Home Italië in Nederland Giuseppe Penone in de Rijksmuseumtuinen: over handen en bomen

Giuseppe Penone in de Rijksmuseumtuinen: over handen en bomen

door Aniek Rooderkerken
Vene di pietra, tra i rami, Giuseppe Penone, Rijksmuseumtuinen

Giuseppe Penone in de Rijksmuseumtuinen: over handen en bomen

Een bronzen boom die een massief blok graniet draagt en een scherm met acaciadoorns. “De basis van het werk van Giuseppe Penone is de wens dat de relatie tussen de kunstenaar en de wereld gelijk is” wordt ons verteld door conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum Amsterdam Frits Scholten. “Penone’s werk is in Nederland nog niet veel te zien geweest, hoewel zijn werk wereldwijd bekendheid geniet.” 

Penone is vooral bekend door zijn Alberi of boom-sculpturen. Dikke houten stammen en planken die hij jaarring na jaarring afpelt om de kern van het hout bloot te leggen: het kleine boompje waarmee het groeien ooit is begonnen en dat nog in de stam besloten ligt. Elk jaar presenteert het Rijksmuseum een beeldententoonstelling in de tuinen van het museum. Voor de editie van dit jaar worden beelden en installaties van de Italiaanse Arte Povera beeldhouwer Giuseppe Penone getoond.

Giuseppe Penone bij het beeld Respirare l’ombra (2000). Foto Vincent Mentzel

Giuseppe Penone bij het beeld Respirare l’ombra (2000). Foto Vincent Mentzel via Rijksmuseum Amsterdam

Giuseppe Penone in de Rijksmuseumtuinen

Al een aantal jaar organiseert het Rijksmuseum in de zomer een bijzondere openluchttentoonstelling in de tuinen. Henry Moore opende de reeks in 2013, hierna volgden Alexander Calder (2014) en Miró (2015). Deze zomer sieren achttien beelden van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (1947) de Rijksmuseumtuinen. In het museum zelf zijn ook nog eens zeven werken te bewonderen. De tentoonstelling werd samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement, voormalig directeur van Centre Pompidou in Parijs.

In het Atrium, hoog aan de spanten van het gebouw, hangen twee monumentale doeken van 12 bij 6 meter, een tekening van het voorhoofd van de kunstenaar en een weergave van de binnenkant van zijn schedel. Midden in de Voorhal staat een raadselachtige takkenbos met gouden blaadjes. Buiten staan imposante bronzen en marmeren bomen, waaronder de elf meter hoge Albero folgorato (Door de bliksem getroffen boom, 2012). De werken zijn afkomstig uit bezit van de kunstenaar zelf en uit een particuliere verzameling.

Indistini confini-Tilaventum (2012), Giuseppe Penone.

Indistini confini-Tilaventum (2012), Giuseppe Penone.

Albero folgorato (2012), Giuseppe Penone.

Albero folgorato (2012), Giuseppe Penone.

“De beelden van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone geven uitdrukking aan een innige verbondenheid met de natuur en haar onstuitbare krachten. Penone is gebiologeerd door natuurlijke groei- en veranderingsprocessen, die zich vaak aan het oog van de jachtige mens onttrekken. Bomen vormen het belangrijkste en steeds terugkerende motief in zijn oeuvre en spelen een hoofdrol in de Rijksmuseum-tentoonstelling.” aldus het Rijksmuseum.

De tentoonstelling met 25 beelden is van 10 juni t/m 2 oktober 2016 te zien in de tuinen van het Rijksmuseum en gratis toegankelijk.

Spine d'Acacia - Giano, Giuseppe Penone, Rijksmuseum

Spine d’Acacia – Giano, Giuseppe Penone, Rijksmuseum

Pelle di grafite - Giano, Giuseppe Penone, Rijksmuseum

Pelle di grafite – Giano, Giuseppe Penone, Rijksmuseum

Meer lezen:

Laat een bericht achter!