Het eerste wat opvalt als je in Rome bent, is dat de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Vooral in het oude historische centrum is dit opvallend. Hier vind je bekende monumenten, zoals onder andere het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn. Het is dan ook niet voor niets dat bij een eerste bezoek aan Rome, de meeste mensen naar het historisch centrum gaan.
Om een goed beeld te geven van het historisch centrum en hoe je hier een figuurlijke of letterlijke wandeling doorheen kan maken, heeft Angelina van Kemenade van www.bezienswaardighedenrome.
Palatijn
Onze wandeling begint bij de Palatijn. Je komt hier met metro lijn B. Uitstappen bij halte Circo Massimo. Als je boven bent zie je het Colosseum al. Naast je is een groot lang gerekte zand/steentjes vlakte met aan de zijkanten gras. Aan het begin zijn een aantal ruïnes. Dit is Cirus Maximus. Ooit werd dit grasveld gebruikt als strijdveld voor paard met wagen wedstrijden.
Een stukje verder is onze eerste stop, de Palatijn. De reden om hier te beginnen, is omdat de rij voor kaartjes hier korter is. Het kaartje is een combiticket dat ook geldig is bij Forum Romanum en het Colosseum.
De Palatijn is één van de zeven heuvels waar Rome op gebouwd is. Vroeger bouwden de keizers hun paleizen op deze heuvel. Zo konden zij vanuit hun woning naar het volk kijken. Een andere belangrijke reden waren de besmettelijke ziektes. Bovenop de heuvel hadden ze daar minder last van. Een huis wat goed bewaard is gebleven, is het huis van Augustus.
In de 16e eeuw werd er door de familie Farnese tuinen aangelegd op de Palatijn. Deze tuinen zijn er nog steeds en zorgen voor veel schaduwplekjes. Ideaal om even af te koelen als je Rome tijdens de warme zomeravonden bezoekt.
Forum Romanum
De volgende stop is het Forum Romanum. Om hier te komen hoef je de Paltijn niet te verlaten. Deze twee liggen tegen elkaar en je kunt van het één makkelijk naar het ander lopen. Vroeger was het Forum Romanum het bruisende centrum van Rome. Alles wat belangrijk was voor de Romeinen gebeurde op dit plein. Politiek overleg, handel en geloof.
Nu zijn er alleen nog maar restanten van tempels, maar het is voldoende om een beeld te krijgen van hoe het ooit was.
Colosseum
Als je een wandeling door het historisch centrum maakt, kan het Colosseum natuurlijk niet missen. Dit gigantische amfitheater, wordt ook wel gezien als het symbool van Rome. Er wordt zelfs gezegd, dat als het Colosseum zou vallen, dan valt Rome.
Het Colosseum werd gebouwd door keizer Vespasianus. De vorige keizer Nero had een groot landhuis, ook wel bekend als het gouden huis, met bijhorende tuin voor zichzelf laten bouwen. De grond die hij hiervoor gebruikte, was een stuk dat vrijgekomen was na een grote brand. Men vermoedt dat keizer Nero de brand zelf heeft aangestoken. Het is dan ook niet vreemd dat het volk een grote hekel had aan deze keizer. Na zijn overlijden besloot zijn opvolger het Gouden huis af te breken en dit grondgebied te gebruiken om het volk tevreden te stellen. De vijver werd dichtgegooid en daarboven op werd een groot Amfitheater, het Colosseum gebouwd.
Een andere reden voor de bouw, was dat in die tijd veel Romeinen arm waren en honger leden. Zij waren ontevreden en onrustig. Het Colosseum was voor iedereen toegankelijk. Het zorgde voor de nodige afleiding.
In het Colosseum werden verschillende soorten voorstellingen gehouden, maar het meest voorkomend waren de gevechten tussen gladiatoren, dieren of gladiator en dier. Vaak gingen de gevechten tot bloedens toe door. In totaal zijn er minstens 300.000 mensen en dieren overleden in het Colosseum door deze gevechten.
Keizer Honorius maakte een einde aan deze vorm van leedvermaak, omdat het in zijn ogen barbaars was. Gevolg hiervan was dat het Colosseum niet meer gebruikt werd en in verval kwam. Het amfitheater werd aangetast door natuurgeweld en later ook door plunderingen. Er werden stenen en ander bouwmateriaal van het Colosseum afgehaald om voor andere gebouwen te gebruiken. Uiteindelijk was het de Paus die dit stopte. Hij zag de culturele en historische waarde van dit gigantische bouwwerk.
Capitolijnse musea
De volgende bestemming van onze wandeling zijn de Capitolijnse musea. Deze gebouwen zijn misschien niet zo oud als de rest, maar vanuit het oogpunt van de historie van deze wereldstad onmisbaar in deze lijst.
De Capitolijnse musea liggen achter het Forum Romanum. In deze musea worden archeologische vondsten bewaard. De musea bestaat uit drie gebouwen. Twee gebouwen zijn met elkaar verbonden via een ondergrondse tunnel.
Het monument van Victor Emanuelle II
Als laatste komen we bij het monument van Victor Emanuelle II. Dit is een aanrader. Je kunt dit gebouw bereiken vanuit hetzelfde plein als waar de Capitolijnse musea zijn. Aan de rechterkant van het plein is een kerk. Je kunt hier de trap op. Als je links aanhoudt kom je bij de kerk, dit gaan we niet doen, want we willen het monument bezoeken, daarom houden we rechts aan. Je komt dan uit op het dak van het monument van Victor Emanuelle II. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook is er een gezellig en betaalbaar terras. Via een trap naar beneden aan de zijkant van het terras, kun je het monument van binnen bezoeken. Je komt dan bij een oorlogsmuseum uit.
Het monument van Victor Emanuelle II is een groot wit gebouw dat ook wel de bruidstaart van Rome wordt genoemd. Victor Emanuelle II was de eerste koning van Italië.
Tot slot
Waarschijnlijk zijn de genoemde bezienswaardigheden teveel om in één dag te doen. Ook al liggen ze dicht bij elkaar, je wilt natuurlijk wel alles goed zien. Natuurlijk hoef je niet alles op dezelfde dag te doen. Je kunt deze wandeling ook verdelen over twee dagen of je doet alleen het geen wat je echt wilt bezoeken en bewaard de rest voor als er genoeg tijd over is. Tip: Lees meer over Rome op www.bezienswaardighedenrome.
Geef een reactie