• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Reizen naar Puglia
  • Cultuur op Reis
  • Avontuur op Reis
  • Contact
  • Blog
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Bestemmingen
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Le Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden in Italië
  • Reizen naar Italië
    • Accommodaties
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Reisroutes
    • Reizen met de trein naar Italië
    • Vliegen naar Italië
    • Reizen met de camper in Italië
    • Weer en beste reistijd Italië
    • Tolwegen in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Reistips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Kookboeken
  • Kunst en Cultuur
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse kunstenaars
    • Italiaanse geschiedenis
      • Etrusken
      • Romeinse tijd
      • Middeleeuwen
      • Renaissance
      • Barok
  • Boekentips
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Bestemmingen
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Le Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden in Italië
  • Reizen naar Italië
    • Accommodaties
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Reisroutes
    • Reizen met de trein naar Italië
    • Vliegen naar Italië
    • Reizen met de camper in Italië
    • Weer en beste reistijd Italië
    • Tolwegen in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Reistips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Kookboeken
  • Kunst en Cultuur
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse kunstenaars
    • Italiaanse geschiedenis
      • Etrusken
      • Romeinse tijd
      • Middeleeuwen
      • Renaissance
      • Barok
  • Boeken
Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Wat bakt Sarena ervan? Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

26 februari 2016 door Aniek Rooderkerken

Sarena Solari’s passie voor bakken is onmiskenbaar. Haar eigen favoriet is de Crostata, zo vertrouwt ze mij toe, de gevulde taart. En de Tortelli Dolci, zoete gevulde raviolikoekjes. “Eigenlijk de echte recepten van mijn oma”. Nu de winnares van Heel Holland Bakt haar eerste receptenboek uitgeeft ontbreken de recepten van haar oma natuurlijk niet. De taarten en koekjes staan voor mij uitgestald en ze zien er stuk voor stuk smakelijk uit.

“Maar”, zo vraag ik Sarena, “Als jij het maakt lijkt het heel makkelijk. Maar kunnen iets mindere keukenprinsessen deze taarten en gebakjes ook maken?” Sarena hoeft er geen seconde over na te denken. “Zeker. Deze ook.” Ze wijst naar de Stella di Pan Brioche, het briochebrood met hazelnootpasta dat in een kunstige stervorm is gedraaid. “Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is eigenlijk heel makkelijk te maken. Je moet alleen net even weten hoe je het moet draaien. Jij kan het ook maken, zeker weten.”

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Week in week uit zat ik aan de tv gekluisterd om niets te missen van Heel Holland Bakt. Ik smulde bij de heerlijke baksels van alle deelnemers, maar stiekem hoopte ik natuurlijk dat de Italiaanse Sarena Solari zou winnen. En ja hoor. Met een smakelijke baklavataart wist Sarena de ‘1001-Nacht’ finale van Heel Holland Bakt 2015 te winnen! Nu presenteert ze Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari vol familiefavorieten en Italiaanse klassiekers. Recepten voor Baci di Dami, een Torta Caprese met amandelen en chocolade en de 1001-nacht-finaletaart.

Heel Holland Bakt, Het Iitaliaanse bakboek van Sarena Solari
Heel Holland Bakt, Het Iitaliaanse bakboek van Sarena Solari

Proeven van de recepten

Tegen een uitnodiging van Kosmos Uitgevers en Sarena Solari voor de boekpresentatie van Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari zeg ik dan ook geen nee. En hierom ging ik gisteren naar Mazzo, een Italiaans huiskamerrestaurant in de Jordaan. Zittend aan de lange aanschuiftafels (in echte Italiaanse familiesfeer) hoor ik over de baklavataart waarmee Sarena Solari de 1001-Nacht finale van Heel Holland Bakt 2015 won, de romantische karameltaart, de recepten van oma. En uiteraard mag ik alles proeven.

Overal proef je Italiaanse ingrediënten en vreemd is dat niet: Sarena Solari groeide op in het Noord-Italiaanse dorp Castell’Arquato (Piacenza). Op haar zesde kwam ze met haar familie naar Groningen. Sarena hield de Italiaanse keuken bij door te skypen met haar Italiaanse tante Marina. Tijdens Heel Holland Bakt verraste ze steeds weer de altijd kritische juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden.

