• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Olijven oogst in de herfst

Gregor’s ode aan olijfolie: Lekker vet!

16 december 2016 door Aniek Rooderkerken

Gregor’s ode aan olijfolie: Lekker vet!

Gregor Christiaans ontdekte olijfolie in een klein plaatsje in Griekenland. Hier leerde hij het vloeibare goud écht proeven. Een paar jaar later inmiddels is Gregor in Nederland één van de slechts vier internationaal gecertificeerde olijfolie proevers. Hij volgde cursussen om letterlijk alles te weten te komen over olijfolie. Maar een naslagwerk, een echte bijbel over olijfolie waar alles in staat, dat bestond nog niet. Waarom zou hij het zelf niet schrijven? Ontdek Gregor’s boek Lekker vet, alles over olijfolie!

Het enige echte boek over olijfolie!

Gregor leert ons in Lekker vet! over de zin en de onzin van olijfolie. “Wist je bijvoorbeeld dat er heel veel fraude gepleegd wordt met olijfolie? Dat het zomaar kan zijn dat de olijfolie die je koopt, helemaal geen olijfolie is?” Weet je eigenlijk wel genoeg over de olijfolie die je koopt? Waar deze olijfolie vandaan komt, of waar je op moet letten wanneer je olijfolie koopt?

En waarom is olijfolie het vloeibare goud? “Vroeger mochten alleen vrouwen en toegewijde jongemannen met olijfolie werken, veelal in dienst van koningen. Als je veel olijfolie had, was je een rijk mens. Olijfolie wordt geassocieerd met overvloed, vrede, wijsheid en gezondheid. Voor de oude Grieken was olijfolie zelfs heilig.”

Het moge duidelijk zijn. In het boek staat alles over olijolie. Dat het (vermoedelijk) eerste olijfolieproductiecentrum in Kfar Samir in Israël was, rond 5500 voor Christus. Dat in 600 voor Christus al een olijfoliewet van Atheense staatsman Solon van kracht werd, met betrekking tot het reguleren van de olijventeelt. Of dat de olijfoliecultuur meegebracht is naar de nieuwe wereld, en dat rond 1560 ook in Mexico, Peru, Chili en Argentinië de eerste olijvenoogsten waren.

Tegenwoordig wordt olijfolie overal gemaakt waar de zon schijnt. Tot in China aan toe. En ja, dan is het wel fijn te weten waar je olijfolie vandaan komt en hoe je kwaliteit herkent. Want het is echt niet zo dat alle goede olijfolie uit Italië komt. (al heb je in Italië natuurlijk wel heerlijke olijfolie)

Olijfboom bij zonsondergang
Olijfboom bij zonsondergang

Alles weten over olijfolie

Gregor Christiaans werkte maar liefst drie jaar aan het boek en riep ook de hulp in van experts. Hierdoor is het niet alleen een goed geschreven boek, maar zijn alle feiten en weetjes onderbouwd. De heerlijke recepten van bekende chefs in het boek zijn volgens Christiaans vooral bedoeld om verschillende soorten olijfolie in een gastronomische toepassing te belichten.

Lekker vet is meer dan een naslagwerk. Het is een olijfoliebijbel, met de mooie en minder mooie verhalen over olijfolie. Het vertelt je alles wat je wil weten over dit heerlijke goedje, maar ook alles wat je eigenlijk niet wil weten over de goedkope supermarkt- en bulkolijfolie. Het eerste boek voor het brede publiek op het gebied van olijfolie, vol cijfers en informatie, zonder dat het boek droge kost wordt.

Want lekker vet leest net zo lekker als de titel bekt. In een heldere en fijne vertelstijl lees je over de ontstaansgeschiedenis van olijfolie, de productie ervan, over de kunst van het proeven van olijfolie, maar ook over olijfoliefraude. De Keuringsdienst van waarde is er niets bij.

Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in olijfolie. Een boek vol prachtige foto’s, verhalen met mensen die ertoe doen in de olijfolie wereld. Prachtig vormgegeven, met illustraties om van te smullen en gedrukt op zware kwaliteit papier. Het zou niet misstaan in je boekenkast. En het mooiste… na het lezen van dit boek weet je écht wat er allemaal aan vooraf gaat voor dat flesje olijfolie op je keukentafel staat.

