Home Kunst & CultuurBoekentips Leestip! Ontdek Piemonte, Proeven van cultuur en gastronomie

Leestip! Ontdek Piemonte, Proeven van cultuur en gastronomie

door Aniek Rooderkerken
Ontdek Piemonte Proeven van cultuur en gastronomie

Leestip! Ontdek Piemonte, Proeven van cultuur en gastronomie

Wist je dat Piemonte letterlijk ‘voet van de bergen’ betekent? Een toepasselijke naam voor een streek die aan de Alpen grenst. Het is ook de streek van wijnen als Barolo en Barbaresco en van heuvels bezaaid met kastelen en buitenhuizen. Culinair journalist Gido van Imschoot deelt in Ontdek Piemonte de cultuur en gastronomie van Piemonte.

Heb je plannen om naar Piemonte te gaan? Gido van Imschoot geeft je met Ontdek Piemonte volop inspiratie. Zodra je het boek openslaat droom je weg bij landschappen met rijen wijnranken en verhalen over de beste wijnen. Want daar heeft Piemonte er nogal wat van. En als je dan een wijnboek in handen hebt dat is geschreven door een Master Sommelier, Gido van Imschoot, dan weet je dat je goed zit.

“Heb je plannen om naar Piemonte te gaan? Gido van Imschoot geeft je met Ontdek Piemonte volop inspiratie.”

Een culinaire regio

Piemonte is een culinaire regio. Hier vind je talloze soorten gedroogde en gekookte salami’s, heerlijke wijn, een enorme keuze aan kazen en ook flink wat verschillende soorten rijst. Oh, en heb ik alle truffelmarkten al genoemd? Met Ontdek Piemonte heeft Gido van Imschoot een reisgids geschreven waarmee je als liefhebber van gastronomie alle kanten op kunt.

Niet alleen vind je in deze gids praktische reisinformatie en de belangrijkste bezienswaardigheden, maar je vind vooral veel culinaire informatie en adresjes om te eten en om wijn te proeven.

In de bladzijden van het boek reist Gido van Imschoot met je mee door heel Piemonte. Je waant jezelf in het Nationale Park Gran Paradiso of midden op een van de wijngaarden van deze Terra di Vini – natuurlijk lees je ook over alle soorten wijnen die je in Piemonte vindt – of aan tafel in een klein restaurant waar je proeft van regionale gerechten.

Alles over Piemonte

Het boek geeft je een goede indruk van wat de regio zoal te bieden heeft. Van grote stad Turijn tot het kleinste dorpje in de bergen, de rijstvelden rond Vercelli en de truffelmarkten in Alba, Asti en Canelli. Het boek is verdeeld in 6 hoofdstukken:

  • Geschiedenis: heel wat verschillende personen en volken hebben hun stempel gedrukt op de regio;
  • De indrukwekkende natuur van Piemonte: over de vele prachtige nationale parken en natuurreservaten;
  • Piemonte, terra di vini: Van Imschoot beschrijft de wijngebieden en sommige producenten;
  • Piemonte per tutti i Gusti, de beroemde gastronomie: de rijke Piemontese keuken is een eigen hoofdstuk waard over kazen als Gorgonzola en Grane Padano, risotto, polenta, gnocchi, truffels, salami’s, en meer.
  • Turijn, een wandeling in een elegante koningsstad: over de barokke architectuur en andere bezienswaardigheden in deze stad;
  • De mooiste sites van Piemonte op een rij: een uitgebreid overzicht van mooie plekken en fijne adresjes in Piemonte om te gaan bezoeken.

Het boek neemt je mee naar de wijnbouw en gastronomie in een van de mooiste wijngebieden van Italië. Een perfect cadeau voor liefhebbers van Italië, wijn, gastronomie en cultuur!

Gido van Imschoot, Ontdek Piemonte, Proeven van cultuur en gastronomie | Foto’s van Jan Crab | Uitgever: Sterck & de Vreese, ISBN 9789056155391, oktober 2019

Meer lezen:

Laat een bericht achter!