De Noord-Italiaanse stad Padua in het hart van de Povlakte heeft een lange geschiedenis en zou volgens de mythe gesticht zijn door de Trojaan Antenor. Vernoemd is de stad echter naar de heilige Antonius van Padua, die in deze stad is overleden in het jaar 1231. Voor deze tijd werd het Romeinse Patavium aangevallen en verwoest door de Visigoten, de Hunnen, de Ostrogoten en de Longobarden.
Padua in de middeleeuwen
Een roerige geschiedenis, die net zo spraakmakend was in de Middeleeuwen. Hoewel Padua een vrije stad was, behoorde het tot het Duitse Heilige Roomse Rijk. In 1174 werd Padua verwoest door een grote brand, tegelijkertijd een ramp en een zegen voor de stad. Deze werd namelijk bijna in zijn geheel verbouwd, er werd een universiteit gesticht die tegenwoordig als de bakermat van het humanisme wordt beschouwd, en de oudste Hortus botanicus van Europa werd hier in 1545 gesticht; de Orto botanico di Padova. Het was hier dat Galileo Galilei een hoogleraarschap bekleedde. Padua is echter ook een stad van de kunst en vandaag maken we een virtuele reis langs de meest interessante monumenten en plaatsen. De route is echter ook te lopen als een stadswandeling door Padua.
Scrovegni Kapel
Het meest bekende en vereerde monument in Padua is uiteraard de Scrovegni Kapel, het meesterwerk van Giotto. Hier, aan het Piazza Eremitani, starten wij onze route. De Scrovegni Kapel is met zijn poëtische fresco’s een hoogtepunt uit de veertiende eeuwse Italiaanse schilderkunst. De kunstenaar Giotto voltooide de fresco’s aan het begin van 1305, in opdracht van Enrico degli Scrovegni. De kapel zelf was op dat moment zeer eenvoudig; een rechthoekige zaal met een tongewelf, met hoge, smalle ramen en een veelhoekige apsis. Na toevoeging van de narratieve fresco’s kijk je er echter je ogen uit. De fresco’s vertellen over de levens van Joachim en Anna, het leven van hun dochter, de Maagd Maria, en Christus’ leven en dood. De lagere delen van de muren bevatten fresco’s die allegorisch de deugden en ondeugden illustreren. Op de muur tegenover het altaar sluit het grandioze Laatste Oordeel de frescoserie af, met het verhaal van de menselijke verlossing.
Nadat de kapel in de 19e een 20e eeuw zorgvuldig werd gerestaureerd kunnen bezoekers nu de grootse pracht van de fresco’s bewonderen. Houd er wel rekening mee dat je minimaal 48 uur voor je bezoek dient te reserveren en dat er per shift maximaal 25 mensen 15 minuten lang toegelaten worden tot de kapel. Niet erg lang! Maar gelukkig is er nog meer te bewonderen, zoals de Musei Civici Eremitani en de Eremitani Kerk, met fresco’s van Guariento, Giusto de’ Menabuoi en Andrea Mantegna en Palazzo Zuckermann.
Scrovegni Kapel, Piazza Eremitani
Tip! Maak onderweg een tussenstop bij het beroemde café Pedrocchi vlakbij Piazza Cavour. Het is een van de oudste cafés van de stad.
Palazzo Bo
Via Corso Giuseppe Garibaldi en Via VIII Febbraio loop je vervolgens naar Palazzo Bo, waar de Universiteit van Padua is gehuisvest, één van de oudste universiteiten van Europa. Bezoek hier de Aula Magna waar enkel de juridische colleges werden gegeven, hoewel een uitzondering werd gemaakt voor Galileo Galilei. Breng ook een bezoek aan het eerste permanente anatomische theater.
Palazzo Bo, Via 8 febbraio, 2, Padua
Orto Botanico
De Orto Botanico, de botanische tuin, is de oudste universitaire tuin ter wereld en vertegenwoordigt de geboorte van de wetenschap. In de zestiende eeuw werd de ‘lettura dei semplici’, of studie van geneeskrachtige planten, door Francesco Bonafede onderwezen in Padua. Bonafede wilde niet enkel vertrouwen op de antieke traktaten in de bibliotheek, die vaak verkeerd werden geïnterpreteerd, of op de apothekers. Dankzij hem werd er een botanische tuin aangelegd, om geneeskrachtige planten en kruiden -de zogenaamde semplici- te kunnen kweken en bestuderen. Planten uit de hele wereld werden ingebracht, met name uit de landen waar de Venetiaanse Republiek handelsbetrekkingen onderhield. De botanische tuin heeft hiermee een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van vele moderne wetenschappelijke disciplines als de plantkunde, geneeskunde, scheikunde, ecologie en farmacie. Geen wonder dat de tuin sinds 1997 als cultureel monument op de Unesco World Heritage List staat!