Uit eten in de olijfgaard?

Het boek is tot stand gekomen via crowdfunding. In de video die je hieronder ziet belooft Gregor dat het boek ook een top-10 lijstje met vragen bevat die je kan stellen als je als argeloze toerist door de olijvenboomgaard loopt. Hele moeilijke vragen, maar wel hele leuke vragen aan de olijfboer. En die die dan zo verbaasd is dat ‘ie zegt ‘Wow, wil je niet vanavond bij mij een hapje komen eten?’

Die uitdaging gaan we aan! Ik heb de vragen al ontdekt in het boek. Ga jij het ook uitproberen tijdens je volgende reis naar Italië, Griekenland, Spanje, Turkije of een ander land waar het vloeibare goud wordt geproduceerd? Na het lezen van dit boek weet je er in ieder geval ontzettend veel over!

Lekker vet, alles over olijfolie | Gregor Christiaans  | Uitgegeven in eigen beheer door Olijfbedrijf | ISBN 978-90-903002-4-5 | €22,50

Bestel het boek op de website van Gregor Christiaans of bestel het boek bij bol.com.

Lekker vet, alles over olijfolie | Gregor Christiaans
Lekker vet, alles over olijfolie | Gregor Christiaans

Categorie: Boekentips

Dit vind je misschien ook leuk

Jusepe de Ribera, Apollo en Marsyas, 1637Meesterlijke afschuw – Aanstekelijke emoties op Ribera’s Apollo en Marsyas
Cocco & Magella Schaduw over het meerSchaduw over het meer
De Italië-boeken van Saskia BalmaekersDe Italië-boeken van Saskia Balmaekers

Lees Interacties

Trackbacks

  1. Traveling to Turkey's cultural treasury: Ephesus, Şirince, Priene and Doğanbey - travelwriter.nl schreef:
    25 juni 2018 om 14:01

    […] began to press olive oil from olives. Nowadays, Spain is the largest olive oil product, followed by Italy where olive oil producers are having a hard time, with Turkey in a neat 5th place. In the Degirmen restaurant next to the museum the same olive oil […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Hét standaardwerk bomvol klassieke Italiaanse recepten

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië staat vol tips voor de mooiste Bucket List ervaringen in Italië. Pre-order de nieuwe editie!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂
Doe mij nog maar een aperitivo in Italië hoor! Ik Doe mij nog maar een aperitivo in Italië hoor! Ik weer het, ik moet nog een paar maanden wachten, maar dromen mag ☺️
Als ik dan niet in Italië kan zijn, dan maar op e Als ik dan niet in Italië kan zijn, dan maar op een mooi plekje in mijn eigen Utrecht. Hier is dat in de Pandhof van de Dom, de kloostertuin die ingeklemd ligt tussen de Domkerk en het Academiegebouw. Ken jij dit plekje?
En voor de oplettende kijker: ja, inmiddels 6 maanden zwanger! 👶
Mijn zomerse jurkje is trouwens van @protestwomen. Met de code italieuitgelicht10 krijg je tot en met 31-10-2022 10% korting op zowel op de nieuwe als oudere collecties! 🌞☀️
Op 24 augustus 2016 werd Midden-Italië opgeschrik Op 24 augustus 2016 werd Midden-Italië opgeschrikt door een aardbeving die tal van dorpen en gehuchten met de grond gelijkmaakte. Er waren honderden slachtoffers en er was veel materiële schade. Amatrice was een van de zwaarst getroffen plaatsen. Huizen, zelfs hele straten, werden van de kaart geveegd. Deze gebeurtenis en deze plaats vormen het decor van de nieuwe Italiaanse roman van Franco Faggiani Soms zou ik de wind willen zijn.
Benieuwd? Lees meer via de link in bio!
Herken jij dat gevoel? Dat het altijd lijkt alsof Herken jij dat gevoel? Dat het altijd lijkt alsof het zo lang geleden is dat je in Italië bent geweest?
Deze foto maakte ik nog geen jaar geleden in Acqui Terme, en dit was niet eens de laatste keer dat ik in Italië was. 
Toch lijkt het een eeuwigheid geleden!

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022 · Theme by 17th Avenue