• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
Cucina Verde: een heerlijk Italiaans vegetarisch kookboek

“La Cucina Verde” van Miki Duerinck en Kristin Leybaert

11 augustus 2017 door Lotje Lomme

Ik was blij toen ik dit boek kreeg, want ik zat al een tijdje te wachten op een goed Italiaans vegetarisch kookboek! Italianen zelf zullen er niet snel een uitbrengen, traditioneel en behoudend als ze zijn als het gaat om “Mamma’s Keuken”. Dit kookboek komt dus van twee Vlaamse dames, die echter goed thuis zijn in die klassieke Italiaanse keuken.

Concurrentie voor de Italiaanse koks

Dit kookboek La cucina verde – Vegetarisch genieten all’italiana is een enorm prikkelende verzameling leuke en vernieuwende recepten die Italiaans aandoen.  Ze zijn alleen in Italië nog niet uitgevonden. Ik denk dat de moderne veganist in Italië héél graag een restaurant in zijn of  haar città zou zien die deze gerechten op de kaart zet. Wat dat betreft is de consument verder in zijn ontwikkeling dan de horeca. Leuke veganistische restaurantjes met een Italiaanse kaart heb ik in De Laars nog niet gespot. In Italië zijn op het moment de Italiaanse koks Canavacciuolo en Scarpaleggia alla moda, maar wat mij betreft mag dit kookboek van de Belgische dames vertaald worden in het Italiaans. Ik ben benieuwd wat de Italiaan ervan zou vinden!

Traditionele toppers

Ook staan er mijn favoriete vegetarische gerechten er in, ongestript en puur en lekker zoals ze zijn. Grissini met anijszaad,  aubergine balletjes, polentafrietjes, piadine, stracciatellacake, penne met aubergine tomatensaus en gebakken ricottaballetjes. In een goed Italiaans kookboek mogen sommige klassiekers gewoon niet ontbreken!

Heilige huisjes gerenoveerd

Toch hebben de auteurs ervoor gekozen sommige gerechten aan te passen, omwille van het vegetarisch of veganistisch maken van het recept. Zo vind je in La Cucina Verde klassieke gerechten zoals de melanzane parmigiane of de pizza met een bodem van bloemkool en polenta. Omgetoverd en ontdaan van alle Italiaanse, minutieuze bijna bijbelse, voorschriften. Een poging om de smaak van kaas na te bootsten met veganistische ingredienten zoals tofu en edelgistvlokken prikkelt wel mijn nieuwsgierigheid. Toch ben ik als kaas-eter dan trouw aan de traditionele receptuur. Ben ik nu een dogmatische zuiveleter met een puristische Italiaanse inslag? Ik denk het. Dit is ook het gedeelte waar veel Italianen moeite mee zou hebben.

Zelf ontwikkelde recepten

Leuker dan het imiteren van klassieke gerechten met veganistische ingrediënten, vind ik het combineren. Italiaanse ingredienten zoals basilicum, pijnboompitten en tomaat worden gecombineerd met veganistische ingrediënten. Zoals edelgistvlokken, tofu en sojaroom. Die nieuwe recepten, daar zijn de dames echt heel goed in. Lefgozers blijken het. Cannelloni van geroosterde paprika met amandelvulling, mezzaluna van tomaat gevuld met basilicummousse, tagliatelle van snijbonen in een saus van champignons, salie en gerookte tofu, lentegroene spirellisalade. Door die Italiaanse woorden te zien in een hele andere context slaat mijn fantasie op hol en ga ik watertanden. En hun gerechten gemaakt in mijn amateuristische keuken zijn heel positief beoordeeld 🙂

Wil je voorlopen?

Wil je dus voorlopen op de Italiaan en nu al eten wat zij wellicht over vijf of tien jaar pas in een restaurant zullen vinden? Wellicht eerst bij een Italiaans restaurant in de Europese hoofdstad Brussel? Koop dan nu dit Vlaams-Italiaanse kookboek! Sarai avanti!

La cucina verde – Vegetarisch genieten all’italiana | Miki Duerinck & Kristin Leybaert, fotografie Heikki Verdurme | WPG uitgevers (2017) | 24,99 euro

Categorie: Italië

Over Lotje Lomme

Lotje studeerde geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft Italiaanse les. Meer hierover vind je op dilatua.nl.
Lees alle blogs van Lotje.

Dit vind je misschien ook leuk

Sassi van Matera in ItalieMatera, de stad van de Sassi
Seneca, Innerlijke rust. Vertaald door Vincent Hunink. Athenaeum.Innerlijke rust, hoe bereik je dat?
Goppion Caffè: fairtrade én biologische koffie uit ItaliëGoppion Caffè: fairtrade én biologische koffie uit Italië

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Zoeken

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië op Facebook

Nog op zoek naar een betaalbare huurauto?

DiscoverCars.com

Lees ook De Smaak van Italië

Het magazine De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order of bestel via deze link de nieuwe editie!

• De Toscaanse eilanden het mooiste van Elba en Pianosa
• Lido di Venezia met eindeloze stranden en een vleugje glamour
• Een unieke roadtrip door Umbrië, Lazio en Toscane
• De mooiste baroksteden van de Val di Noto op Sicilië
• De hotlist 50 beste restaurants van Puglia
• Heerlijke recepten uit de nieuwe Zilveren Lepel
• De hypertrattoria adressen in Italië en Nederland

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.