Het paleis van de Medici; Palazzo Medici Riccardi

Het imposante Florentijnse Palazzo Medici Riccardi ontlokte Cosimo de’ Medici, die het paleis voor zijn familie had laten bouwen, de uitspraak ‘Te groot huis voor een te kleine familie’. Het was in deze tijd dan ook een van de grootste familiepaleizen van Florence. Het had echter nog groter en indrukwekkender kunnen zijn; Cosimo had in eerste instantie de architect Brunelleschi voor ogen om het paleis te bouwen, maar diens ontwerp vond hij te luxueus en veel te groot. De opdracht ging hierom in 1444 naar Michelozzi die een wat ingetogener ontwerp voor de familie maakte.

Het paleis van de Medici; Palazzo Medici Riccardi

Aan de Via Larga, tegenwoordig de Via Cavour, ontwierp Michelozzo het vroeg-renaissancistische paleis, bestaande uit drie verdiepingen rond een binnenplaats met een hoge zuilengalerij. Het paleis doet denken aan een middeleeuwse burcht; gesloten en defensief, heel anders van stijl dan de elegante gebouwen uit de hoog-renaissance. In de buitengevel is deze defensieve functie goed terug te zien; de benedenverdieping is gebouwd met zeer zware, ruw gehakte blokken natuursteen. Rustica, werd deze toepassing genoemd, een teken van fortificatie waardoor het paleis ondoordringbaar leek te zijn. Om dezelfde reden zijn de ramen nauw en zijn ze hoog geplaatst en voorzien van tralies.

Palazzo Medici Riccardi Florence - Foto Richard Mortel via Flickr

Palazzo Medici Riccardi Florence – Foto Richard Mortel via Flickr

Hoe verder van het straatniveau verwijderd, hoe eleganter het paleis echter wordt; de eerste verdieping kreeg fijner afgewerkte stenen en grotere ramen. Deze werden bifoor genoemd omdat de ramen twee openingen bevatten, die van elkaar gescheiden zijn door een klassieke zuil. Boven het raam is het De Medici wapen te zien. De tweede etage heeft glad uitgewerkte muren en grote, elegante ramen. Opvallend is dat iedere verdieping een stuk lager is dan de verdieping er onder. Wellicht heeft Michelozzo dit met opzet gedaan; het was een voorbeeld van perspectief waardoor het huis hoger, en hierdoor voornamer, leek.

De bogen op de hoek van het paleis zijn nu afgesloten, maar waren oorspronkelijk open. Hierdoor ontstond een loggia die gebruikt werd als loket van de bank van de bankiersfamilie De’ Medici. Naast een woonhuis was het palazzo namelijk ook een publiek gebouw. Bij het ontwerp is gedacht aan de vele bezoekers die het gebouw trok; aan de facade zijn ijzeren ringen aangebracht, waar de teugels van de paarden aan vast geknoopt konden worden, en erboven waren beugels aangebracht waarin men een toorts kon plaatsen. Langs de hele voor- en zijgevel van het gebouw zie je ook een lage stenen bank, waar mensen even konden zitten en uitrusten.

Het paleis werd in 1460 voltooid en bleef tot 1659 residentie van de Medici’s, waarna het werd verkocht aan de familie Riccardi. Je ziet echter nog steeds overal op het paleis het familiewapen van de De’Medici familie terugkeren.

Palazzo Medici Riccardi Florence - Foto Kevin Armstrong via Flickr

Palazzo Medici Riccardi Florence – Foto Kevin Armstrong via Flickr

Binnenplaats van het Palazzo Medici Riccardi Florence - Foto Richard Mortel via Flickr

Binnenplaats van het Palazzo Medici Riccardi Florence – Foto Richard Mortel via Flickr

Palazzo Medici Riccardi Florence - Foto Richard Mortel via Flickr

Palazzo Medici Riccardi Florence – Foto Richard Mortel via Flickr

Meer lezen:

Laat een bericht achter!