Home Kunst & CultuurBoekentips Leerboek Italiaans met als insteek kunst en koken

Leerboek Italiaans met als insteek kunst en koken

door Lotje Lomme

Leerboek Italiaans met als insteek kunst en koken

Bij Uitgeverij Intertaal verscheen onlangs het leerboek voor de Italiaanse taal Arte e Cucina. Een boek naar mijn hart, want vind maar eens een boek dat al je passies verenigt: koken, kunst en Italiaanse taal. Ik krijg meteen weer zin om een cursus op te zetten en les te gaan geven. En ik denk andere mensen om deze cursus te volgen, mensen die Italie liefhebbers zijn, zijn dit meestal vanwege de goede keuken en de mooie cultuur!

Het boek heeft 10 hoofdstukken met als insteek en begin een kunstwerk waarin ook voedsel is verbeeld. Met in hoofdstuk 1 natuurlijk La Ultima Cena, het Laatste Avondmaal. Vervolgens zijn er enkele oefeningen en tekstjes over Da Vinci, over schildertechnieken en materialen en daarna gaat het hoofdstuk over in verschillende soorten Italiaans brood, een recept en conversatieoefeningen die van mensen bijvoorbeeld vragen om hun meningen te delen over smaak. Ook wordt er gewerkt aan de woordenschat, je mag bijvoorbeeld bij de plaatjes van tien verschillende verse kruiden de Italiaanse naam er onder schrijven. In elk hoofdstuk staat ook een recept, ik zie al voor me dat die allemaal worden meegenomen naar de les door enthousiaste studenten.

Het nivo is A2-B1, dus gevorderd. Ik denk dat je al wel zo’n drie jaar grammatica lessen moet hebben gevolgd om aan dit boek te kunnen beginnen, ook omdat het vocabulaire dat doorgaans wordt gebruikt in kunsthistorische tekstjes in het Italiaans geen peanuts zijn. Dat is best pittig. Het boek is volgens mij direct geïmporteerd uit Italië, alle instructies zijn ook in het Italiaans. Er is wel een woordenlijst, maar als je een woord niet weet zul je het zelf op moeten zoeken in het woordenboek of moeten vragen aan de docent.

Daartegenover staat dat het mij in ieder geval erg leuk lijkt om te converseren over kunst en koken. En hoe makkelijker het praten is, hoe meer je leert. Dus het lijkt mij heel slim om je interesse te zoeken. Lijkt het je leuk om een cursus te volgen met dit boek, laat dan vooral een berichtje achter.

Arte e cucina L’italiano per gli amanti dell’arte e della cucina Livelli A2-B1

Intertaal, 16 euro. Met onderstaande afbeelding op de voorkant van het boek natuurlijk.

Estate van Giuseppe Arcimboldo op Wikipedia

Kunst en koken: "Giuseppe Arcimboldo, Zomer"

Kunst en koken: “Giuseppe Arcimboldo, Zomer”

Meer lezen:

2 comments

Monique Buiting 10 mei 2016 - 21:50

Lijkt me zeker leuk en leerzaam zo’n cursus, alleen jammer dat dergelijke gevorderden cursussen zeldzaam zijn in het zuiden van Brabant

Reply
Lotje Lomme 15 mei 2016 - 20:42

Snap ik Monique. Ik geef zelf les in Schoonhoven. Misschien kun je een native speaker vinden en met haar dit boek doornemen….?

Reply

Laat een bericht achter!