Een Hollandse blik op zonnig Rome

Caspar van Wittel, Rome, gezicht op het Colosseum en de boog van Constantijn
Caspar van Wittel, Rome, gezicht op het Colosseum en de boog van Constantijn

Elke zichzelf respecterende toerist zal dit beeld herkennen, want je kan geen bezoek aan Rome brengen zonder minstens eenmaal een bewonderende blik te werpen op het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum. Dit fotogenieke bouwwerk trekt jaarlijks talloze toeristen naar de eeuwige stad. En niet zonder reden. Al eeuwen biedt het Colosseum één van de mooiste gezichten op de stad en het architecturale hoogstandje is door talloze bekende en minder bekende kunstenaars vereeuwigd.

Caspar van Wittel

In 1707 schilderde ook Caspar van Wittel (Amersfoort 1652-1736, Rome) dit Rome, Gezicht op het Colosseum en de boog van Constantijn. De uit Amersfoort afkomstige Van Wittel, die later bekend zou worden als Gaspare Vanvitelli, behoort tot de grote groep van zogenaamde Italianisanten, kunstenaars die naar Italië trokken om daar inspiratie op te doen. Kort na zijn aankomst in 1674 in Rome, werd Caspar ingewijd in het genootschap van Nederlandse en Vlaamse schilders de Bentvueghels.

De stadsgezichten die hij in Italië schilderde waren erg populair bij kunstminnende en -kopende kunstlieden en werden gekocht door rijke jongemannen die Rome aandeden in het kader van hun Grand-Tour reis. Ook prins Lorenzo Colonna was groot fan van Van Wittels werk en maakte het voor hem mogelijk reizen te ondernemen naar Napels, Florence en Venetië. Van Wittel trouwde met de rijke dochter van een kunsthandelaar en werd in 1711 toegelaten tot de Accademia di San Luca in Rome in navolging van grote namen als Bellini, da Vinci, Carravaggio, en Titiaan.

Gezicht op het Colosseum

Hoewel de relatieve rust op het schilderij van Vanvitelli heeft plaatsgemaakt voor de gezellige drukte rondom het Colosseum heden ten dage, kan je bij dit schilderij heerlijk wegdromen bij een prachtig gezicht op de antieke resten van het oude Rome. Met een beetje fantasie waan je jezelf struinend dor het schilderij, op een zonnige dag in 1707.

Gaspar van Wittel (Amersfoort 1652-1736, Rome),  Gezicht op het Colosseum en de boog van Constantijn, olieverf op canvas.

Caspar van Wittel, Rome, gezicht op het Colosseum en de boog van Constantijn
Caspar van Wittel, Rome, gezicht op het Colosseum en de boog van Constantijn
More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *