg worden uitgelegd, dat beslaat ongeveer de helft van het boek. Daarnaast staan er nog enkele goede recepten in. Het is dus écht een boek voor de gevorderde thuisbakker of zelfs voor professionele pizzaioli die geen koekenbakker willen zijn, maar écht goede pizza’s willen bakken.

Bijzondere pizza recepten

Sommige combinaties van ingrediënten zijn zo lekker, dat je ze gewoon een keer op een pizza moet proberen. Deze pizza bestrooi je rijkelijk met pistachenootjes en wat knoflook. Omdat de mortadella delicaat is, leg je deze onder de mozzarella. Zo wordt de mortadella wel warm, maar voorkom je dat deze in zijn geheel gebakken wordt. De kleine stukjes mortadella die nog onder de kaas uitsteken worden door de hitte in de oven lekker krokant. Zo krijg je een mooi contrast in structuren.

Mortadella komt oorspronkelijk uit Bologna, maar het is tegenwoordig breed verkrijgbaar. De plakken mortadella moeten net zo dik zijn als wanneer je ze op een broodje zou leggen. Wil je een keer een andere kaas proberen, neem dan een mozzarella fior di latte. Of een zachte jonge Asiago fresco.

Door het gewicht van de ingrediënten is deze pizza eerder geschikt als Napolitaanse-stijl pizza dan als dunne Romeinse. Je kan eventueel ook de New York-stijl proberen.

Ingrediënten van de Pizza met mortadella en pistachio

 • Goed voor 1 pizza van ongeveer 30 centimeter doorsnede
 • 1 bolletje pizzadeeg
 • 25 gram gepelde pistachenootjes
 • 1 grote teen of 2 middelgrote teentjes knoflook, gehakt
 • Extra vergine olijfolie
 • 10 tot 15 gram geraspte Parmigiano-Reggiano of Grana Padano
 • 75 gram plakjes mortadella, in reepjes van ongeveer 2,5 centimeter gesneden
 • 120 gram mozzarella of Asiago fresco, gesneden
 • Versgemalen zwarte peper (naar smaak)

Bereiding van de pizza

 1. Als je een recept gebruikt waarbij het deeg in de koeling ligt, haal je bolletje deeg dan tijdig uit de koelkast, zeker 60 tot 90 minuten voor je pizza gaat bakken. Leg je pizzasteen op het bovenste rekje in de oven (zo dicht mogelijk onder de gril) en verwarm je oven voor zo’n 45 minuten op 290 graden Celsius.
 2. Gebruik een vijzel om de pistachenootjes in kleine stukjes te stampen, of snij ze klein met een mes. Het moeten wel stukjes noot blijven (en niet zo fijn dat het bijna poeder wordt). Meng in een kom de nootjes met de knoflook en een beetje olijfolie. Meng met de hand. Zorg ervoor dat alle nootjes wat olijfolie krijgen. Zet de kom even aan de kant.
 3. Maak ruimte voor jezelf om de pizza te gaan maken. Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem. Je kan ook vast wat bloem op je (houten) pizzaschep doen en deze vast klaarleggen. Zorg dat je alle ingrediënten bij de hand hebt. 10 minuten voor je de pizza in de oven legt zet je de gril aan.
 4. Maak de bodem voor je pizza. Leg je bolletje deeg op je werkblad en draai het een keer om zodat beide kanten lichtjes met bloem bedekt zijn. Leg je bodem als deze klaar is op je pizzaschep. Haal eventuele kreukels en knikjes uit het deeg.
 5. Sprenkel ongeveer een halve eetlepel olijfolie over de bodem van je pizza en verdeel er de Parmigiano-Reggiano over. Bedek de geraspte kaas met de stukjes mozzarella en verdeel vervolgens de mix van de pistachenootjes en de knoflook over je pizza. Zet de gril uit en leg je pizza in de oven. Bak je pizza ongeveer 5 minuten op 290 graden Celsius tot de korst goudbruin is.
 6. Zet de gril aan en laat de pizza nog even bakken tot de kaas mooi gesmolten is en de korst mooi gekleurd is, met her en der wat donkerbruine plekken. Haal de pizza uit de oven en breng op smaak met de peper (desgewenst). Serveer in zijn geheel of in stukken gesneden.

Dit recept komt uit:

De pizza elementen | Ken Forkish | Uitgeverij Italieplein (2018) | ISBN 9789082341737 | 29,95 euro | Bestel hier bij bol.com

Meer lezen:

Laat een bericht achter!