Things-to-do in Gallipoli

Vanaf het water moet je een indrukwekkend uitzicht hebben op Gallipoli. De kasteelmuren van het stadje rijzen op uit de zee en als je omhoog kijkt zie je een versterkte burcht met hoge torens. Het oude centrum van het dorpje is gebouwd op een kalkstenen eiland en is enkel met het vasteland verbonden door een 16e eeuwse stenen brug. Het is niet verwonderlijk dat de naam Gallipoli is afgeleid van het Griekse Kalepolis dat mooie stad betekent.

Het havenstadje met uitzicht op de Golf van Taranto aan de westkust van het schiereiland Salento, in het zuidelijke deel van de regio Puglia, kenmerkt zich door pittoreske straatjes met wit gepleisterde huizen. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Vandaag geef ik 6 tips van de beste things-to-do en bezienswaardigheden in Gallipoli.

Steek een kaarsje op in de Cattedrale di Sant’Agata

In Gallipoli vind je een groot aantal kerken, waarvan de façade meestal gericht is op de zee. Het lijkt alsof de kerken uitkijken naar de vissers om veilig terug te keren met hun vangsten. Zo ook de Cattedrale di S. Agata die werd gebouwd tussen 1629 en 1696 op het hoogste punt van het eiland. De kathedraal is een prachtig voorbeeld van de rijke barokke architectuur die zo kenmerkend is voor de regio. In de kerk zie je schilderijen van Giovanni Andrea Coppola (1597-1659) en Nicola Malinconico (1663-1727). Werp vooral ook een blik op het hoofdaltaar dat is vervaardigd uit kostbaar polychroom (meerkleurig) marmer. – Piazza Duomo

Gallipoli, Puglia, Cattedrale di Sant'Agata

Gallipoli, Puglia, Cattedrale di Sant’Agata

Bezoek de Frantoio Ipogeo Oleario

Iets wat voor mij ook onbekend was toen ik Gallipoli bezocht is dat het stadje maar liefst 35 ondergrondse oliepersen herbergt. Ze zijn verstopt in kelders die zijn uitgegraven in de tufa of tufsteen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Frantoio Ipogeo in de Via Antonietta De Pace, die volledig is gerestaureerd. Hier perste men de olijven van de olijfgaarden rondom Gallipoli, waarna de olie werd opgeslagen in een van de 2000 reservoirs die uitgehouwen waren in de rotsen onder de oude stad. De olijfolie gebruikte men overigens niet altijd in de keuken; de vette olie werd gebruikt als lampenolie om de grote steden in Europa, zoals Parijs , Londen of Amsterdam, te verlichten. In ieder geval is Gallipoli een olijvenstad: in de zeventiende eeuw had het een van de grootste olijfoliehavens van Italië.
– Palazzo Granafei, Via Antonietta de Pace 87

Olijven in Puglia

Olijven in Puglia

Werp een blik op het kasteel en de fontein van Gallipoli…

Het eilandje met hierop het oude centrum van Gallipoli rijst als een witte parel op uit de azuurblauwe zee. Het centrum van Gallipoli is een prachtige wirwar van smalle straatjes. Nabij de brug die het eiland met het platteland verbindt, vind je een hellenistische fontein, versierd met bas-reliefs met scenes uit de Griekse mythologie. Ook vind je hier het indrukwekkende kasteel van Gallipoli dat volledig wordt omgeven door de zee. – Piazza Aldo Moro

en maak een wandeling langs de stadmuren

De muren en bastions rondom de oude stad zouden in de 15e eeuw zijn gebouwd om het hoofd te kunnen bieden aan de voortdurende aanvallen van de vijandelijke legers. In de 19e eeuw werden de stadsmuren aangepast en sindsdien bieden ze een prachtig uitzicht op de zee en de haven.

Smul of huiver op de vismarkt

Gallipoli is een echte vissersstadje. Nabij de brug die het eiland met het platteland verbindt, vind je de vismarkt. Hier verkoopt men dagelijks tussen 6 en 9 uur s’ochtends de vis die de vissers een paar uur eerder vingen. Mij maak je er niet heel blij mee -ik ben geen liefhebber van vis-, maar het moet de moeite waard zijn om een dag vroeg op te staan op de verse vis te bewonderen. Als je toch vroeg uit de veren bent, bezoek dan meteen de haven zelf. Deze wordt nog steeds druk gebruikt door vissersboten. Met wat geluk zie je hoe de vissers hun kleurrijke netten of de nasse repareren, fuiken geweven van riet, of de vers gevangen vis klaar maken voor de markt. De restaurants van Gallipoli serveren verse vis en zee-egels zijn een specialiteit van het dorp!

Geniet van de zon op het Spiaggia della Purita

Het Spiaggia della Purita is een prachtige strand met zeer fijn wit zand, net buiten de oude stadsmuren. Het strand hoort op dit lijstje van bezienswaardigheden in Gallipoli. Je kan hier heerlijk van de zon genieten en zwemmen in het kristalheldere zeewater. Ook de zonsondergang moet prachtig zijn om te zien vanaf het strand!

Gallipoli staat beter bekend als de ‘Parel van de Ionische Zee’. Het is dan ook een prachtig stadje! Naast de tips die ik heb gegeven is er nog zoveel meer te zien! Ik raad je aan minstens een nacht in Gallipoli te verblijven, bijvoorbeeld bij B&B Dimora Muzio of Corte Moline.

Tip! De mooiste stadjes van Puglia zijn naast Gallipoli naar mijn idee Ostuni, het witte stadje, Polignano a Mare, hoog op de steile klippen is gebouwd, Alberobello met zijn trulli, al is de meest toeristische plek van de regio, en Lecce. Deze hoofdstad van Puglia ademt een en al historie! Lees hier, hier, hier en hier meer over Puglia!

Meer lezen:

3 comments

George Douenburg 19 februari 2017 - 16:51

Prachtige informatie over de streek waar wij heen gaan. Ben ook op zoek naar wandelingen, moeilijkheidsgraad licht/normaal in de omgeving Torre Canne van 8 – 15 km. Hoe zijn de wandelmogelijkheden in dit gebied.
Mogelijk kan er ook aandacht worden besteed aan plaatselijke en regionale festiviteiten zoals deze in Umbrie en Toscane zijn
Bedankt voor de informatieve, goede site
George Douenburg

Reply
Iris 2 juli 2018 - 15:17

Dag Aniek!
Ik ga binnenkort naar Gallipoli en kijk er al erg naar uit na het lezen van deze post!
Ik vroeg me af of je vanuit Gallipoli ook boottochtjes kan maken langs de kust, naar eilandjes in de omgeving,…
Het zou leuk zijn als je me hier wat meer over zou kunnen vertellen. Alvast bedankt!

Groetjes!

Reply
Aniek Rooderkerken 2 juli 2018 - 20:36

Ik heb een paar jaar geleden een boottocht gemaakt vanuit de haven van Otranto naar Santa Maria di Leuca. Prachtig! Je hebt geweldig uitzicht op de zee en kustlijn en kan zo nu en dan een duik nemen in het water. Vanuit Gallipoli zijn er ook mogelijkheden om een boottocht te maken. Er zijn meen ik verschillende aanbieders die dagtochten hebben. Niet naar eilanden, maar waarschijnlijk ook naar Leuca, het meest zuidelijke puntje van Gallipoli.

Reply

Laat een bericht achter!