Het Colosseum van Caspar van Wittel
Elke zichzelf respecterende toerist zal dit beeld herkennen. Je kan geen bezoek aan Rome brengen zonder minstens eenmaal een bewonderende blik te werpen op het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum. Dit fotogenieke bouwwerk trekt jaarlijks talloze toeristen naar de eeuwige stad. En niet zonder reden. Al eeuwen biedt het Colosseum één van de mooiste gezichten op de stad en het architecturale hoogstandje is door talloze bekende en minder bekende kunstenaars vereeuwigd.
Caspar van Wittel
In 1707 schilderde legde ook Caspar van Wittel (Amersfoort 1652-1736, Rome) het Colosseum op doek vast. Het resultaat was dit prachtige werk: Rome, Gezicht op het Colosseum en de boog van Constantijn.
De uit Amersfoort afkomstige Van Wittel, die later bekend zou worden als Gaspare Vanvitelli, behoorde tot de grote groep van zogenaamde Italianisanten, kunstenaars die naar Italië trokken om daar inspiratie op te doen en het werk van de Italiaanse meesters te bestuderen. Kort na zijn aankomst in Rome in 1674 werd Caspar ingewijd in het genootschap van Nederlandse en Vlaamse schilders ‘de Bentvueghels’ .
De stadsgezichten die Van Wittel in Italië schilderde waren erg populair bij kunstminnende en -kopende lieden. Ze werden gretig afgenomen door rijke jongemannen die Rome aandeden in het kader van hun Grand-Tour reis. Ook prins Lorenzo Colonna was groot fan van Van Wittels werk. Hij maakte het voor de kunstenaar mogelijk om reizen te ondernemen naar Napels, Florence en Venetië.
Van Wittel trouwde uiteindelijk met de rijke dochter van een kunsthandelaar en werd in 1711 toegelaten tot de Accademia di San Luca in Rome in navolging van grote namen als Bellini, da Vinci, Carravaggio, en Titiaan.
Gezicht op het Colosseum
De relatieve rust op het schilderij van Vanvitelli heeft tegenwoordig plaatsgemaakt voor de gezellige drukte rondom het Colosseum. Toch kan je bij dit schilderij heerlijk wegdromen bij een prachtig gezicht op de antieke resten van het oude Rome. Met een beetje fantasie waan je jezelf struinend dor het schilderij, op een zonnige dag in 1707.
Geef een reactie