Home Interviews De Italiaanse reizen van Henriëtte Bokslag van Travel Around With Me

De Italiaanse reizen van Henriëtte Bokslag van Travel Around With Me

door Aniek Rooderkerken
Henriette Bokslag van Travel Around With Me en haar moeder, op reis in Italië

De Italiaanse reizen van Henriëtte Bokslag van Travel Around With Me

Wanneer ik Henriette interview komt ze net terug van een reis naar Turijn. In Nederland is het op dat moment bijna herfstig weer, veel regen en kou. “In Italië was het echt mooi weer, alleen ’s avonds was het koud met de wind van zee. In Cinque Terre liep ik overdag rond in een jurkje.” Wanneer ik iemand hoor vertellen over zijn of haar laatste reis naar Italië, krijg ik altijd direct heimwee, naar het goede weer, de kunst en cultuur, de mooie steden. Daarom vind je op Italië Uitgelicht nu deze nieuwe rubriek “De Italiaanse Reizen van…”, waarin ik steeds iemand interview over een bijzondere of mooie reis naar Italië. Henriette is net terug uit Turijn, een stad die ik heel graag zou bezoeken, daarom bijt zij vandaag het spits af!

Een luchtballon boven Turijn

Voor haar blog Travel around with me maakt Henriëtte veel reizen, naar Curaçao, Thailand, Frankrijk, eigenlijk reist ze de hele wereld over. Maar Italië blijft een favoriete bestemming. “Mijn reis naar Italië afgelopen week was heel erg leuk. Sowieso omdat het met mijn moeder was. We gingen voor de eerste keer samen op reis, dat maakte het extra speciaal. Ook al was het voor mij ook gewoon werk voor Palio Tours, waar ik sinds twee jaar voor werk.

Turin Eye, Foto door Henriette Bokslag

Turin Eye, Foto door Henriette Bokslag

“Cinque Terre vond ik gewoon geweldig en Turijn heeft me echt heel erg verrast.” Vooraf wist ze niet wat ze 3,5 dag in Turijn moest doen. “Ik vind het niet een hele mooie stad. Het is erg groot en ik houd zelf meer van kleinschalige stadjes en dorpjes. Maar er was zoveel te doen en binnen een uur zit je echt in het binnenland, in de groene heuvels. Het is een beetje Toscane-achtig, maar dan wat weidser.” zo vertelt Henriëtte.

“Ik maakte ook een luchtballon tocht boven Turijn, in de Turin Eye, dat is echt een aanrader.” In een vaste luchtballon stijg je op naar 150 meter boven de stad, waardoor je een weids uitzicht over de stad en de omgeving hebt. “Dat vond ik zo gaaf, ik ben nog nooit in een luchtballon geweest. En ik houd gewoon van dingen die anders zijn dan anders. Alleen al voor het uitzicht is het echt een must-go.”

Cinque Terre

Henriëtte maakte ook een korte trip naar Cinque Terre. Een aanrader wanneer je deze vijf fotogenieke dorpjes bezoekt is het maken van een boottocht, waarbij je van dorpje naar dorpje vaart. “Die boottocht hebben wij helaas niet gedaan, want op de dag dat we dit gepland hadden was de zee veel te ruig. Ik was er met mijn moeder en we hebben gewoon een beetje rondgewandeld. Echt super mooi!” Ze heeft wel een tip: “Als je hier naartoe wil gaan, ga dan echt in het voorseizoen, want in mei was het al zo druk.”

Aan de vooravond van de Palio van Siena 2014 Foto © Henriette Bokslag

Aan de vooravond van de Palio van Siena 2014 Foto © Henriette Bokslag

Liefde voor de Palio

“In 2013 heb ik acht maanden in Italië gewoond en gewerkt,” gaat Henriëtte verder. Ze zat drie maanden in de buurt van Venetië en vijf maanden in Toscane. “Daarvoor heb ik wel een paar stedentrips gemaakt, maar toen vond ik deze niet anders dan andere stedentrips. Tot ik in Italië ging wonen, toen genoot ik van de Italiaanse levensstijl. De mensen leven allemaal buiten, drinken ’s ochtends een kopje koffie en nemen een siësta tussen de middag. De pasta, het goede weer. Er was gewoon zo ontzettend veel te zien en te doen. En dan in het bijzonder de Palio in Siena, dat vond ik zo’n gaaf, bijzonder en ontroerend evenement. Daar kan ik geen genoeg van krijgen.”