Van al haar recepten tijdens Heel Holland Bakt spatte Sarena’s Italiaanse achtergrond af. Zo kreeg de speculaaspop in de eerste aflevering geen vulling van gevulde koek, maar de koekjesvulling van Sarena’s oma. “Vele zomervakanties heb ik er doorgebracht bij mijn oma. Vaak was ik dan bij haar in de keuken te vinden, ik wilde haar altijd helpen en weten hoe ze alles klaarmaakte.”

De citrus ombre-cake uit Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
De citrus ombre-cake uit Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Winnaar Heel Holland Bakt 2015

Tijdens de finale van Heel Holland Bakt 2015 kregen de bakkers drie opdrachten. Ze moesten een macaron-dessert, harde moccagebakjes en een groot spektakelstuk met als thema ‘1001 nacht’ maken. Een flinke opdracht, maar Sarena wist de jury te imponeren met haar baklava-taart. Als winnaar van Heel Holland Bakt kreeg ze de kans om een eigen bakboek uit te brengen. Unieke recepten met een Italiaanse twist, maar ook met een knipoog naar haar Groningse kant.

En dus blader ik nu het boek door, vol met recepten voor Cantucci met pistachenoten, Brutti ma Buoni, de lelijke maar lekkere koekjes, maar ook de Pesche Dolci of zoete perziken die ik vandaag proefde. Heerlijk! De heerlijkheden wisselen elkaar af. Salame di Cioccolato, chocoladesalami met marsala en amaretti, Torta della Nonna, roomtaart met pijnboompitten. In het boek vind je ook een aantal hartige recepten zoals Danubio, gevuld driekleurenbrood, en Tota di Patate, aardappeltaart. Het topstuk is wel de Romantische Karameltaart die Heel Holland Bakt kijkers meteen zullen herkennen, en de 1001 nacht finaletaart.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

 “Nou bakkers, de spanning is te snijden. En de taart ook” – Martine Bijl.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Torta di Patate

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is een must-have voor iedere Heel Holland Bakt fan en voor iedereen die van bakken houdt!
Kosmos Uitgevers | ISBN 978 90 215 6170 7 | Bestel het boek hier.

Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Romantische karameltaart, Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Romantische karameltaart, Heel Holland Bakt, Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links

Categorie: Boekentips, Italiaanse keuken, Italië, Kookboeken

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl, cultuuropreis.com en avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Italiaanse heerlijkheden bij Abel's Deli Vredenburg in UtrechtItaliaanse heerlijkheden bij Abel’s Deli Vredenburg in Utrecht
Wijnproeverij bij Contratto in PiemonteWijnproeverij bij Contratto | de lekkerste ‘sparkling wine’ in Piemonte
Positano AmalfikustDit zijn de 10 mooiste plekken in Zuid-Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Lotje zegt

    28 februari 2016 om 20:25

    Leuk!!!!

    Beantwoorden
  2. Aniek Rooderkerken zegt

    29 februari 2016 om 09:43

    Inderdaad een erg leuk kookboek! Ik ga de recepten uitproberen de komende tijd 🙂

    Beantwoorden
  3. Stef Smulders zegt

    12 maart 2016 om 19:04

    En dan nog zo netjes leren eten als Jantine!

    Beantwoorden
    • Aniek Rooderkerken zegt

      12 maart 2016 om 21:48

      Klopt! 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De romantische stad Verona

Primaire Sidebar

Ciao

Ontdek Italië voorbij de gebaande paden. Italië Uitgelicht laat je het authentieke Italië zien, waar kunst, cultuur en geschiedenis overal voelbaar zijn. Hier lees je reisverhalen die dieper graven, tips voor inspirerende tentoonstellingen en boeken die het land tot leven brengen. Voor wie met aandacht wil reizen en de cultuur en schoonheid van Italië écht wil beleven.

Lees meer

Footer

Disclaimer

Op de gehele website berust copyright. Deze content mag niet gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming. Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Logo Italië Uitgelicht

Meer reisinspiratie?

Avontuur op Reis – Outdoor inspiratie voor de mooiste actieve reizen

Cultuur op Reis – Ontdek de wereld door cultuur, musea en erfgoed

Reizen naar Puglia – Alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Sluit aan bij de 6500+ andere leden in onze online community

Beleef Italië | Italië Uitgelicht |

Copyright Italië Uitgelicht © 2025

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.