Kunnen de gerechten die je eet je net zoveel vertellen over het verleden van de eeuwige stad als musea en monumenten dat kunnen? Volgens Andreas Viestad zeker! In Dineren in Rome: een geschiedenis van de Romeinse wereld in één maaltijd vertelt hij aan de hand van één diner in restaurant La Carbonara aan het Campo de’ Fiori over de geschiedenis van Rome en Italië.
Toen de Noorse tv-kok Andreas Viestad met een archeologe trouwde leerde hij de geschiedenis van Rome kennen aan de hand van standbeelden, vervallen bouwwerken en de kasseien van de Via Appia. Na al die dagen slenteren door de oude stad – die steevast werden afgesloten met een diner in een Romeins restaurant – besefte hij zich ‘dat geschiedenis ook, en misschien nog wel meer, aanwezig is in eten’.
Een smakelijke geschiedenisles
En dus gaat hij in ‘Dineren in Rome: een geschiedenis van de Romeinse wereld in één maaltijd’ in die vele gerechten die Rome rijk is op zoek naar de geschiedenis van Rome en Italië. Op een avond in juni strijkt Viestad neer aan een tafel in restaurant La Carbonara op het Campo de’ Fiori. Terwijl de avond vordert voert Viestad je langzaam door de verhalen van Rome, onder leiding van de gerechten en ingrediënten die hij op zijn bord krijgt. Want gerechten kunnen je net zoveel vertellen over het verleden van de eeuwige stad als musea en monumenten dat kunnen.
Zo vertelt hij over de geschiedenis van brood, olijfolie, pasta, peper en wijn. Maar ook over hoe tarwe en zout een rol speelden in de groei van Rome tot het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gekend. De citroensorbet die op tafel komt is aanleiding om te vertellen over het ontstaan van de maffia en het verband met de teelt en export van citroenen.
Andreas Viestad neemt je mee op een smakelijke reis door de geschiedenis van Rome en laat je beseffen hoeveel deze is beinvloed door voedsel. In één enkele maaltijd ontrafelt hij de verhalen van de Eeuwige Stad en leert hij je net zoveel over Rome als een dik geschiedenisboek zou doen. Dineren in Rome is een fijne combinatie van een reisverhaal, een kookboek en een omvangrijke geschiedenisles. Een smakelijk boek over het belang van voedsel in de geschiedenis.
Andreas Viestad
Andreas Viestad is schrijver van kookboeken, tv-kok, restaurateur en voedselactivist. Hij is sinds jaar en dag presentator van New Scandinavian Cooking en voormalig columnist van The Washington Post. Hij bezocht Rome meer dan 25 keer en at in hetzelfde restaurant elke keer: La Carbonara op het Campo de’ Fiori.
Dineren in Rome
Andreas Viestad | Dineren in Rome: een geschiedenis van de Romeinse wereld in één maaltijd | Vertaling: Erica Weede | uitgeverij Noordboek | 2023 | ISBN: 9789464710687 | Paperback € 24,90 | Koop het boek bij je lokale boekhandel of bestel via deze link bij bol.com
Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Geef een reactie