Home StedenFlorence La Buca del Vino in Florence. Een smakelijke traditie

La Buca del Vino in Florence. Een smakelijke traditie

door Aniek Rooderkerken

La Buca del Vino in Florence. Een smakelijke traditie

Florence kent ontelbare verhalen die allen het vermelden waard zijn, maar soms kom ik iets tegen dat gewoon gedeeld móet worden. Bijvoorbeeld het verhaal van de Buca del Vino, alleen al omdat deze Florentijnse traditie zo onbekend is. Een buca del vino of een buchette del vino is letterlijk vertaald een wijnraampje. Een bijzonder staaltje Florentijnse architectuur dat je vindt op de façades van de palazzi in het oude stadscentrum.

Veel nobele Florentijnse families die in de palazzi woonden bezaten buiten de stad uitgestrekte wijngaarden, die jaarlijks de heerlijkste wijnen opleverden. Opgeslagen in de cantine, de kelders van de stadspaleizen, konden de bewoners het hele jaar door genieten van een heerlijk glas wijn en kon er menig feest en diner georganiseerd worden onder het genot van deze godendrank. Echter had men vaak zulke grote voorraden, dat men besloot deze wijn te verkopen.

Buca del Vino in Florence

Buca del Vino in Florence

Aan de straatkant van het palazzo werd hierop een klein raam in de façade gebouwd. Wanneer je een glas, een fles of misschien een fiasco (mandfles) wijn wilde kopen, klopte je op het houten deurtje van deze buca del vino. De cantiniere opende hierop het luik en bediende de klant met de gewenste wijn. Ook deed men aan liefdadigheid; de gewoonte bestond om ‘s nachts bij het ‘wijndeurtje’ een fles wijn of wat eten achter te laten voor de armen of de reizigers.

Buca del Vino in Florence

Buca del Vino in Florence

Je kunt deze traditie nog zien op het Palazzo Viviani aan de Via delle Belle Donne, het Palazzo Ricasoli Firidolfi in Via Maggio en als je geluk hebt, loop je ze ook in de andere steegjes van Oltrarno (de wijk die aan de ‘andere kant van de Arno’ van het oudste gedeelte van de stad is gebouwd- het ‘Trastevere’ van Florence) tegen het lijf. Mocht je minder geluk of een minder getraind oog voor details hebben, kan je gewoon meedoen aan de moderne traditie; In Oltrarno bevindt zich de enoteca La Buca del Vino. De enoteca, in het Nederlands klinkt ‘wijnwinkel’ toch een stuk minder mooi, heeft een kleine doch indrukwekkende voorraad van streng selecteerde wijnen. Van de Toscaanse wijnen Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano tot minder bekende regionale wijnen. Naar eigen zeggen zijn ze geen onpersoonlijke wijnsnobs die vertellen wat je hoort te drinken of handelaren die vooral de toeristen té dure wijnen aansmeren, maar ‘Siamo persone. Siamo amici. Siamo amanti del buon bere e della convivialità.’ maar ‘We zijn mensen, vrienden, liefhebbers van goede wijn en gezelligheid’. Kijk, daar houden wij nu van.

Buca del Vino in Florence

Buca del Vino in Florence

Buca del Vino in Florence

Buca del Vino in Florence

In de traditie van de originele buce del vino verkopen zij steeds wisselende overschotten van – uiterst goede- regionale wijnen, die jij naar wens kan uitkiezen en kopen. Niet voor je ze eerst geproefd hebt uiteraard. Ter plekke worden je favoriete wijnen gebotteld en kan je een paar juweeltjes mee naar huis nemen. Een winkel, nee een wijnproeverij bij vrienden, naar mijn hart! Beschrijf wat je wilt en ze gaan op zoek naar het passende wijnadvies, maar altijd is het een wijn met ‘la gioiosa unione tra terra, vite, tempo e amore. Senza rincorrere i grandi numeri, senza sensazionalismi internazionali…’ ‘Een vreugdevolle vereniging van aarde, leven, tijd en liefde. Zonder het najagen van grote getallen, zonder internationale sensatiezucht’

Salute!

La Buca del Vino
Via Romana 129/r Firenze
Geopend van 10-13.30 en 16-20. (maandagochtend gesloten)

NB: citaten komen van de website van ‘La Buca’ www.labucadelvino.com
© Foto’s door Aniek Rooderkerken

La Buca del Vino

Meer lezen:

Laat een bericht achter!