Home InterviewsEen b&b in Italië b&b La Primavera in Pergola, Le Marche

b&b La Primavera in Pergola, Le Marche

door Aniek Rooderkerken
Het mooie Le Marche van b&b La Primavera

b&b La Primavera in Pergola, Le Marche

Jac en Ellen verruilden de Noord-Hollandse polder voor het heuvelachtige landschap van Le Marche, Italië. Ze bouwden een vervallen boerderij om tot de charmante b&b La Primavera in Pergola. Dit is hun verhaal!

Verliefd op Le Marche

Het was een klassiek geval ‘verliefd worden op Italië’ voor Jac Rietveld en Ellen Cornelissen. Na twaalf jaar hun vakanties doorgebracht te hebben in Italië – en dan vooral in de regio Le Marche – zijn ze gaan houden van de streek. Na de kunst afgekeken te hebben bij Italiaanse vrienden in deze regio besloten ze om het avontuur aan te gaan: een eigen b&b.

Het werd wel een b&b met een bijzonder randje. Jac en Ellen: “We wilden ons naast de verhuur van kamers ook bezighouden met kleinschalige landbouw en een paardenhouderij om met gasten de omgeving te paard te bezichtigen. In Nederland waren de mogelijkheden hiervoor zeer beperkt. Vanaf onze b&b in Italië hebben we direct toegang tot de oude boerenpaden waar je weinig tot geen andere mensen tegenkomt. Heerlijk te paard, te voet of op de MTB.”

En, eerlijk is eerlijk, als je deze foto ziet moet het toch geweldig zijn om hier te gaan paardrijden!

La Primavera in Pergola
Jac en Ellen te paard

Bouwval

Voor de b&b een feit was, moest er eerst nog flink wat verbouwd worden. “We wilden een boerenwoning die al voor een deel bewoonbaar zou zijn, zodat we de rest in een rustig tempo zouden kunnen ombouwen tot een b&b of agriturismo. Uiteindelijk viel ons oog op een grezzo van een gerestaureerd boerenhuis. Grezzo staat voor casco.”

“Het dak, de buitenmuren en de draagmuren binnen waren al geheel vernieuwd. Dit gaf ons de mogelijkheid hieraan onze eigen invulling te geven en veel zelf uit te voeren. Wel hebben we hierdoor eerst een jaar een woning moeten huren in een borgo in de buurt. Maar na flink wat verbouwen was b&b La Primavera een feit.”

b&b La Primavera in Pergola, Le Marche
b&b La Primavera in Pergola, Le Marche

Een paradijs in Le Marche

Dat die b&b in Le Marche staat is geen toeval. Jac en Ellen kozen bewust voor de regio Le Marche, omdat deze regio nog niet ontdekt is door het massatoerisme.

“We wonen op het platteland maar heel centraal, dichtbij het strand en de bergen. Wat deze regio volgens ons zo bijzonder maakt is de ruimte en de rust die je hier ervaart. Wij lopen vanaf ons erf zo de natuur in, te voet of te paard. Onze b&b ligt centraal voor allerlei uitstapjes naar mooie middeleeuwse stadjes waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Het strand en de bergen zijn ook binnen een half uur te bereiken. We hebben inmiddels al heel wat bijzondere plekken ontdekt in de omgeving. Deze delen we dan ook graag met onze gasten.”

“Het leven in een klein Italiaans dorp is bijzonder, we horen er gewoon bij. De mensen zijn gemoedelijk, belangstellend en er is tijd voor een praatje. We eten meerdere keren per jaar samen met onze buren. En we helpen elkaar. Zo hebben we een van onze buren geholpen met het oogsten van de druiven voor de wijn. We waren net een maand of vier in Italië toen er een andere buurman naar ons toekwam. Hij wilde zijn grasland aanbieden voor onze paarden. Het was voor hem heel veel werk om het bij te houden en op deze manier hadden we er beiden profijt van.”

b&b La Primavera in Pergola, Le Marche
b&b La Primavera in Pergola, Le Marche

Er vol voor gaan

“Emigreren naar Italië was een grote uitdaging en voor ons maar op een manier te doen: er vol voor gaan.” Ze vervolgen: “We missen Nederland niet, alleen onze dochter en vader/schoonvader die in Nederland wonen missen we op momenten. Hoewel het contact via telefoon en internet heel intensief is. Op dit moment hebben we nog geen idee of we ooit terug zouden willen, maar je weet niet hoe het leven zich verder ontwikkelt.”

Ze zijn dan ook goed ingeburgerd. “We hebben de taal zeer snel geleerd doordat we de eerste anderhalf jaar heel veel met bouwpersoneel aan het communiceren zijn geweest. En door het contact met de buren van ons huurhuis. Het mooie hiervan is dat we over onze Italiaanse taalbeheersing veel complimenten krijgen van de Italianen.”

Pergola, Le Marche
Pergola, Le Marche

La Primavera

“Wat La Primavera zo bijzonder maakt is de ligging, met als binnenkomer een fantastisch panoramisch uitzicht. En natuurlijk de comfortabele schone kamers.”

“We vinden zelf vooral de interactie met verschillende gasten erg leuk. Zien dat je gasten het naar hun zin hebben en ook genieten van onze mooie plek.” Dat is al vanaf de eerste gasten die de b&b bezochten. “Het was natuurlijk best spannend om de eerste gasten te ontvangen, maar het ging allemaal heel relaxed. De gasten die elkaar niet kenden schoven meteen aan om samen met ons te eten. Iedereen had naast lekker eten ook een hele leuke avond gehad. Dat is natuurlijk het grootste compliment wat je kunt krijgen.”

Enkele van de eerste gasten waren vier Italiaanse echtparen die een road-trip maakten. “Het was nog behoorlijk rommelig rond huis en de tuin was nog niet klaar. Maar daar keken zij niet naar, we kregen alleen maar complimenten voor al het werk wat we al verzet hadden. Daar hadden ze heel veel bewondering voor.”

Wil je meer weten over La Primavera? Bezoek de website laprimavera.casa, of kijk op booking.com. Ook al heb je nog geen vakantieplannen, je kan ze alvast volgen op Facebook

B & B La Primavera Frazione Monterolo 71 61045 Pergola (PU) Le Marche

b&b La Primavera in Pergola, Le Marche
b&b La Primavera in Pergola, Le Marche

Meer lezen:

Laat een bericht achter!