Home Interviews Mangiamo! Een interview met Antoinette Coops

Mangiamo! Een interview met Antoinette Coops

door Aniek Rooderkerken
Antoinette Coops, foto © Marleen van Es

Een interview met Antoinette Coops

In haar kookboek Mangiamo! deelt Antoinette Coops de lekkerste streekgerechten uit de Noord-Italiaanse Veneto. De liefde voor deze Italiaanse regio springt van de pagina’s. Daar willen wij meer van weten! Want wat maakt de regio en de keuken van de Veneto nu zo bijzonder? Je leest het in dit interview met Antoinette Coops!

De liefde voor de Italiaanse keuken…

Op haar blog Italiaans koken met Antoinette deelt ze al jaren de meest heerlijke culinaire inspiratie. Voor de liefde trok ze ooit naar Italië en jaren later kwam er dit Italiaanse kookboek, Mangiamo!. Wij zijn benieuwd hoe dit zo gekomen is. Om te beginnen, Antoinette, hoe is de liefde voor de Italiaanse keuken voor jou ontstaan?

“De liefde voor de Italiaanse keuken is begonnen tijdens mijn eerste vakantie naar Italië, ik was acht.” vertelt Antoinette. “We waren uitgenodigd voor een cena bij Italianen thuis en gingen ‘s ochtends al samen inkopen doen met onze gastheer en gastvrouw. Ruiken, voelen, afdingen. Zij hadden verstand van zaken, wat een spektakel! En daarna hebben ze heerlijk voor ons gekookt, van antipasto tot dolce. Die dag en die avond vergeet ik nooit.”

Ze vervolgt: “Ik woon 17 jaar in Italië, ik heb veel gelezen over de Italiaanse keuken en de lekkerste dingen geproefd bij mensen thuis en in restaurantjes. Naar aanleiding van wat je leest maak je gerechten die je nog niet kende en wat je bestelt in restaurants verandert ook. Het idee voor het kookboek ontstond zes jaar geleden. Ik wilde de wereld vertellen dat er behalve op Sicilië, in Lazio en in Toscane ook lekker wordt gekookt in Veneto. Toen ben ik bewijsmateriaal gaan verzamelen: recepten.”

Lees hier onze review van het kookboek.

Het unieke van de Veneto regio

Waarom moeten we dan eens wat beter gaan kijken naar de keuken van de Veneto? “Het gebruik van streekproducten, zoals radicchio rosso, rijst en polenta en Amarone maakt de keuken bijzonder. Het kwistige gebruik van boter in Veneto ook. Wij Nederlanders denken bij de Italiaanse keuken aan olijfolie. En net als in de rest van Italië eten ze in Veneto een dier van kop tot staart op en weten ze wel weg met peulvruchten en de meest uiteenlopende soorten kaas.”

Wij zijn overtuigd! Welke recepten uit de Venetiaanse keuken verdienen eigenlijk wat meer aandacht dan ze tot nu toe krijgen? “Risotto met radicchio rosso, gnocchi van bloem, halvemaantjes met biet en maanzaad, stoofpot met Amarone, bij deze recepten voel ik enorm veel zendingsdrang.”

En als we dan toch in de Veneto zijn om deze regio culinair te ontdekken, waar moeten wij dan zeker naartoe gaan? vragen we Antoinette. “Zeker naar de Valpolicella, want daar is het niet alleen heel goed eten en wijn drinken maar ook heerlijk wandelen door de heuvels. Verona ligt er vlakbij, en dat is een geweldige stad. Wel toeristisch in zomertijd maar nooit zo platgetreden als Venetië. Dat is natuurlijk ook een prachtige stad, die helemaal niet ver van de Valpolicella ligt.”

Antoinette Coops, foto Antoinette Coops, foto © Marleen van Es
Antoinette Coops, foto Antoinette Coops, foto © Marleen van Es

Lokale recepten

Maak je vooral gebruik van lokale recepten en producten en waarom kies je hiervoor? Antoinette: “In het boek gebruik ik lokale recepten en producten omdat ik met Mangiamo! de eetcultuur van de Veneti wil doorgeven. Het was me er niet om te doen een trendy kookboek te maken. Mensen die mij hun recepten doorgeven zijn meestal mijn soulmates. Houden net zoals ik veel van koken en zijn er eigenlijk dag en nacht mee bezig. Als iemand een recept met je deelt, is het alsof je een cadeautje krijgt.”

“Mijn favoriete recept uit Mangiamo! is het recept voor gnocchi van bloem. Eenvoudiger en typischer voor de streek waar ik woon wordt het het niet in Mangiamo! In het boek vertel ik hoe het er in de almboerderij aan toe gaat als ze deze bijzondere gnocchi maken. Ik kan je vertellen dat het een feestje is om naar te kijken!”

En voor wie nooit genoeg heeft van bijzondere recepten is er goed nieuws….. “Ik werk aan een tweede boek, want kookboeken maken is verslavend!”

Lees eerst Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto | Antoinette Coops | Nieuw Amsterdam | april 2018 | € 27,99. Hier te bestellen bij bol.com .

Lees hier ook de review van het kookboek!

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto, Antoinette Coops, Nieuw Amsterdam
Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto, Antoinette Coops, Nieuw Amsterdam

Meer lezen:

Laat een bericht achter!