Home Kunst & CultuurBoekentips De kinderen in de sleepnetten

De kinderen in de sleepnetten

door Aniek Rooderkerken
Roberto Saviano, De kinderen in de sleepnetten

Roberto Saviano, De kinderen in de sleepnetten

De kinderen in de Sleepnetten gaat over een bende jongeren in Napels die drugs verhandelen, de wijk terroriseren en het territorium van de maffiabazen bewaken. De jongeren willen meegesleept worden door de Camorra, kijken op naar de maffiabazen die met drugshandel rijk zijn geworden. Maar het toenemende geweld waarmee ze hun omgeving teisteren, moet zich wel een keer tegen hen keren. 

De kinderen in de sleepnetten

De kinderen in de sleepnetten verscheen in 2016 onder de Italiaanse titel La paranza dei bambini, wat zich vertaalt als De kinderparanza. Een paranza is een vissersboot die met sleepnetten vist. Net als de netten van de paranza willen de jongeren in Napels meegesleept worden door de volwassen Camorra. Ze kijken op naar de maffiabonzen die de straten onveilig maken, rijk worden door drugshandel, die overvallen plegen en mensen vermoorden.

Een van die jongeren is Nicolas, door zijn vrienden ‘Maradja’ genoemd. Veertien jaar is hij pas, maar hij en zijn vrienden groeien op in een sfeer van misdaad. Ze leven in de straten van Napels en beginnen met drugshandel in opdracht van lokale maffiabazen. Ze appen, gaan naar hun vriendin of hun moeder, maar verdienen ook goed geld met het verkopen van drugs en deinzen er niet voor terug wanneer er iemand vermoord moet worden. Altijd willen ze meer, willen ze zich opwerken in de bende en vooral Nicolas wil leiding geven aan zijn eigen bende.

Wanneer hun daden steeds gewelddadiger worden, is een tragische afloop eigenlijk onvermijdelijk geworden. De jongens zijn als de vissen die, wanneer de paranza ’s nachts gaat vissen, zo op de vissers afzwemmen, hun dood tegemoet.

Na Gomorra en Zero Zero Zero schreef Roberto Saviano De kinderen in de sleepnetten. Het is een gewelddadig en ijzingwekkend boek over de piepjonge maffia in Napels. Het is een roman, maar wel een die uit de realiteit van Napels gegrepen is. Hierom is het boek misschien nog wel indrukwekkender dan Gomorra.

De kinderen in de sleepnetten| Roberto Saviano | Vertaald door Jan van der Haar | Uitgever De Bezige Bij | ISBN 9789023472803 |  € 19,99 | Bestel het boek hier bij bol.com 

Lees verder onder de afbeelding

Roberto Saviano, De kinderen in de sleepnetten

Roberto Saviano, De kinderen in de sleepnetten

Roberto Saviano

De Italiaanse journalist Roberto ­Saviano (1979) is geboren in Napels. Hij werd in 2006 bekend met zijn internationale bestseller ­Gomorra over de tentakels van de maffia. Het boek is in meer dan vijftig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. De filmversie won de Grand Prix in Cannes in 2008. In 2013 publiceerde Saviano Zero Zero Zero, opnieuw een boek over de Napolitaanse maffia. Hiernaast verschijnen Saviano’s journalistieke stukken in tal van internationale kranten en tijdschriften. Na bedreigingen van criminele organisaties leeft Saviano ondergedoken en onder voortdurende politiebescherming.

Boeken van Roberto Saviano:

Robert Saviano, auteur van de internationale bestseller 'Gomorra', over de Napolitaanse maffia.

Robert Saviano, auteur van de internationale bestseller ‘Gomorra’, over de Napolitaanse maffia. Foto copyright Justin Griffiths-Williams

Meer lezen:

Laat een bericht achter!