Wanneer je Lecce bezocht hebt moet je de heilige Sant’Oronzo zijn tegengekomen. Zijn standbeeld torent hoog boven de stad uit en vanaf hier werpt de heilige zijn beschermende blik over de stad. In 1656 zou Oronzo de stad Lecce hebben gered van de pest en sindsdien wordt hij vereerd als patroonheilige van de stad.
De eerste bisschop van Lecce
Volgens de legende was Justus, een van de discipelen van Paulus, op weg naar Rome toen er een sterke storm opstak en het schip schipbreuk leed op de kust van de Salento. Hier ontmoette hij twee inwoners van Lecce, Oronzo en zijn neef Fortunato, en bekeerde hen tot het Christendom. Om hun geloof werden Oronzo en Fortunato gegeseld en opgesloten, maar ze wisten af te reizen naar Korinthe waar ze Paulus ontmoetten. Hij benoemde Oronzo tot de eerste bisschop van de stad Lecce en Fortunato tot zijn opvolger. Terug in Lecce werden Oronzo en Fortunato opnieuw vervolgd, maar ze bleven het nieuwe geloof prediken. Uiteindelijk nam de vertegenwoordiger van Nero, Antoninus, de twee gevangen en liet hen met een bijl vermoorden, een paar kilometer buiten Lecce.
Gered van de pest
In 1656 woedde er in het hele koninkrijk van Napels de pest, en de leccesi vroegen de heilige Oronzo om hulp. Door toedoen van de heilige werd de stad Lecce gespaard van deze ziekte en sindsdien vereren de leccesi Oronzo als patroonheilige van de stad. In de zeventiende eeuw zou de heilige ook Brindisi gered hebben van de pest. Bij deze gelegenheid schonk de havenstad Brindisi een van de twee marmeren zuilen die oorspronkelijk het einde van de Romeinse Via Appia markeerden, aan Lecce. Boven op de zuil, bijna 29 meter hoog, plaatste men een houten beeld van Oronzo, bedekt met koper, dat over het Piazza Sant’Oronzo uitkeek. Bij een brand in 1737 werd het beeld verwoest en een paar jaar later verving men het.
Onder de blik van Oronzo
De Colonna di Sant’Oronzo stond ooit midden op het Piazza Sant’Oronzo, maar in de twintigste eeuw ontdekte men dat zich onder het plein een Romeins amfitheater bevond, gebouwd aan het einde van de 2e eeuw voor Christus. Het amfitheater bestond uit “pietra leccese”, de steensoort waaruit de hele stad is opgebouwd, en kon tot 25.000 toeschouwers herbergen. Oronzo werd verplaatst naar de rand van het plein, vanaf waar hij nu uitkijkt over het theater, en over Lecce.
Volgens de traditie zouden Oronzo en Fortunato op een dag in Lecce de afgodsbeelden van Jupiter verbrijzeld hebben, en enkele dagen later braken zij ook het beeld van Mars in stukken. Hierom wordt Oronzo altijd afgebeeld met aan zijn voet de overblijfselen van de afgodsbeelden die hij brak. Maar wie goed kijkt ziet dat de heilige zijn hand heft en de stad Lecce zegent.
Ps; zorg dat je van 24 tot 26 augustus in Lecce bent. Dan viert de stad het martelaarschap van Sant’Oronzo. De straten van de stad worden versierd met “luminarie” (lantaarns), er worden concerten gegeven, vuurwerk afgestoken en er voert op de eerste dag, de 24e, een processie door de stad waarbij men beelden van de heilige door de straten van het historische centrum draagt. Ook de heilige Giusto en Fortunato worden deze dagen geëerd.
Geef een antwoord