Een geschiedenis van het moderne Italië

‘L’Italia è fatta. Restano a fare gli italiani‘, Italië is af. Nu moeten de Italianen nog gemaakt worden’, verzuchtte een van de grondleggers van het moderne Italië in 1861. In dat jaar werd de lappendeken van staten, staatjes en onafhankelijke steden verenigd in één staat, het koninkrijk Italië. In Een geschiedenis van het moderne Italië laat Jaap van Osta zien hoe het Italië zoals wij het kennen is ontstaan.

Een geschiedenis van het moderne Italië

“Italië is altijd een land geweest dat de belangstelling van buitenlanders wist op te wekken, of het nu gaat om zijn natuurschoon of om zijn culturele tradities, zowel religieus als wereldlijk van aard. Met zijn roemruchte Romeinse verleden en de wederopstanding tijdens de Renaissance heeft het de reputatie de bakermat van de westerse beschaving te zijn. Daar komt nog bij dat het van oudsher het centrum van de rooms-katholieke Kerk is geweest.”

Jaap van Osta vertelt de geschiedenis van het moderne Italië in vier delen: het Italië ten tijde van het Risorgimento, Italië tijdens de liberale periode, Italië tijdens de fascistische periode en tot slot Italië tijdens de republikeinse periode. Van de eerste aanzet tot modernisering en de strijd om de eenwording tot de wereldoorlogen en de afgelopen decennia.

Hierom is het een boek dat je moet lezen wanneer je het huidige Italië wil begrijpen. Wie kent niet de Romeinse geschiedenis van het land? De kunst van de renaissance en de barok? De heerschappij van De’ Medici in Florence en de macht van de Paus vanuit Rome?  Een geschiedenis van het moderne Italië beschrijft ook de latere eeuwen, waar wij misschien nog wel minder vanaf weten en in ieder geval minder goed begrijpen.

Jaap van Osta

Jaap van Osta is docent aan de opleiding Italiaanse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek is gericht op de Italiaanse geschiedenis en cultuur. In de herziene en uitgebreide editie van Een geschiedenis van het moderne Italië beschrijft Jaap van Osta hoe Italië eeuwenlang staatkundig verdeeld is geweest en uiteindelijk is geworden tot het Italië dat wij nu kennen. Van de eerste pogingen om Italië te verenigen in 1760 tot en met de val van Berlusconi. Waarom hebben de Italianen zo weinig op met de staat? Hoe ontstond het contrast tussen het rijke noorden en het arme zuiden? Een must voor wie Italië als land beter wil begrijpen.

Een geschiedenis van het moderne Italië | Jaap van Osta | ISBN 9789028426757 | € 19,99 | Uitgever: Wereldbibliotheek | Bestel bij bol.com

Meer lezen:

1 comment

Marcella 11 december 2016 - 20:22

Interessant Aniek! Leuk om wat meer over een stad te weten te komen. Ik wil nog wel eens terug naar Rome, geweldige stad!

Reply

Laat een bericht achter!