De blogster is een grote liefhebber van paarden, “maar ik vind het gewoon een zo bijzonder en authentiek iets. Ik zou geen evenement weten ter wereld, waar zoveel historie bij komt kijken, maar ook zoveel corruptie. De hele combinatie van alles maakt het bijzonder. Ook als je niet van paarden houdt moet je het een keer gezien hebben. Om te zien hoe diep de Palio in de mensen geworteld zit.”

En wat moet je bij de Palio zeker gedaan hebben? “Als je het echt wil beleven moet je de avond voor de race deelnemen aan een van de contrade diners. Dat moet je echt van tevoren reserveren, maar het is zo bijzonder om mee te maken. De mannen zitten apart, de vrouwen zitten apart. Je voelt dan echt de sfeer. En let ook op als je door de stad loopt. Op elke straathoek zie je mannen in pak met elkaar fluisteren en praten, dat is ook onderdeel van de hele race. En ga ook bij de voorbereidingen kijken. Zoek een programmaboekje op, zodat je weet wat hoe laat plaatsvindt. En als je het geld er voor over hebt, boek dan een plaats op de tribunes, zodat je niet smelt van de hitte op het plein.

Maar is het ook de mooiste reis die ze ooit maakte? “Ik vind Toscane ook mooi, vooral het zuiden met het Maremma National Park is echt prachtig. Maar de laatste reis met mijn moeder was wel echt bijzonder.”

Turijn, foto door Henriette Bokslag

Turijn, foto door Henriette Bokslag

Een wishlist voor Italië

“Ik wil nog een keer afreizen naar Sicilië, naar Pompeï, Napels. En Puglia, waar jij veel over schrijft, daar wil ik nog wel eens een keer naartoe. Bari bijvoorbeeld, daar heb ik veel leuke dingen over gelezen.” Het zuiden van Italië wil ze nog echt ontdekken. “In het Noorden heb ik veel rondgereisd, vanuit Venetië en Toscane. Verona kan ik bijvoorbeeld iedereen aanraden. Al houd je niet van opera, je moet een keer naar een opera gaan in de arena.”

Lees op  Travel around with me over Henriëttes reizen. Na ons gesprek reisde ze naar Tunesië en Slovenië. “En hopelijk ga ik dit jaar weer naar de Palio. Aan echte vakanties kom ik nauwelijks toe, ik maak zoveel reizen voor mijn blog!”

Henriette Bokslag van Travel Around With Me en haar moeder, op reis in Italië

Henriette Bokslag van Travel Around With Me en haar moeder, op reis in Italië

Heb jij een bijzondere of mooie reis gemaakt naar Italië, bezocht jij een aparte bestemming of heb je iets moois meegemaakt – een bijzondere ontmoeting, misschien wel een huwelijksaanzoek of besloot je naar Italië te emigreren. Of heb jij een bijzondere band met Italië? Én wil je hierover geïnterviewd worden? Neem dan contact met mij op!

Meer lezen:

3 comments

Peter de Weerd 2 juli 2015 - 18:09

Je schrijft dat bij de cena della prova generale de mannen apart van de vrouwen zitten, dit is niet alleen tijdens de contrada dinners maar tijdens het hele palio zo kijk maar eens tijdens de intocht op het plein bij de testritten dan zie je voorop de sterke mannen daarachter de meiden en daarachter de ouderen met kleine kinderen en ook op de tribunes zitten ze apart.
Met vriendelijke groet Peter

Reply
Peter de Weerd 3 juli 2015 - 08:16

Gisteren 2 juli was het Palio di Siena bekijk hier de beelden van de race
https://www.youtube.com/watch?v=n_kGuKXyZPo
of hier de beelden van het hele feest
https://www.youtube.com/watch?v=WGeADHr5C_s

Reply
Aniek Rooderkerken 27 juli 2015 - 09:47

Wauw, wat een geweldige beelden Peter! Bedankt dat je ze met ons deelt. Kan ik gelijk mijn Italiaans weer wat oefenen! 🙂

Reply

Laat een bericht achter!