• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Cucina Verde: een heerlijk Italiaans vegetarisch kookboek

“La Cucina Verde” van Miki Duerinck en Kristin Leybaert

11 augustus 2017 door Lotje Lomme

La Cucina Verde van Miki Duerinck en Kristin Leybaert

Ik was blij toen ik dit boek kreeg, want ik zat al een tijdje te wachten op een goed Italiaans vegetarisch kookboek! Italianen zelf zullen er niet snel een uitbrengen, traditioneel en behoudend als ze zijn als het gaat om “Mamma’s Keuken”. Dit kookboek komt dus van twee Vlaamse dames, die echter goed thuis zijn in die klassieke Italiaanse keuken.

Concurrentie voor de Italiaanse koks

Dit kookboek La cucina verde – Vegetarisch genieten all’italiana is een enorm prikkelende verzameling leuke en vernieuwende recepten die Italiaans aandoen.  Ze zijn alleen in Italië nog niet uitgevonden. Ik denk dat de moderne veganist in Italië héél graag een restaurant in zijn of  haar città zou zien die deze gerechten op de kaart zet. Wat dat betreft is de consument verder in zijn ontwikkeling dan de horeca. Leuke veganistische restaurantjes met een Italiaanse kaart heb ik in De Laars nog niet gespot. In Italië zijn op het moment de Italiaanse koks Canavacciuolo en Scarpaleggia alla moda, maar wat mij betreft mag dit kookboek van de Belgische dames vertaald worden in het Italiaans. Ik ben benieuwd wat de Italiaan ervan zou vinden!

Traditionele toppers

Ook staan er mijn favoriete vegetarische gerechten er in, ongestript en puur en lekker zoals ze zijn. Grissini met anijszaad,  aubergine balletjes, polentafrietjes, piadine, stracciatellacake, penne met aubergine tomatensaus en gebakken ricottaballetjes. In een goed Italiaans kookboek mogen sommige klassiekers gewoon niet ontbreken!

Heilige huisjes gerenoveerd

Toch hebben de auteurs ervoor gekozen sommige gerechten aan te passen, omwille van het vegetarisch of veganistisch maken van het recept. Zo vind je in La Cucina Verde klassieke gerechten zoals de melanzane parmigiane of de pizza met een bodem van bloemkool en polenta. Omgetoverd en ontdaan van alle Italiaanse, minutieuze bijna bijbelse, voorschriften. Een poging om de smaak van kaas na te bootsten met veganistische ingredienten zoals tofu en edelgistvlokken prikkelt wel mijn nieuwsgierigheid. Toch ben ik als kaas-eter dan trouw aan de traditionele receptuur. Ben ik nu een dogmatische zuiveleter met een puristische Italiaanse inslag? Ik denk het. Dit is ook het gedeelte waar veel Italianen moeite mee zou hebben.

Zelf ontwikkelde recepten

Leuker dan het imiteren van klassieke gerechten met veganistische ingrediënten, vind ik het combineren. Italiaanse ingredienten zoals basilicum, pijnboompitten en tomaat worden gecombineerd met veganistische ingrediënten. Zoals edelgistvlokken, tofu en sojaroom. Die nieuwe recepten, daar zijn de dames echt heel goed in. Lefgozers blijken het. Cannelloni van geroosterde paprika met amandelvulling, mezzaluna van tomaat gevuld met basilicummousse, tagliatelle van snijbonen in een saus van champignons, salie en gerookte tofu, lentegroene spirellisalade. Door die Italiaanse woorden te zien in een hele andere context slaat mijn fantasie op hol en ga ik watertanden. En hun gerechten gemaakt in mijn amateuristische keuken zijn heel positief beoordeeld 🙂

Wil je voorlopen?

Wil je dus voorlopen op de Italiaan en nu al eten wat zij wellicht over vijf of tien jaar pas in een restaurant zullen vinden? Wellicht eerst bij een Italiaans restaurant in de Europese hoofdstad Brussel? Koop dan nu dit Vlaams-Italiaanse kookboek! Sarai avanti!

La cucina verde – Vegetarisch genieten all’italiana | Miki Duerinck & Kristin Leybaert, fotografie Heikki Verdurme | WPG uitgevers (2017) | 24,99 euro

Categorie: Italië

Over Lotje Lomme

Lotje studeerde geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft Italiaanse les. Meer hierover vind je op dilatua.nl.
Lees alle blogs van Lotje.

Dit vind je misschien ook leuk

Vakantie aan het GardameerWijnhuizen, citroenen en een helderblauw Gardameer
Werken in Italië als truffeljagerWonen en werken in Italië: Martin en Tamara werken als truffeljager in Italië
Scala dei Turchi, Sicilië5 minder bekende regio’s in Italië waar jij deze zomer naartoe wil

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten!

• De beste tips voor stad en strand
• Piëmonte: weekend escape tussen de wijngaarden
• Gardameer: de 5 leukste plekken
• Arezzo: rondsnuffelen op de antiekmarkt
• Sicilië: het griekse hart van Syracuse
• Aan tafel bij Toscanini
• Ontdek de nieuwe recepten van kookboekauteur en foodsstyliste Janneke Philippi

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023