Home Kunst & CultuurBoekentips Mijn Italië door Saskia Balmaekers: Met Saskia op reis door de laars

Mijn Italië door Saskia Balmaekers: Met Saskia op reis door de laars

door Aniek Rooderkerken
Mijn Italië door Saskia Balmaekers van Ciao Tutti

Mijn Italië door Saskia Balmaekers

Stiekem zijn we allemaal wel een beetje jaloers op Saskia Balmaekers van Ciao Tutti. Ze reist het hele jaar naar de mooiste plekken in Italië. Gelukkig deelt ze deze ook met ons. In haar nieuwe reisgids ‘Mijn Italië’ vertelt Saskia over haar Italië, van de beste plekken voor een aperitivo tot kleurrijke dorpjes en smakelijke markten. Wij mogen 3 exemplaren van “Mijn Italië” weggeven; lees snel verder!

Redenen om van Italië te houden

Saskia begint haar verhaal met 101 redenen waarom je Italië in je hart zult sluiten. De laatste tip is eigenlijk de beste. “Je raakt nooit uitgekeken op de schoonheid van de laars, er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken en te beleven.” Hiermee slaat ze de spijker op de kop.  Er zijn zoveel redenen om van Italië te houden. En tips van iemand als Saskia, die een groot deel van het jaar in Italië verblijft, willen wij altijd hebben!

Saskia zegt hier zelf over: “Deze liefde deel ik in Mijn Italië. Verwacht geen standaardreisgids met alle Italiaanse regio’s en alle mooie steden, dorpjes en andere plekken die je daar moet bezoeken. Daar zou ik Italië ernstig mee te kort doen, want hoe kan ik een land met zo veel prachtige plekken in iets meer dan tweehonderd pagina’s vatten?” En inderdaad is Italië te groot om in één gids te beschrijven, dus kiest Saskia enkele van deze plekken uit.

Reistips van Saskia Balmaekers

Het mooiste aan dit boek zijn voor mij de beschrijvingen van Saskia. Ze beschrijft de kleine details van de plaatsen die ze heeft bezocht en heeft over ieder gebouw of pleintje wel iets te vertellen. Saskia’s verhaal over het ochtendritueel in de Italiaanse bar bijvoorbeeld, is herkenbaar voor iedereen die ooit in een Italiaanse bar een espresso gedronken heeft.

Met dit boek mag je even met Saskia mee op stap, vertrouwt ze je tips over onbekende plekjes toe en deelt ze vooral veel verhalen en weetjes over Italiaanse steden en dorpjes, historie en (bij)geloof. Verhalen die je op Ciao Tutti hebt kunnen lezen, maar ook weer wat nieuwe weetjes. Je leest over steden als Bologna en Napels tot slaperige dorpjes waar niet veel meer te vinden is dan de typisch Italiaanse bar. Het zijn niet per se persoonlijke verhalen, maar meer weetjes over de plekken die indruk hebben achtergelaten op Saskia.

Het perfecte Italië

De gids Mijn Italië is thematisch opgezet, met hoofdstukken als “Geloof, bijgeloof en (on)geluk’, ‘Bijzondere plekken aan de Italiaanse kust’ en “Kunst met een kleine k”. Soms lijkt Saskia hier iets meer het perfecte plaatje te beschrijven dat we van Italië willen hebben – altijd goed weer, de mannen gaan immer goed gekleed de straat op en de vrouwen zijn allemaal pastakoninginnen, je kent het wel – dan het échte en soms wat meer rauwe Italië. Hiermee is het boek soms wat generaliserend, zoals het hoofdstuk ‘Italiano DOC’.

Dit wordt versterkt doordat er gekozen is voor een reeks aan fotografen en stockfoto’s. De plekken zijn allemaal door Saskia zelf bezocht. Dus ik zou persoonlijk graag meer foto’s van en door Saskia zelf willen zien. Misschien zijn deze iets minder perfect dan foto’s van een fotograaf, maar dit maakt het geheel wel een stukje persoonlijker.

Een heerlijk boek

Al met al is ‘Mijn Italië’ fijn en kleurrijk vormgegeven en zit het boek boordevol tips en weetjes over Italië. Een heerlijk boek om doorheen te bladeren en nieuwe dingen te leren over Italië, onbekende dorpjes te ontdekken en te lezen over bijzondere pleinen en gebouwen, om eens wat te noemen. Mijn Italië is inmiddels Saskia’s zesde boek, maar ze heeft waarschijnlijk nog genoeg tips om 10 boeken mee te vullen. We zijn blij dat ze er in Mijn Italië al heel wat met ons heeft willen delen!

Mijn Italië | Saskia Balmaekers | Xander Uitgevers B.V.|  ISBN: 9789401608701 | € 19,99 | Bestel Mijn Italië hier bij bol.com 

Win een exemplaar van Mijn Italië door Saskia Balmaekers

Ben jij benieuwd naar Saskia’s reistips? Wij mogen 3 exemplaren van Mijn Italië weggeven. Om deel te nemen aan deze winactie stuur je een e-mail naar info@italieuitgelicht.nl met in de onderwerpregel “Mijn Italië”. Je kan deelnemen tot en met zondag 20 mei. Hierna nemen wij per e-mail contact op met de winnaars.

Fijn om te weten: Het e-mailadres wordt alleen gebruikt om de winnaar een bericht te sturen. Je zult verder geen mails van ons ontvangen. Wil je wél de nieuwsbrief ontvangen? Dan kan je je in de sidebar van de website hiervoor aanmelden.

Meer lezen van Saskia Balmaekers?

Boeken van Saskia Balmakers

Boeken van Saskia Balmakers

Meer lezen:

Laat een bericht achter!