Home Kunst & CultuurItaliaanse kunst Medusa van Caravaggio in Utrecht te bewonderen!

Medusa van Caravaggio in Utrecht te bewonderen!

door Aniek Rooderkerken
Caravaggio, Medusa, ca. 1596. Bruikleen particuliere collectie. Te zien in Centraal Museum Utrecht vanaf 15 januari 2019.

Medusa van Caravaggio in Utrecht te bewonderen!

Vanaf 15 januari is de Medusa van Caravaggio in Utrecht te bewonderen! Dan verrijkt het kunstwerk namelijk de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in Centraal Museum Utrecht.

Medusa van Caravaggio

De Medusa van Caravaggio bevindt zich in een Italiaanse privé-collectie en zal vanaf 15 januari 2019 te zien zijn in de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Er zijn twee versies van dit schilderij. De andere Medusa bevindt zich in de collectie van de Galleria degli Uffizi in Florence. Caravaggio beeldde het afgehakte hoofd van Medusa rond 1596 af op een schild. Uit technisch onderzoek is gebleken dat er wijzigingen zijn aangebracht in de compositie.

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa toont de schilderijen van de Utrechtse caravaggisten te midden van de andere Europese navolgers van Caravaggio. Van de ruim 60 bruiklenen zijn er 45 nooit eerder in Nederland te zien geweest. Zo ook drie topstukken van Caravaggio, waaronder de Medusa

Gorgonen

Medusa is een van de Gorgonen, de drie verschrikkelijke zusters uit de Griekse mythologie, wier uiterlijk zo afzichtelijk was dat eenieder versteende die hen aanschouwde. Ze hadden woeste ogen, slagtanden, een uitpuilende tong en slangen in plaats van haar. Medus werd onthoofd door Perseus. Zelfs na haar dood behield haar hoofd zijn verstenende kracht. Vandaar dat haar afbeelding op een schild, dat wordt gebruikt in de strijd, zo toepasselijk is.

Medusa Mortula

De dichter Gaspare Mortula schrijft in een madrigaal uit het begin van de 16e eeuw “vlucht, want als jouw ogen worden verstard door verbazing, verandert zij je in steen.” Om die reden wordt de Medusa uit particulier bezit in de volksmond ook wel Medusa Mortula genoemd. De figuur van Medusa spreekt nog steeds tot de verbeelding en komt onder meer terug in films.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!