Orto Botanico, via Orto Botanico, 15, Padua
Met een kleine omweg kom je uit bij Prato della Valle, een grandioos elliptisch plein waaraan vele historische gebouwen en oude paleizen liggen, zoals het Palazzo Angeli met het Museo del Precinema en de Abbazia di Santa Giustina.
Basilica di Sant’Antonio
De Basilica di Sant’Antonio ligt hier niet ver vandaan. Tussen 1232 en 1450 gebouwd in Romaanse-gotische stijl rondom het praalgraf van de heilige Antonius van Padua, trekt de basiliek veel bezoekers, met name pelgrims. Het interieur van de Basilica, die ook bekend staat als “il Santo”, bevat talrijke grafmonumenten, zoals die van de beroemde condottiero Gattamelata. In de kapel van de Allerheiligste is een bronzen meesterwerk van Donatello te bewonderen. Vanuit de vredige sfeer van de Noviciaat Binnenplaats, vervaarigd in de tweede helft van de vijftiende eeuw in een gotische stijl, heb je een charmant uitzicht op de Basilica! Op de Magnolia binnenplaats uit 1433, vernoemd naar de “Magnolia grandiflora” die hier in 1810 geplant werd, bekijk je graven, monumenten, plaques en epigrafen. Het Oratorio di San Giorgio werd gebouwd als grafkapel voor de familie van Raimondino Lupi di Soragna. Net als de Jacobus-kapel in de Basilica, werden de fresco’s in het oratorio vervaardigd door Altichiero da Zevio.
Basilica di Sant’Antonio, Piazza del Santo, 11, Padua
Loggia en Odeo Cornaro en de Duomo
Niet ver van de Basilica, aan het einde van Via Cesarotti ligt het monumentale complex van de Loggia en Odeo Cornaro, prachtige voorbeelden van de architectuur uit de Renaissance in Padua. Het zijn de overblijfselen van een veel groter architectonisch complex dat gebouwd was vlakbij het paleis van Alvise Cornaro, op slechts een steenworp afstand van de basiliek van Sint. Antonius. De Loggia werd gebruikt als een achtergrond voor theatervoorstellingen en de Odeo was bedoeld voor muziekvoorstellingen. Het heeft een achthoekige plattegrond en het interieur is geïnspireerd op de Domus Aurea en de Palazzo Te in Mantua.
Loggia en Odeo Cornaro, Via Cesarotti, 37, Padua
Via het eerder bezochtte Palazzo Bo lopen we richting de Basilica Cattedrale di S. Maria Assunta, ook bekend als de Duomo van Padua, en de nabij gelegen doopkapel. Hier vind je prachtige fresco’s van Giusto de’ Menabuoi. Het ontwerp van de kathedraal is het werk van Andrea della Valle en Agostino Righetto. Hoewel de bouw begon in 1551, werd deze pas in 1754 afgerond, hoewel de gevel onvoltooid bleef.
Basilica Cattedrale di S. Maria Assunta, Via Dietro Duomo, 5, Padua
Museo Diocesano
Vergeet niet een bezoek te brengen aan Museo Diocesano. Gelegen in het oude Palazzo Vescovile (het bisschoppelijk paleis), herbergt het museum prachtige schildeijen, sculpturen, sieraden, religieuze gewaden, verluchte handschriften en incunabelen. Een museumbezoek brengt je ook naar de Cappella di Santa Maria degli Angeli met fresco’s uit het einde van de 15e eeuw, de Salone dei Vescovi, een ruime hal met portretten van de eerste 100 bisschoppen van Padua, en de Sala San Gregorio Barbarigo, met een verzonken plafond met een reeks medaillons met portretten van Romeinse keizers.
Museo Diocesano di Padova, Palazzo Vescovile, Piazza Duomo 12, Padua
Geef een reactie