Home Kunst & CultuurBoekentips Gregor’s ode aan olijfolie: Lekker vet!

Gregor’s ode aan olijfolie: Lekker vet!

door Aniek Rooderkerken
Olijven oogst in de herfst

Gregor’s ode aan olijfolie: Lekker vet!

Gregor Christiaans ontdekte olijfolie in een klein plaatsje in Griekenland. Hier leerde hij het vloeibare goud écht proeven. Een paar jaar later inmiddels is Gregor in Nederland één van de slechts vier internationaal gecertificeerde olijfolie proevers. Hij volgde cursussen om letterlijk alles te weten te komen over olijfolie. Maar een naslagwerk, een echte bijbel over olijfolie waar alles in staat, dat bestond nog niet. Waarom zou hij het zelf niet schrijven? Ontdek Gregor’s boek Lekker vet, alles over olijfolie!

Het enige echte boek over olijfolie!

Gregor leert ons in Lekker vet! over de zin en de onzin van olijfolie. “Wist je bijvoorbeeld dat er heel veel fraude gepleegd wordt met olijfolie? Dat het zomaar kan zijn dat de olijfolie die je koopt, helemaal geen olijfolie is?” Weet je eigenlijk wel genoeg over de olijfolie die je koopt? Waar deze olijfolie vandaan komt, of waar je op moet letten wanneer je olijfolie koopt?

En waarom is olijfolie het vloeibare goud? “Vroeger mochten alleen vrouwen en toegewijde jongemannen met olijfolie werken, veelal in dienst van koningen. Als je veel olijfolie had, was je een rijk mens. Olijfolie wordt geassocieerd met overvloed, vrede, wijsheid en gezondheid. Voor de oude Grieken was olijfolie zelfs heilig.”

Het moge duidelijk zijn. In het boek staat alles over olijolie. Dat het (vermoedelijk) eerste olijfolieproductiecentrum in Kfar Samir in Israël was, rond 5500 voor Christus. Dat in 600 voor Christus al een olijfoliewet van Atheense staatsman Solon van kracht werd, met betrekking tot het reguleren van de olijventeelt. Of dat de olijfoliecultuur meegebracht is naar de nieuwe wereld, en dat rond 1560 ook in Mexico, Peru, Chili en Argentinië de eerste olijvenoogsten waren.

Tegenwoordig wordt olijfolie overal gemaakt waar de zon schijnt. Tot in China aan toe. En ja, dan is het wel fijn te weten waar je olijfolie vandaan komt en hoe je kwaliteit herkent. Want het is echt niet zo dat alle goede olijfolie uit Italië komt. (al heb je in Italië natuurlijk wel heerlijke olijfolie)

Olijfboom bij zonsondergang

Olijfboom bij zonsondergang

Alles weten over olijfolie

Gregor Christiaans werkte maar liefst drie jaar aan het boek en riep ook de hulp in van experts. Hierdoor is het niet alleen een goed geschreven boek, maar zijn alle feiten en weetjes onderbouwd. De heerlijke recepten van bekende chefs in het boek zijn volgens Christiaans vooral bedoeld om verschillende soorten olijfolie in een gastronomische toepassing te belichten.

Lekker vet is meer dan een naslagwerk. Het is een olijfoliebijbel, met de mooie en minder mooie verhalen over olijfolie. Het vertelt je alles wat je wil weten over dit heerlijke goedje, maar ook alles wat je eigenlijk niet wil weten over de goedkope supermarkt- en bulkolijfolie. Het eerste boek voor het brede publiek op het gebied van olijfolie, vol cijfers en informatie, zonder dat het boek droge kost wordt.

Want lekker vet leest net zo lekker als de titel bekt. In een heldere en fijne vertelstijl lees je over de ontstaansgeschiedenis van olijfolie, de productie ervan, over de kunst van het proeven van olijfolie, maar ook over olijfoliefraude. De Keuringsdienst van waarde is er niets bij.

Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in olijfolie. Een boek vol prachtige foto’s, verhalen met mensen die ertoe doen in de olijfolie wereld. Prachtig vormgegeven, met illustraties om van te smullen en gedrukt op zware kwaliteit papier. Het zou niet misstaan in je boekenkast. En het mooiste… na het lezen van dit boek weet je écht wat er allemaal aan vooraf gaat voor dat flesje olijfolie op je keukentafel staat.

Uit eten in de olijfgaard?

Het boek is tot stand gekomen via crowdfunding. In de video die je hieronder ziet belooft Gregor dat het boek ook een top-10 lijstje met vragen bevat die je kan stellen als je als argeloze toerist door de olijvenboomgaard loopt. Hele moeilijke vragen, maar wel hele leuke vragen aan de olijfboer. En die die dan zo verbaasd is dat ‘ie zegt ‘Wow, wil je niet vanavond bij mij een hapje komen eten?’

Die uitdaging gaan we aan! Ik heb de vragen al ontdekt in het boek. Ga jij het ook uitproberen tijdens je volgende reis naar Italië, Griekenland, Spanje, Turkije of een ander land waar het vloeibare goud wordt geproduceerd? Na het lezen van dit boek weet je er in ieder geval ontzettend veel over!

Lekker vet, alles over olijfolie | Gregor Christiaans  | Uitgegeven in eigen beheer door Olijfbedrijf | ISBN 978-90-903002-4-5 | €22,50

Bestel het boek op de website van Gregor Christiaans of bestel het boek bij bol.com.

Lekker vet, alles over olijfolie | Gregor Christiaans

Lekker vet, alles over olijfolie | Gregor Christiaans

Meer lezen:

1 comment

Traveling to Turkey's cultural treasury: Ephesus, Şirince, Priene and Doğanbey - travelwriter.nl 25 juni 2018 - 14:01

[…] began to press olive oil from olives. Nowadays, Spain is the largest olive oil product, followed by Italy where olive oil producers are having a hard time, with Turkey in a neat 5th place. In the Degirmen restaurant next to the museum the same olive oil […]

Reply

Laat een bericht achter!