• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants

La pasta non aspetta

12 april 2014 door Aniek Rooderkerken

Eigenlijk ben ik net te laat met het schrijven van dit artikel. Maar ja, wat wil je, buiten schijnt de Zuid-Italiaanse zon en met zo’n behaaglijke temperatuur denk ik niet altijd op tijd aan het schrijven van een nieuw artikel. En omdat men in Italië alles ‘piano, piano’ doet, zeker in het zuiden, en La Bella Italia het land is van La dolce far niente, het zalige nietsdoen, ben ik dus ook te laat voor de deadline. Maar waar dat bij deadlines misschien nog kan, is dat bij pasta een no-go. Want zoals het Italiaanse gezegde luidt; La pasta non aspetta, ofwel, de pasta wacht niet. Wanneer de pasta al dente (beetgaar) is moet hij direct worden opgediend. Want een pasta die te lang is doorgekookt of te lang heeft gestaan voor het opdienen, dat is geen echte pasta meer. Zodra de pasta dus is opgeschept, begin je direct met eten. Want de pasta wacht op niemand.

En de échte Italiaanse pasta is voor mij de penne arrabiata, die je zeker niet mag laten wachten! Letterlijk vertaald betekent arrabiata ‘boos’ of zelfs ‘woedend’ en de duivelse saus staat bekend om zijn kruidigheid. Het beste recept voor de arrabiata saus zal ik met jullie delen en serveer het, zoals de traditie voorschrijft, met penne.

Penne Arrabiata

Benodigdheden:

  • 500 gram penne rigate
  • een paar theelepels olijfolie
  • twee fijngesneden uien
  • 5 teentjes knoflook, ook fijngesneden
  • een glas of twee rode wijn
  • twee blikjes tomatenblokjes
  • een blikje tomatenpuree
  • twee theelepels suiker
  • een handvol gehakte verse basilicum en een paar hele blaadjes voor de garnering
  • twee theelepels gemalen rode pepervlokken (iets meer als je van pittig houdt)
  • gemalen zwarte peperkorrels en zout

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de gesnipperde ui, rode pepervlokken en knoflook voor ongeveer drie minuten. Zet het vuur niet te hoog, anders verbrandt de knoflook en wordt hij bitter. Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak dit nog even mee. Roer hier de rode wijn (liefst dezelfde wijn als die je bij het gerecht drinkt) doorheen, evenals de tomatenblokjes, de suiker en wat peper en zout naar smaak. Breng dit aan de kook.

Zodra de saus kookt, zet je het vuur iets lager en laat je de saus voor ongeveer 20 minuten inkoken, zonder deksel op de pan. Roer op het laatst de verse basilicum door de saus, maar bewaar een paar blaadjes voor de garnering.

Kook de penne rigate tot hij al dente is, giet af, en meng de penne door de saus. Garneer met een paar blaadjes basilicum en serveer direct, La pasta non aspetta!

Buon appetito!

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse recepten, Italië

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

De betovering van april door Elizabeth von ArnimDe betovering van april door Elizabeth von Arnim
De voorkant van het boek 'Het leven in Rome' van HoratiusRomeinse literatuur: ‘Het leven in Rome’ van Horatius
Familie Stroo van Casa Tartufo in Le MarcheCasa Tartufo, in het heuvellandschap van Le Marche

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Op ontdekkingstocht door Noord-Italië

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten!

• De beste tips voor stad en strand
• Piëmonte: weekend escape tussen de wijngaarden
• Gardameer: de 5 leukste plekken
• Arezzo: rondsnuffelen op de antiekmarkt
• Sicilië: het griekse hart van Syracuse
• Aan tafel bij Toscanini
• Ontdek de nieuwe recepten van kookboekauteur en foodsstyliste Janneke Philippi

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023

Italië Uitgelicht gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo goed mogelijk werkt en om bezoekersaantallen te meten. Hiernaast ook niet-functionele cookies, voor sociale media-, advertentie- en analysegegevens. Cookies die niet strikt noodzakelijk zijn om deze website te laten werken, kun je weigeren.Accepteer alle cookiesWeiger niet-functionele cookiesLees de disclaimer