Home Italiaanse keuken Het kookboek Mangiamo! van Antoinette Coops

Het kookboek Mangiamo! van Antoinette Coops

door Aniek Rooderkerken
Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto, Antoinette Coops, Nieuw Amsterdam

Mangiamo! van Antoinette Coops

In ‘Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto’ deelt Antoinette haar liefde voor de Italiaanse keuken met ons. Mangiamo! van Antoinette Coops is een kookboek om van te smullen!

Antoinette Coops

Antoinette Coops is een bevlogen thuiskok. Ze verhuisde voor de liefde naar Italië en schrijft vanuit daar haar blog Italiaans koken met Antoinette vol heerlijke recepten en verhalen uit de Noord-Italiaanse keuken. Hier woont Antoinette in de Valpolicella, een heuvelachtige regio bij Verona propvol wijnranken en olijfbomen. Ze houdt van de lokale producten en tradities die met de streek verweven zijn. Mooie inspiratie voor de bekende en minder bekende Italiaanse gerechten die ze deelt op haar blog.

Kookboek Mangiamo! van Antoinette Coops

Naar eigen zeggen is het koken begonnen als een zelfbedachte heerlijke inburgeringscursus: “Over de schouder van mijn schoonmoeder keek ik mee in de pannen. We maakten samen verse pasta en risotto, ik snuffelde in haar kookboeken en las over de achtergronden van streekgerechten. Zij leerde me nieuwe ingrediënten te gebruiken, haar fijne kneepjes en ze vertelde honderduit over gerechten uit haar geboortestreek.” Vervolgens vroeg ze vrienden, buren en vakmensen ook het hemd van het lijf.

Nu is er dus het kookboek van Antoinette Koops. In Mangiamo! deelt ze al deze recepten die ze de afgelopen jaren verzamelde, met de bijbehorende verhalen. Antoinette laat de inwoners van de Veneto aan het woord om met ons te delen wat er zoal wordt gegeten en gekookt in deze streek. Eén waarbij je direct de keuken in wil stormen om aan de slag te gaan. We spraken al met Antoinette over haar eerste kookboek, en nu kijken we naar het kookboek zelf.

Antoinette Coops, foto © Marleen van Es

Antoinette Coops, foto © Marleen van Es

De recepten

Antoinette is er duidelijk over: met Mangiamo! wil ze ons laten zien dat de Venetiaanse keuken zoveel meer is dan polenta, tiramisù en Aperol Spritz. Hierom verzamelde Antoinette de afgelopen jaren de meest bijzondere en lekkere streekgerechten uit de Noord-Italiaanse Veneto. (Verrassend genoeg opent het kookboek wel een het recept voor een Spritz, maar omdat wij deze wel kunnen waarderen hoor je ons hier niet over klagen.)

Daar zitten verrassende gerechten bij. Van bijzondere gnocchi van de almboerderij, gevulde pasta tot ouderwetse peperkoekjes die je vlak voor de maaltijd eet. Een recept voor pasta met vleessaus van wild zwijn, pasta al ragù di cinghiale, of heerlijke halvemaantjes met biet en maanzaad, casunziei all’ampezzana. Mijn vriend kan niet wachten tot ik risotto met rode cichorei, risotto al radicchio rosso, en giardiniera maak, knapperig tafelzuur of zoetzuur ingemaakte groenten. Ik ben dan weer enthousiast over de risotto all’Amarone.

Antoinette verzamelde ook wat fijne klassiekers. De gefrituurde courgettebloemen met salie (Fiori di zucchini foglie di salvia fritti) zijn niet te versmaden. Of de crostata alla marmellata, een zandtaartdeeg met jam, en de zabaglione.

De recepten zijn verdeeld over de hoofdstukken antipasti, primi, secondi, contorni, dolci en conserven. Elk recept wordt bovendien ingeleid met een anekdote of een paar goede tips.  De inwoners van de streek komen uitgebreid aan het woord. Meer dan recepten, is het dus een ode aan de mensen en tradities die de smaak van de Veneto in ere houden. Van de jacht op de houtsnip, de zoektocht naar truffels en al deze dingen die de streek bijzonder maken.

Smakelijke recepten

De cover van Mangiamo! is een Veronese boterwikkel. Dit doet al vermoeden dat de recepten soms wat minder gezond zijn, maar ja, goede smaak heeft soms een klontje boter of een extra scheutje olijfolie nodig. En Antoinette gaat uit van de traditionele recepten, die niet zonder boter, wijn en suiker te maken zijn. Het zijn vaak geen ingewikkelde recepten, maar ze hebben vaak wel wat tijd en aandacht nodig, en soms moet je op zoek gaan naar bijzondere ingrediënten.

Je voelt dat het kookboek met liefde geschreven is, en dat er heel wat onderzoek, koken, proeven en uitzoeken aan dit kookboek vooraf is gegaan. Het boek zelf is om door een ringetje te halen. Van de recepten, de achtergrondverhalen tot de foto’s van fotografe Marleen van Es. En natuurlijk de verhalen van Antoinette. Ze schrijft vol liefde en eerbied voor de tradities en smaken van haar eigen streek.

Mangiamo! van Antoinette Coops

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto | Antoinette Coops | Nieuw Amsterdam | april 2018 | € 27,99. Hier te bestellen bij bol.com .

Meer lezen:

2 comments

Antoinette 7 mei 2018 - 07:57

Grazie mille Aniek voor deze recensie!

Reply
Aniek Rooderkerken 7 mei 2018 - 08:02

Bedankt voor het interview! Wij gaan aan de slag met de heerlijke recepten 🙂

Reply

Laat een bericht achter!