Eigenlijk ben ik net te laat met het schrijven van dit artikel. Maar ja, wat wil je, buiten schijnt de Zuid-Italiaanse zon en met zo’n behaaglijke temperatuur denk ik niet altijd op tijd aan het schrijven van een nieuw artikel. En omdat men in Italië alles ‘piano, piano’ doet, zeker in het zuiden, en La Bella Italia het land is van La dolce far niente, het zalige nietsdoen, ben ik dus ook te laat voor de deadline. Maar waar dat bij deadlines misschien nog kan, is dat bij pasta een no-go. Want zoals het Italiaanse gezegde luidt; La pasta non aspetta, ofwel, de pasta wacht niet. Wanneer de pasta al dente (beetgaar) is moet hij direct worden opgediend. Want een pasta die te lang is doorgekookt of te lang heeft gestaan voor het opdienen, dat is geen echte pasta meer. Zodra de pasta dus is opgeschept, begin je direct met eten. Want de pasta wacht op niemand.
En de échte Italiaanse pasta is voor mij de penne arrabiata, die je zeker niet mag laten wachten! Letterlijk vertaald betekent arrabiata ‘boos’ of zelfs ‘woedend’ en de duivelse saus staat bekend om zijn kruidigheid. Het beste recept voor de arrabiata saus zal ik met jullie delen en serveer het, zoals de traditie voorschrijft, met penne.
Penne Arrabiata
Benodigdheden:
- 500 gram penne rigate
- een paar theelepels olijfolie
- twee fijngesneden uien
- 5 teentjes knoflook, ook fijngesneden
- een glas of twee rode wijn
- twee blikjes tomatenblokjes
- een blikje tomatenpuree
- twee theelepels suiker
- een handvol gehakte verse basilicum en een paar hele blaadjes voor de garnering
- twee theelepels gemalen rode pepervlokken (iets meer als je van pittig houdt)
- gemalen zwarte peperkorrels en zout
Bereidingswijze:
Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de gesnipperde ui, rode pepervlokken en knoflook voor ongeveer drie minuten. Zet het vuur niet te hoog, anders verbrandt de knoflook en wordt hij bitter. Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak dit nog even mee. Roer hier de rode wijn (liefst dezelfde wijn als die je bij het gerecht drinkt) doorheen, evenals de tomatenblokjes, de suiker en wat peper en zout naar smaak. Breng dit aan de kook.
Zodra de saus kookt, zet je het vuur iets lager en laat je de saus voor ongeveer 20 minuten inkoken, zonder deksel op de pan. Roer op het laatst de verse basilicum door de saus, maar bewaar een paar blaadjes voor de garnering.
Kook de penne rigate tot hij al dente is, giet af, en meng de penne door de saus. Garneer met een paar blaadjes basilicum en serveer direct, La pasta non aspetta!
Buon appetito!
Geef een reactie