Home Zuid-ItaliëAbruzzen Recensie: “Teruggeworpen” van Donatella Pietrantonio

Recensie: “Teruggeworpen” van Donatella Pietrantonio

door Lotje Lomme

Teruggeworpen van Donatella Pietrantonio

In Nederland is er een kleine uitgeverij die zich uitsluitend bezig houdt met het vertalen en uitgeven van Italiaanse boeken. Serena Libri heet de uitgeverij, die is gevestigd in Amsterdam. Van deze uitgeverij kreeg ik het boek “Teruggeworpen” door Donatella di Pietrantonio dat in Italie in 2017 de Premio Campiello, een belangrijke literaire prijs won.

Teruggeworpen

Het verhaal is toegankelijk en boeiend. Een pubermeisje uit de Abruzzen wordt ineens bij een ander gezin ondergebracht: teruggeworpen naar haar echte moeder, zo zal later blijken. Ze denkt dat haar eigen moeder ziek is, en dat ze daardoor niet meer voor haar kan zorgen. Het nieuwe gezin waar ze komt te wonen is een armoedig gezin, sociaal zwak: gericht op de primaire levensbehoeften en met geen aandacht voor luxeproblemen.

Ze moet zich leren te handhaven, en krijgt daarbij hulp van haar nieuwe zusje, een bijdehand kind met wie ze het gelukkig goed kan vinden.  Haar eerste moeder was beschermend en had de welstand om een culturele opvoeding aan het meisje mee te geven.  Haar nieuwe moeder is koud, hard en streng. Geen makkelijke situatie voor het meisje. Hoe de hoofdpersoon heet weet je overigens niet, het verhaal is chronologisch geschreven in de ik-vorm.

Bildungsroman

Hoe de vork precies in de steel zit krijgt ze pas veel later te horen als ze ongeveer 16 jaar is en een studente is van het lyceum. Dat zijn bij ons de laatste klassen van de middelbare school. Ze heeft dan inmiddels een goede band met haar nieuwe zusje en ook de relatie met haar nieuwe ouders is inmiddels gestabiliseerd. Het meisje is een verlegen en ongelukkige, maar verstandige en principiele jonge vrouw geworden. Ook de moeder die haar in de steek heeft gelaten zal dat uiteindelijk zien.  Het contact met de eerste moeder wordt enigszins hersteld. Deze band is nu wel ingewikkeld, maar ze voelt steun van haar nieuwe zusje en dat gunnen we haar allemaal.

Thema’s en stijl

De schrijfstijl is heel vlot en het is prettig dit boek te lezen. Het gaat over een moeilijke jeugd en het proces van opgroeien . De band met je familie, met je moeder in het bijzonder. De armoede in de Abruzzen is schrijnend bij het gezin. Het is interessant iets meer te lezen over deze regio die in Nederland nog relatief onbekend is bij toeristen. Als je een goede roman wilt lezen, prettig leesbaar, boeiend dat over Italie gaat, dan is dit boek zeker een aanrader.

Teruggeworpen | Donatella di Pietrantonio | Serena Libri 2017 | 19,95 euro | Het boek is hier te bestellen

Meer lezen:

Laat een bericht achter!