Home StedenFlorence Een stadswandeling door Florence

Een stadswandeling door Florence

door Aniek Rooderkerken
Florence Loggia dei Lanzi

Een stadswandeling door Florence

Florence, de stad die ooit onder de heerschappij van de familie de’Medici viel, mag zich met recht een echte renaissancestad noemen. Veel van de bezienswaardigheden stammen uit deze tijd en zijn, mede dankzij de familie de’Medici, goed bewaard gebleven. Je leert de stad pas echt goed kennen met een stadswandeling. Het is heerlijk om door die typische nauwe straten te lopen en de sfeer van Florence te proeven.

Onze wandeling begint bij de basiliek Santa Maria del Fiore, beter bekend als de Dom. Kenmerkend voor de Dom is zijn rode koepel, deze is al vanaf ruime afstand te zien. De basiliek is gebouwd op het centrale marktplein van Florence, Piazza Duomo. Op dit plein zijn verschillende terrasjes. Tegenover de Dom is het Baptisterium San Giovanni. Deze doopkapel was ooit de eerste kathedraal van Florence. Later werd hij als doopkapel gebruikt. In het Baptisterium zijn verschillende mooie mozaïeken op het plafond die het verhaal van het nieuwe testament vertellen.

Palazzo Vecchio

Om bij Palazzo Vecchio te komen, loop je vanuit de Dom naar de straat Via del Proconsolo. Deze blijf je volgen. Hij komt uit op Piazza della Signoria. In Palazzo Vecchio zijn verschillende musea gevestigd. Zij tonen werken uit de middeleeuwen en de renaissance. Naast de toegangsdeur van het Palazzo Vecchio staat een replica van de bekende David, gemaakt door Michelangelo. Op dit plein is behalve Palazzo Vecchio ook de Loggia dei Lanzi. Deze beeldengalerij is gratis te bezoeken.

Palazzo Degli Uffizi

Volg de weg onder Palazzo Vecchio door naar Piazzale degli Uffizi. Deze twee paleizen zijn praktisch aan elkaar gebouwd. Als je onder Palazzo Vecchio door bent, kom je uit bij het plein Piazza degli Uffizi. Op het plein zijn verschillende kunstenaars aan het werk. Behalve landschappen, zijn er ook kunstenaars waar je je portret kunt laten tekenen.
Ook in Palazzo degli Uffizi is een museum gevestigd. Dit museum wordt niet alleen gezien als één van de oudste, maar zeker ook als één van de belangrijkste ter wereld. De kunstwerken komen uit de periodes, middeleeuwen, renaissance en barok. Er zijn werken te bewonderen van een aantal bekende namen uit die periodes, zoals Leonardo Da Vinci en Rembrandt.

Ponte Vecchio

Je verlaat het plein en vervolgt de weg langs de straat Lungarno degli Accaiuoli. Je hebt een mooi uitzicht over Ponte Vecchio. Blijf de straat volgen en steek de rivier over via Ponte Vecchio. Op de brug zelf zijn verschillende juweliers. De juweliers lopen over in verschillende andere winkels als je eenmaal aan de andere kant bent.

Palazzo Pitti en de Boboli tuinen

Je blijft de weg volgen naar Piazza de Pitti. In Palazzo Pitti zijn verschillende musea gevestigd, behalve kunstmusea zijn er ook een porselein en een kostuummuseum. Achter Palazzo Pitti zijn de Boboli tuinen. Je kunt een combi ticket voor beide kopen.

Vanuit de Boboli tuinen heb je op een aantal plaatsen een mooi uitzicht over Florence. In deze tuinen zijn verschillende beelden en fonteinen. De tuinen zelf worden afgewisseld door beboste stukken met zigzag paadjes en uitgestrekte grasvelden.

Santa Croce

Op de terugweg naar de Dom, wordt een bezoek gebracht aan de kerk Santa Croce. Om hier te komen steek je de rivier over bij de brug Ponte alle Grazie. Dit is één brug verder dan Ponte Vecchio. Vanuit hier blijf je de weg Via dei Benci volgen tot je uitkomt bij Piazza Santa Croce.

Santa Croce is van buiten een witte kerk en van binnen rijkelijk versierd. Wat deze kerk vooral bijzonder maakt, zijn de praalgraven van een aantal bekende Italianen. De bekendste Italianen die in deze kerk een praalgraf hebben, zijn de kunstenaar Michelangelo, zijn bekendste beeld is de David, en natuur- en sterrenkundige Galileo, uitvinder van de Sterrenkijker en de eerste die dacht dat de aarde rond was in plaats van plat.

Terug naar de Dom

Na het bezoek aan de Santa Croce gaan we weer terug naar de Dom. Om daar te komen ga je langs straten Via Giuseppe Verdi, Piazza Gaetono Salvermini en Via dell’Oriuolo. Een pizza op één van de vele terrassen of een cappuccino is een goede afsluiting om nog eens na te genieten van deze stadswandeling.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!