• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Monterotondo Marittimo, Podere Paterno

3 keer Etruskisch Toscane voor fijnproevers

5 juni 2018 door Aniek Rooderkerken

Een bezoek aan de bijzondere worst-en kaasmakerij en delicatessenwinkel Mucci & Staccioli in Monteverdi Marittimo. Een lunch bij Podere Paterno
 waar heerlijke kazen gemaakt worden – midden in een geothermisch gebied. Én een proeverij bij brouwerij Vapori di Birra waar met aardwarmte bier gebrouwen wordt. We gaan op zoek naar Etruskisch Toscane voor fijnproevers!

Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli

Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli

Over een kronkelende weg rijden we naar een dorp op een heuveltop. Monteverdi Marritimi. Een slaperig middeleeuws dorpje met een paar straten en een klein pleintje. We lopen naar een winkel die er aan de buitenzijde als een gewone alimentari uitziet. Een vaalgele gevel met Specialità Mucci in grote letters boven hoog opgestapelde kratten met vers fruit. Alleen een muurschildering en een bord met de woorden Panini al Cinghiale verklappen dat dit een plek voor fijnproevers is.

Het smalle winkeltje is volgestouwd met flessen wijn, locale delicatessen afgewisseld met wasmiddel, maar vooral veel kaas- en vleeswaren. Een kleine kelderruimte is gevuld met kazen. Formaggio di Grotta en Pecorino Marzolino zie ik liggen. Hammen hangen aan het plafond, worsten van chinghiale liggen in gevlochten manden. ‘Geen worst zonder wijn…….’ De eigenaar ratelt maar door terwijl hij stukken finocchiona, cinghale en rigatino toscano afsnijdt om te proeven.

Specialità Mucci & Staccioli is een klein winkeltje maar alle vertrekken zijn tot de nok toe volgestouwd met allerlei heerlijke streekproducten. Zet een stap binnen de winkel en je kan gegarandeerd proeven van bijvoorbeeld de prociutto crudo van wildzwijn en verschillende stukken pecorino. Alles met een glaasje zelf geproduceerde wijn erbij, ook al is het pas 10 uur in de ochtend.

Niet te missen als je in de buurt bent en anders is het waard om er een stuk voor om te rijden. Kijk vooral ook op de website van Mucci & Staccioli voor verschillende Toscaanse recepten.

Specialità Mucci, Piazza del Convento 8, Monteverdi Marritimi

Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli

Mario de kaasmaker

In de heuvels van de Maremma in de gemeente Monterotondo Marittimo ligt de Podere Paterno. Op dit landgoed produceert Mario Tanda de heerlijkste kazen van rauwe schapenmelk, waaronder de klassieke Toscaanse pecorino.

Het bijzondere is dat de kleine kaasfabriek wordt aangedreven door elektriciteit en stoom, die beide opgewekt worden door de nabijgelegen geothermische centrale. Het landgoed ligt namelijk midden in een geothermisch gebied. Pluimen stoom zie je overal in het landschap omhoog komen en de warmte onder het aardoppervlak wordt gebruikt om energie op te wekken. En uiteindeijk dus ook om kaas te maken!

Eerst mogen we een kijkje nemen in de koelcel. Hier liggen rijen met kazen. De jongste blijven hier een maand rusten, andere tot wel een jaar. Dan zien we de kaasmakerij zelf waar de hitte van de stoom gebruikt wordt bij de productie van de kazen. Een man een vrouw scheppen de warme kaas in de mallen.

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Het is nu tijd om de kazen te proeven. Schaal na schaal wordt op tafel gezet, versierd met bloemen die net zijn geplukt in de weide, en we proeven een selectie van de kazen van Podere Paterno. De bijzondere pecorino nel fieno, pecorino in het hooi, om de kaas zacht te houden en smaak te geven. De pittige peperoncino met Spaanse peper. Speziato die op smaak is gebracht met kruiden, hete pepers en een snufje knoflook. Verse, warme ricotta. Rovaggiolo, een verse kaas die typisch is voor dit gebied. Maar ook de vellutato ai pistacchi, een verse pecorino bedekt met witte schimmel, met pistachenoten.

Om het af te sluiten krijgen we een paar bolletjes bee-lato (gelato, maar spreek de bee uit als het geblaat van de schapen).

Ook een keer op bezoek bij Podere Paterno? Je kan de kaasmakerij bezoeken en producten kopen in de kleine winkel. Als je je op tijd aanmeld krijg je een rondleiding met proeverij. Bekijk de website op poderepaterno.com.

Podere Paterno, Pod. Muriglioni 32, Monterotondo Marittimo

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Tip! Je bent hier vlakbij het bijzondere geothermisch gebied van Parco naturalistico delle Biancane. Dit gebied is al sinds de oudheid bekend om de vulkanische activiteit en heetwaterbronnen. Je maakt er prachtige wandelingen en verwondert je over het bijna on-Toscaanse landschap.

Vapori di Birra Birrificio Sasso Pisano

Vapori di Birra

In Sasso Pisano, een klein dorp in de gemeente Castelnuovo di Val di Cecina, worden de geothermische bronnen op een andere bijzondere manier gebruikt. De bieren van bierbrouwerij Vapori di Birra worden namelijk gebrouwen met behulp van stoom en water die hier rechtstreeks uit de aarde komen. Als eerste ambachtelijke brouwerij in Italië gebruiken zij de geothermische stoom als primaire energiebron.

We krijgen een rondleiding door de kleine bierbrouwerij. Het is feitelijk maar één ruimte, waar verschillende soorten bieren in de maak zijn. Vapori di Birra produceert 8 soorten bier met namen die hinten naar hun oorsprong zoals Geyser, Sulfurea en Magma. Het bier wordt gebrouwen met enkel water, mout, hop en gist, en wordt tot gisting gebracht met gebruik van natuurlijke warmte van de aarde.

Chiara en Luciana vertellen dat ze willen laten zien dat geothermische energie een goed alternatief is voor reguliere energie en dat je er bijzondere producten mee kan maken. Een kleinere ecologische footprint en bijzondere bieren dus. Eindelijk mogen we het resultaat proeven. We zitten buiten de brouweij aan lange tafels en proeven een aantal van de bieren, in de rust van de prachtige omgeving. Wat een mooie plek om deze culinaire dag af te sluiten!

Vapori di Birra, Via dei Lagoni 25, 56041 Sasso Pisano

Vapori di Birra
Vapori di Birra
Magma bier Vapori di Birra
Magma bier Vapori di Birra

Leuk om te lezen? Deel deze blog dan ook op Pinterest.

Deel deze blog op Pinterest
Etruskisch Toscane voor fijnproevers. Deel deze blog op Pinterest
Deel deze blog op Pinterest
Etruskisch Toscane voor fijnproevers. Deel deze blog op Pinterest

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse producten, Italië, Midden-Italië, Toscana / Toscane

Dit vind je misschien ook leuk

Casale del PassatoreVerliefd op Casale del Passatore
Palermo! Foto © FollowmyfootprintsDe 7 beste Italië tips van Follow my Footprints
Il Traditore ©Fabio LovinoWinactie: vrijkaarten voor maffiafilm Il Traditore

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Casa Tartufo, in het heuvellandschap van Le Marche

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023