• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto, Antoinette Coops, Nieuw Amsterdam

Het kookboek Mangiamo! van Antoinette Coops

7 mei 2018 door Aniek Rooderkerken

Mangiamo! van Antoinette Coops

In ‘Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto’ deelt Antoinette haar liefde voor de Italiaanse keuken met ons. Mangiamo! van Antoinette Coops is een kookboek om van te smullen!

Antoinette Coops

Antoinette Coops is een bevlogen thuiskok. Ze verhuisde voor de liefde naar Italië en schrijft vanuit daar haar blog Italiaans koken met Antoinette vol heerlijke recepten en verhalen uit de Noord-Italiaanse keuken. Hier woont Antoinette in de Valpolicella, een heuvelachtige regio bij Verona propvol wijnranken en olijfbomen. Ze houdt van de lokale producten en tradities die met de streek verweven zijn. Mooie inspiratie voor de bekende en minder bekende Italiaanse gerechten die ze deelt op haar blog.

Kookboek Mangiamo! van Antoinette Coops

Naar eigen zeggen is het koken begonnen als een zelfbedachte heerlijke inburgeringscursus: “Over de schouder van mijn schoonmoeder keek ik mee in de pannen. We maakten samen verse pasta en risotto, ik snuffelde in haar kookboeken en las over de achtergronden van streekgerechten. Zij leerde me nieuwe ingrediënten te gebruiken, haar fijne kneepjes en ze vertelde honderduit over gerechten uit haar geboortestreek.” Vervolgens vroeg ze vrienden, buren en vakmensen ook het hemd van het lijf.

Nu is er dus het kookboek van Antoinette Koops. In Mangiamo! deelt ze al deze recepten die ze de afgelopen jaren verzamelde, met de bijbehorende verhalen. Antoinette laat de inwoners van de Veneto aan het woord om met ons te delen wat er zoal wordt gegeten en gekookt in deze streek. Eén waarbij je direct de keuken in wil stormen om aan de slag te gaan. We spraken al met Antoinette over haar eerste kookboek, en nu kijken we naar het kookboek zelf.

Antoinette Coops, foto © Marleen van Es
Antoinette Coops, foto © Marleen van Es

De recepten

Antoinette is er duidelijk over: met Mangiamo! wil ze ons laten zien dat de Venetiaanse keuken zoveel meer is dan polenta, tiramisù en Aperol Spritz. Hierom verzamelde Antoinette de afgelopen jaren de meest bijzondere en lekkere streekgerechten uit de Noord-Italiaanse Veneto. (Verrassend genoeg opent het kookboek wel een het recept voor een Spritz, maar omdat wij deze wel kunnen waarderen hoor je ons hier niet over klagen.)

Daar zitten verrassende gerechten bij. Van bijzondere gnocchi van de almboerderij, gevulde pasta tot ouderwetse peperkoekjes die je vlak voor de maaltijd eet. Een recept voor pasta met vleessaus van wild zwijn, pasta al ragù di cinghiale, of heerlijke halvemaantjes met biet en maanzaad, casunziei all’ampezzana. Mijn vriend kan niet wachten tot ik risotto met rode cichorei, risotto al radicchio rosso, en giardiniera maak, knapperig tafelzuur of zoetzuur ingemaakte groenten. Ik ben dan weer enthousiast over de risotto all’Amarone.

Antoinette verzamelde ook wat fijne klassiekers. De gefrituurde courgettebloemen met salie (Fiori di zucchini foglie di salvia fritti) zijn niet te versmaden. Of de crostata alla marmellata, een zandtaartdeeg met jam, en de zabaglione.

De recepten zijn verdeeld over de hoofdstukken antipasti, primi, secondi, contorni, dolci en conserven. Elk recept wordt bovendien ingeleid met een anekdote of een paar goede tips.  De inwoners van de streek komen uitgebreid aan het woord. Meer dan recepten, is het dus een ode aan de mensen en tradities die de smaak van de Veneto in ere houden. Van de jacht op de houtsnip, de zoektocht naar truffels en al deze dingen die de streek bijzonder maken.

Smakelijke recepten

De cover van Mangiamo! is een Veronese boterwikkel. Dit doet al vermoeden dat de recepten soms wat minder gezond zijn, maar ja, goede smaak heeft soms een klontje boter of een extra scheutje olijfolie nodig. En Antoinette gaat uit van de traditionele recepten, die niet zonder boter, wijn en suiker te maken zijn. Het zijn vaak geen ingewikkelde recepten, maar ze hebben vaak wel wat tijd en aandacht nodig, en soms moet je op zoek gaan naar bijzondere ingrediënten.

Je voelt dat het kookboek met liefde geschreven is, en dat er heel wat onderzoek, koken, proeven en uitzoeken aan dit kookboek vooraf is gegaan. Het boek zelf is om door een ringetje te halen. Van de recepten, de achtergrondverhalen tot de foto’s van fotografe Marleen van Es. En natuurlijk de verhalen van Antoinette. Ze schrijft vol liefde en eerbied voor de tradities en smaken van haar eigen streek.

Mangiamo! van Antoinette Coops

Mangiamo! De heerlijkste streekgerechten en anders lekkers uit de Italiaanse Veneto | Antoinette Coops | Nieuw Amsterdam | april 2018 | € 27,99. Hier te bestellen bij bol.com .

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italië, Noord-Italië, Veneto

Dit vind je misschien ook leuk

Lancia Astura Spider uit 1938 in Museo NicolisEen museum vol auto’s en motoren in Villafranca di Verona – Museo Nicolis
Sfogliatella en caffè in NapelsItaliaanse koffie: dit moet je weten!
BrusagioBijzonder overnachten in Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Antoinette zegt

    7 mei 2018 om 07:57

    Grazie mille Aniek voor deze recensie!

    Beantwoorden
    • Aniek Rooderkerken zegt

      7 mei 2018 om 08:02

      Bedankt voor het interview! Wij gaan aan de slag met de heerlijke recepten 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Mangiamo! Een interview met Antoinette Coops

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023