• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Antoinette Coops, foto © Marleen van Es

Mangiamo! Een interview met Antoinette Coops

5 mei 2018 door Aniek Rooderkerken

Een interview met Antoinette Coops

In haar kookboek Mangiamo! deelt Antoinette Coops de lekkerste streekgerechten uit de Noord-Italiaanse Veneto. De liefde voor deze Italiaanse regio springt van de pagina’s. Daar willen wij meer van weten! Want wat maakt de regio en de keuken van de Veneto nu zo bijzonder? Je leest het in dit interview met Antoinette Coops!

De liefde voor de Italiaanse keuken…

Op haar blog Italiaans koken met Antoinette deelt ze al jaren de meest heerlijke culinaire inspiratie. Voor de liefde trok ze ooit naar Italië en jaren later kwam er dit Italiaanse kookboek, Mangiamo!. Wij zijn benieuwd hoe dit zo gekomen is. Om te beginnen, Antoinette, hoe is de liefde voor de Italiaanse keuken voor jou ontstaan?

“De liefde voor de Italiaanse keuken is begonnen tijdens mijn eerste vakantie naar Italië, ik was acht.” vertelt Antoinette. “We waren uitgenodigd voor een cena bij Italianen thuis en gingen ‘s ochtends al samen inkopen doen met onze gastheer en gastvrouw. Ruiken, voelen, afdingen. Zij hadden verstand van zaken, wat een spektakel! En daarna hebben ze heerlijk voor ons gekookt, van antipasto tot dolce. Die dag en die avond vergeet ik nooit.”

Ze vervolgt: “Ik woon 17 jaar in Italië, ik heb veel gelezen over de Italiaanse keuken en de lekkerste dingen geproefd bij mensen thuis en in restaurantjes. Naar aanleiding van wat je leest maak je gerechten die je nog niet kende en wat je bestelt in restaurants verandert ook. Het idee voor het kookboek ontstond zes jaar geleden. Ik wilde de wereld vertellen dat er behalve op Sicilië, in Lazio en in Toscane ook lekker wordt gekookt in Veneto. Toen ben ik bewijsmateriaal gaan verzamelen: recepten.”

Lees hier onze review van het kookboek.

Het unieke van de Veneto regio

Waarom moeten we dan eens wat beter gaan kijken naar de keuken van de Veneto? “Het gebruik van streekproducten, zoals radicchio rosso, rijst en polenta en Amarone maakt de keuken bijzonder. Het kwistige gebruik van boter in Veneto ook. Wij Nederlanders denken bij de Italiaanse keuken aan olijfolie. En net als in de rest van Italië eten ze in Veneto een dier van kop tot staart op en weten ze wel weg met peulvruchten en de meest uiteenlopende soorten kaas.”

Wij zijn overtuigd! Welke recepten uit de Venetiaanse keuken verdienen eigenlijk wat meer aandacht dan ze tot nu toe krijgen? “Risotto met radicchio rosso, gnocchi van bloem, halvemaantjes met biet en maanzaad, stoofpot met Amarone, bij deze recepten voel ik enorm veel zendingsdrang.”

En als we dan toch in de Veneto zijn om deze regio culinair te ontdekken, waar moeten wij dan zeker naartoe gaan? vragen we Antoinette. “Zeker naar de Valpolicella, want daar is het niet alleen heel goed eten en wijn drinken maar ook heerlijk wandelen door de heuvels. Verona ligt er vlakbij, en dat is een geweldige stad. Wel toeristisch in zomertijd maar nooit zo platgetreden als Venetië. Dat is natuurlijk ook een prachtige stad, die helemaal niet ver van de Valpolicella ligt.”

Antoinette Coops, foto Antoinette Coops, foto © Marleen van Es
Antoinette Coops, foto Antoinette Coops, foto © Marleen van Es

Lokale recepten

Maak je vooral gebruik van lokale recepten en producten en waarom kies je hiervoor? Antoinette: “In het boek gebruik ik lokale recepten en producten omdat ik met Mangiamo! de eetcultuur van de Veneti wil doorgeven. Het was me er niet om te doen een trendy kookboek te maken. Mensen die mij hun recepten doorgeven zijn meestal mijn soulmates. Houden net zoals ik veel van koken en zijn er eigenlijk dag en nacht mee bezig. Als iemand een recept met je deelt, is het alsof je een cadeautje krijgt.”

“Mijn favoriete recept uit Mangiamo! is het recept voor gnocchi van bloem. Eenvoudiger en typischer voor de streek waar ik woon wordt het het niet in Mangiamo! In het boek vertel ik hoe het er in de almboerderij aan toe gaat als ze deze bijzondere gnocchi maken. Ik kan je vertellen dat het een feestje is om naar te kijken!”

En voor wie nooit genoeg heeft van bijzondere recepten is er goed nieuws….. “Ik werk aan een tweede boek, want kookboeken maken is verslavend!”

Lees eerst Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto | Antoinette Coops | Nieuw Amsterdam | april 2018 | € 27,99. Hier te bestellen bij bol.com .

Lees hier ook de review van het kookboek!

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto, Antoinette Coops, Nieuw Amsterdam
Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto, Antoinette Coops, Nieuw Amsterdam

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië, Noord-Italië, Veneto

Dit vind je misschien ook leuk

Alessandro Barbero Dante biografie recensieAlessandro Barbero over Dante
Luoghi d’Esperienza in Volterra, gemaakt door kunstenaar Mauro Staccioli9 x doen in Etruskisch Toscane!
Puur pasta van Laura Santtini - Italiaans kookboek met authentieke receptenPuur pasta van Laura Santtini

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Bologna in kannen en kruiken

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over de perfecte plek onder de zon, rondje Lago Trasimeno, Garfagnana de tuin van Toscane, culinair Isola D’ Elba, Triëst, stad van boeken en koffie en nieuwe recepten van de Pasta Grannies!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?
De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht ku De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is van 11 februari 2023 tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Bijzonder, want nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap. De Bentvueghels vertelt het verhaal van een broederschap van jonge mannen die hielden van feestvieren en grappen maken, maar die voor alles kunstenaar waren. Lees meer in de link in bio!
Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023