Home Kunst & CultuurItaliaanse musea Leonardo en de schatten van de koning!

Leonardo en de schatten van de koning!

door Aniek Rooderkerken
Zelfportret van Leonardo da Vinci

Leonardo en de schatten van de koning!

Sinds ik tijdens mijn stage bij de Uffizi in Florence een stapel tekeningen van Leonardo da Vinci in mijn handen hield, bezit deze kunstenaar een speciaal plekje in mijn hart. Oké, voor dat magische moment ook al, maar nogmaals: tekeningen van Leonardo  vasthouden!! En hierom wil ik binnenkort zeker een bezoek brengen aan Turijn. In deze stad is namelijk de tentoonstelling Leonardo e i Tesori del Re, ofwel Leonardo en de Schatten van de Koning, te zien in de Biblioteca Reale, de Koninklijke Bibliotheek.

Zelfportret van Leonardo da Vinci
Zelfportret van Leonardo da Vinci

De beroemde Leonardo

De bijzondere tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van de inhuldiging van een nieuwe zaal in de bibliotheek. Het is een unieke kans om niet alleen de prachtige gewelven van de bibliotheek te bewonderen, maar ook meer dan tachtig absolute meesterwerken zoals Leonardo’s beroemde zelfportret, het Portret van een jong meisje en de Codex met Leonardo’s schetsen van vogels en hun vliegbewegingen.

Hiernaast omvat de tentoonstelling tekeningen van Raphaël, Carracci, Perugino, Van Dyck en onze eigen Rembrandt, verluchte manuscripten,  zeekaarten en vele andere grafische werken uit de waardevolle collecties van de Koninklijke Bibliotheek van Turijn.

Leonardo’s zelfportret

De meeste bezoekers zullen echter vooral uitkijken naar Leonardo’s zelfportret. De broze tekening wordt namelijk maar zeer zelden tentoongesteld. De afgelopen 100 jaar maar drie keer: in 1929, 2006 en voor het laatst in 2011 naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van de Italiaanse eenwording. Een reden voor een bezoek waard!

De werken worden tentoongesteld in de spectaculaire bibliotheekzaal, die in 1837 werd ontworpen door de hofarchitect Pelagio Palagi, en in de twee expositieruimten in de kelder. Dit zijn de Leonardo Kamer – gemaakt in 1998 door de Raad voor de Bevordering van Kunst en Cultuur in Turijn – en de nieuwe tentoonstellingsruimte die samen met de tentoonstelling opent.

Rembrandt van Rijn, Busto di imperatore, Biblioteca Reale Turijn
Rembrandt van Rijn, Busto di imperatore, Biblioteca Reale Turijn

Praktische info

De tentoonstelling Leonardo e i tesori del Re is van 30 oktober 2014 tot en met 15 januari 2015 dagelijks (met uitzondering van 25 december) van 9 tot 18 uur te bewonderen in de Biblioteca Reale in Turijn. Entreetickets dienen vooraf besteld te worden. Elk half uur worden groepen van maximaal 25 mensen binnengelaten. Een ticket kost € 12,- . Er is een gereduceerd tarief van € 8,00 voor houders van het Torino + Piemonte Card en kinderen van 6 tot 12 jaar.

Bezoek jij deze bijzondere tentoonstelling? Laat mij dan weten hoe je het ervaren hebt!

Meer lezen:

Laat een bericht achter!