Home Kunst & CultuurBoekentips Cultureel op reis: ANWB Kunstreisgids Toscane

Cultureel op reis: ANWB Kunstreisgids Toscane

door Aniek Rooderkerken
ANWB Kunstreisgids Toscane

Cultureel op reis: ANWB Kunstreisgids Toscane

Toscane en Florence. Toen ik een aantal jaar geleden stage liep bij de Uffizi ben ik verliefd geworden op deze regio. Ik keer er dan ook graag naar terug, liefst zo vaak mogelijk, en ben altijd op zoek naar nieuwe reisgidsen en boeken om bij iedere reis weer zoveel mogelijk nieuwe dingen te kunnen ontdekken.

Al hoef ik niet bang te zijn me ooit te vervelen; Toscane heeft zoveel moois te bieden dat ik bij ieder bezoek weer versteld sta van de Mediterrane schoonheid en rijke geschiedenis van deze regio. Maar soms is het fijn om in een boek of reisgids nét weer wat nieuwe tips tegen te komen. Musea die je nog niet kende, plaatsen die je nog niet hebt bezocht. Aangenaam verrast was ik dan ook door de ANWB Kunstreisgids Toscane, die de diepgang die ik soms mis in de reguliere reisgidsen ruimschoots compenseert.

Een reisgids voor gevorderden

In 2011 lanceerde de ANWB een nieuwe serie kunstreisgidsen; reisgidsen voor gevorderden die uitgebreid aandacht besteden aan de belangrijke culturele en kunsthistorische bezienswaardigheden van een land of streek. Nog in hetzelfde jaar werd de Kunstreisgids Rome zelfs uitgeroepen tot beste reisgids van 2011. Maar ook de Kunstreisgids Toscane is een aanrader. Kort gezegd biedt deze reisgids uitvoerige én inspirerende achtergrondinformatie over Toscane en de belangrijkste steden. Met beschrijvingen van dorpen en steden, musea, kerken, bouwwerken, schilderijen en hun kunstenaars. De foto’s, kaarten en plattegronden geven een duidelijk beeld van de belangrijkste steden, bouwwerken en musea. En natuurlijk worden er tips gegeven voor hotels en restaurants met de echte Toscaanse keuken.

Het is een fijne reisgids, met extra aandacht voor kunst en cultuur. Zeker een aanrader dus, voor wie een culturele vakantie in het vooruitzicht heeft en zich voor vertrek naar Italië nog wil inlezen, en voor wie een reguliere reisgids te weinig informatie biedt.

Abbazia di Sant’Antimo – Italië Uitgelicht

Abbazia di Sant’Antimo

Het Abbazia di Sant’Antimo

Wat zijn er dan voor tips te lezen? Bijvoorbeeld de verstilde, in een prachtig Toscaans landschap gelegen benedictaner abdij van Sant’Antimo. Van de in goudgeel travertijn gebouwde abdij wordt door sommigen gezegd dat het door Karel de Grote zelf gesticht werd.  Zeker is dat het in de middeleeuwen een van de rijkste abdijen van Toscane was. “Ondanks de Franse kooromgang, ondanks de welving van de zijschepen en het steile middenschip getuigt de bouw van Italiaans vormgevoel. Dat blijkt uit de geslotenheid van de wandvlakken, uit de manier waarop aan de buitenzijde de delen van het middenschip duidelijk zijn onderscheiden van de zijschepen, uit de isolering van de klokkentoren, uit de strakke vorm van bogen en vensters en uit het ontbreken van structurering en plastische verlevendiging door kroonlijsten en torussen. In Italië noch Frankrijk is iets te vinden dat vergelijkbaar is met deze combinatie van Italiaanse strengheid en Franse elementen.” Lees meer op pagina 330 tot en met 332 van de Kunstreisgids Toscane.

ANWB Kunstreisgids Toscane

ANWB Kunstreisgids Toscane

ANWB Kunstreisgids Toscane

Klaus Zimmermans
ANWB Kunstreisgidsen
ISBN 9789018032654
€ 19,95
Bestel de ANWB Kunstreisgids Toscane hier

ANWB Kunstreisgids Toscane

ANWB Kunstreisgids Toscane

Meer lezen:

Laat een bericht achter!