Home Italiaanse keuken 3 keer Etruskisch Toscane voor fijnproevers

3 keer Etruskisch Toscane voor fijnproevers

door Aniek Rooderkerken
Monterotondo Marittimo, Podere Paterno

Etruskisch Toscane voor fijnproevers

Een bezoek aan de bijzondere worst-en kaasmakerij en delicatessenwinkel Mucci & Staccioli in Monteverdi Marittimo. Een lunch bij Podere Paterno
 waar heerlijke kazen gemaakt worden – midden in een geothermisch gebied. Én een proeverij bij brouwerij Vapori di Birra waar met aardwarmte bier gebrouwen wordt. We gaan op zoek naar Etruskisch Toscane voor fijnproevers!

Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli

Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli

Over een kronkelende weg rijden we naar een dorp op een heuveltop. Monteverdi Marritimi. Een slaperig middeleeuws dorpje met een paar straten en een klein pleintje. We lopen naar een winkel die er aan de buitenzijde als een gewone alimentari uitziet. Een vaalgele gevel met Specialità Mucci in grote letters boven hoog opgestapelde kratten met vers fruit. Alleen een muurschildering en een bord met de woorden Panini al Cinghiale verklappen dat dit een plek voor fijnproevers is.

Het smalle winkeltje is volgestouwd met flessen wijn, locale delicatessen afgewisseld met wasmiddel, maar vooral veel kaas- en vleeswaren. Een kleine kelderruimte is gevuld met kazen. Formaggio di Grotta en Pecorino Marzolino zie ik liggen. Hammen hangen aan het plafond, worsten van chinghiale liggen in gevlochten manden. ‘Geen worst zonder wijn…….’ De eigenaar ratelt maar door terwijl hij stukken finocchiona, cinghale en rigatino toscano afsnijdt om te proeven.

Specialità Mucci & Staccioli is een klein winkeltje maar alle vertrekken zijn tot de nok toe volgestouwd met allerlei heerlijke streekproducten. Zet een stap binnen de winkel en je kan gegarandeerd proeven van bijvoorbeeld de prociutto crudo van wildzwijn en verschillende stukken pecorino. Alles met een glaasje zelf geproduceerde wijn erbij, ook al is het pas 10 uur in de ochtend.

Niet te missen als je in de buurt bent en anders is het waard om er een stuk voor om te rijden. Kijk vooral ook op de website van Mucci & Staccioli voor verschillende Toscaanse recepten.

Specialità Mucci, Piazza del Convento 8, Monteverdi Marritimi

Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli
Delicatessenwinkel Mucci & Staccioli

Mario de kaasmaker

In de heuvels van de Maremma in de gemeente Monterotondo Marittimo ligt de Podere Paterno. Op dit landgoed produceert Mario Tanda de heerlijkste kazen van rauwe schapenmelk, waaronder de klassieke Toscaanse pecorino.

Het bijzondere is dat de kleine kaasfabriek wordt aangedreven door elektriciteit en stoom, die beide opgewekt worden door de nabijgelegen geothermische centrale. Het landgoed ligt namelijk midden in een geothermisch gebied. Pluimen stoom zie je overal in het landschap omhoog komen en de warmte onder het aardoppervlak wordt gebruikt om energie op te wekken. En uiteindeijk dus ook om kaas te maken!

Eerst mogen we een kijkje nemen in de koelcel. Hier liggen rijen met kazen. De jongste blijven hier een maand rusten, andere tot wel een jaar. Dan zien we de kaasmakerij zelf waar de hitte van de stoom gebruikt wordt bij de productie van de kazen. Een man een vrouw scheppen de warme kaas in de mallen.

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Het is nu tijd om de kazen te proeven. Schaal na schaal wordt op tafel gezet, versierd met bloemen die net zijn geplukt in de weide, en we proeven een selectie van de kazen van Podere Paterno. De bijzondere pecorino nel fieno, pecorino in het hooi, om de kaas zacht te houden en smaak te geven. De pittige peperoncino met Spaanse peper. Speziato die op smaak is gebracht met kruiden, hete pepers en een snufje knoflook. Verse, warme ricotta. Rovaggiolo, een verse kaas die typisch is voor dit gebied. Maar ook de vellutato ai pistacchi, een verse pecorino bedekt met witte schimmel, met pistachenoten.

Om het af te sluiten krijgen we een paar bolletjes bee-lato (gelato, maar spreek de bee uit als het geblaat van de schapen).

Ook een keer op bezoek bij Podere Paterno? Je kan de kaasmakerij bezoeken en producten kopen in de kleine winkel. Als je je op tijd aanmeld krijg je een rondleiding met proeverij. Bekijk de website op poderepaterno.com.

Podere Paterno, Pod. Muriglioni 32, Monterotondo Marittimo

Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo
Podere Paterno in Monterotondo Marittimo

Tip! Je bent hier vlakbij het bijzondere geothermisch gebied van Parco naturalistico delle Biancane. Dit gebied is al sinds de oudheid bekend om de vulkanische activiteit en heetwaterbronnen. Je maakt er prachtige wandelingen en verwondert je over het bijna on-Toscaanse landschap.

Vapori di Birra Birrificio Sasso Pisano

Vapori di Birra

In Sasso Pisano, een klein dorp in de gemeente Castelnuovo di Val di Cecina, worden de geothermische bronnen op een andere bijzondere manier gebruikt. De bieren van bierbrouwerij Vapori di Birra worden namelijk gebrouwen met behulp van stoom en water die hier rechtstreeks uit de aarde komen. Als eerste ambachtelijke brouwerij in Italië gebruiken zij de geothermische stoom als primaire energiebron.

We krijgen een rondleiding door de kleine bierbrouwerij. Het is feitelijk maar één ruimte, waar verschillende soorten bieren in de maak zijn. Vapori di Birra produceert 8 soorten bier met namen die hinten naar hun oorsprong zoals Geyser, Sulfurea en Magma. Het bier wordt gebrouwen met enkel water, mout, hop en gist, en wordt tot gisting gebracht met gebruik van natuurlijke warmte van de aarde.

Chiara en Luciana vertellen dat ze willen laten zien dat geothermische energie een goed alternatief is voor reguliere energie en dat je er bijzondere producten mee kan maken. Een kleinere ecologische footprint en bijzondere bieren dus. Eindelijk mogen we het resultaat proeven. We zitten buiten de brouweij aan lange tafels en proeven een aantal van de bieren, in de rust van de prachtige omgeving. Wat een mooie plek om deze culinaire dag af te sluiten!

Vapori di Birra, Via dei Lagoni 25, 56041 Sasso Pisano

Vapori di Birra
Vapori di Birra
Magma bier Vapori di Birra
Magma bier Vapori di Birra

Leuk om te lezen? Deel deze blog dan ook op Pinterest.

Deel deze blog op Pinterest
Etruskisch Toscane voor fijnproevers. Deel deze blog op Pinterest
Deel deze blog op Pinterest
Etruskisch Toscane voor fijnproevers. Deel deze blog op Pinterest

Meer lezen:

2 comments

Het geothermisch gebied van Parco naturalistico delle Biancane - travelwriter.nl 5 juli 2018 - 14:10

[…] 3 keer Etruskisch Toscane voor fijnproevers – Italië Uitgelicht 5 juni 2018 – 06:01 […]

Reply
Vleermuizen en koper: bezoek aan een voormalige kopermijn in Montecatini Val di Cecina - travelwriter.nl 5 juli 2018 - 14:12

[…] 3 keer Etruskisch Toscane voor fijnproevers […]

Reply

Laat een bericht achter!