Home Kunst & CultuurItaliaanse musea Gladiatoren – Helden van het Colosseum

Gladiatoren – Helden van het Colosseum

door Aniek Rooderkerken
Vijfde eeuws mozaïek in het Paleis van Constantinopel met twee gladiatoren die tegen een tijger vechten.

Gladiatoren – Helden van het Colosseum

Oog in oog in de arena. Opperste concentratie, ware doodsverachting. Elke slag kan dodelijk zijn, elk gevecht het laatste. Van 24 oktober 2015 tot en met 3 april 2016 komt de beklijvende wereld van de gladiatoren naar het Belgische Tongeren en het Gallo-Romeins Museum. Met absolute topstukken uit tal van musea uit heel Europa. En vooral in een unieke samenwerking met het Colosseum van Rome.

Oog in oog met gladiatoren

Gevechten met wilde dieren en openbare executies van misdadigers zijn de opwarmers voor hét hoogtepunt van de dag: de gladiatorengevechten. Aangemoedigd door meer dan 50 000 toeschouwers en onder het waakzaam oog van de Romeinse keizer, vechten de gladiatoren voor hun leven.

Barbaars? Vandaag lijkt het zo, maar voor de Romeinen was het meer dan vermaak. De bloederige gevechten stonden symbool voor de militaire successen die het Romeinse Rijk groot hebben gemaakt. De gladiatoren waren hun helden.

Gallo-Romeins Museum

Gallo-Romeins Museum

Een indrukwekkend nalatenschap

Authentieke wapens, helmen, beenbeschermers en tal van andere sprekende attributen laten niets aan de verbeelding over. Samen met grafstenen, godenbeeldjes, gebruiksvoorwerpen, …brengen deze topstukken de leefwereld van de gladiatoren tot leven. En dan zijn er nog de levensechte figuren, de meeslepende films en de boeiende interactieve installaties en workshops,….

Deze tentoonstelling wordt een totaalervaring die je nooit zal vergeten.

Meer info: www.galloromeinsmuseum.be

Meer lezen:

Laat een bericht achter!