De mooiste plekken van Italië

De mooiste plekken van Italië uitkiezen, begin er maar eens aan. Zeker als het er maar 101 zijn. Want een stad als Florence is zo mooi, daar kan ik alleen al 101 plekken benoemen. En iedere keer wanneer ik naar Italië reis vind ik weer nieuwe adembenemende stadjes, musea, kloosters, uitzichten over een diepblauwe zee of over groene heuveltoppen…. De stranden van Puglia, rauw, met op de achtergrond rotspartijen en olijfbomen. De kleurrijke straten van Bologna vol met arcaden in het typische Bolognese rood. Het bankje voor de prachtige schilderijen van de Uffizi, waar je urenlang kan zitten terwijl je naar de mooiste meesterwerken kijkt. Of dat ene kerkje Chiesa di Santa Maria della Rocca in Offida, waar je een ongelofelijk uitzicht hebt, zeker rond zonsondergang.

Hoe vaker je naar Italië afreist, hoe meer bijzondere plekjes je ontdekt en hoe meer er ook weer op je verlanglijstje komen te staan. En een top 101 maken is een lastige taak. Toch heeft Saskia Balmaekers het geprobeerd, in haar nieuwe boek 101 mooiste plekken van Italië, het allerbeste geselecteerd door Ciaotutti.nl, en ze deelt hier enkele van de allermooiste plekken in Italië met ons. Van noord tot zuid, en van grote stad tot klein gehucht, Saskia neemt ons mee door heel Italië.

Italië zit voor altijd in mijn hart

“Het viel niet mee om een keuze te maken uit alle mooie bestemmingen die Italië te bieden heeft en die ik in de afgelopen jaren heb bezocht, beleefd, ervaren. Ik zou er wel duizend kunnen noemen… Ik koos uiteindelijk voor die plekken waarnaar ik steeds weer terugkeer en die me bij elk bezoek opnieuw raken” zo schrijft de blogster in het voorwoord van haar boek.

Het overigens prachtig en kleurrijk vormgegeven boek geeft bij ieder plekje een summiere omschrijving. Sommige zijn redelijk uitgebreid, anderen net te kort; hier zou ik wat meer informatie bij willen hebben. Bepaalde plekken die Saskia benoemt zijn een feest van herkenning: “Daar ben ik ook geweest, daar was het zo mooi!” Zoals de uitgestrekte rijstvelden rondom Vercelli, die ik al eens eerder beschreef. Maar er zijn ook plekken waar ik nooit eerder was en waar ik nu – na het lezen van het boek – van droom.

Sabbioneta, een droomstad als een dambord

Sabbioneta is een goed voorbeeld. Het dorpje ken ik al langer, maar ik ben er tot nu toe alleen digitaal naartoe gereisd. Saskia vertelt ons: “Sabbioneta is zonder twijfel het meest indrukwekkende dorpje van de borghi più belli d’Italia (de ‘mooiste dorpjes van Italië’) in de regio Lombardije. Vespasiano Gonzaga, die in het nabijgelegen Mantova woonde, wilde op deze plek ‘de ideale stad van de Renaissance’ bouwen. … De bijnaam van Sabbioneta luidde al gauw ‘klein Athene’, iets waar Gonzaga trots op zal zijn geweest, al lijkt het dorpje eerder op klein Rome.”

Polignano a Mare

De blog “Duizenden lichtjes” die ik schreef over het lichtfestival van Scorrano, in Puglia, inspireerde Saskia misschien wel tot het gelijknamige hoofdstuk in haar boek. Het kleine stadje Scorrano, vlakbij Otranto, wordt jaarlijks letterlijk uitgelicht tijdens de viering van de patroonheilige Santa Domenica. Tere ere van deze heilige vervaardigen lokale ambachtslieden enorme houten stellages, tot zo’n 40 meter hoog, met hierop talloze kleine lampjes. ‘s Avonds zijn deze stellages het decor van een waar lichtfeest met een caleidoscoop van kleurrijke verlichting; het lichtfestival in Scorrano.

Ook in Puglia ligt Polignano a Mare, in de provincie Bari. Dit is mijn persoonlijke tip voor een van de mooiste plekken in Italië. Het bijzondere vissersdorpje is gebouwd op steile kliffen in de ruige kustlijn. In de steile rotswand waarboven de stad gebouwd is, ligt de Grotta Palazzese. Tegenwoordig is er een hotel-restaurant gevestigd. Polignano a mare heeft een prachtig historisch centrum, maar het meest bijzondere is de baai in de prachtige blauwe wateren van de Adriatische zee, die het hart vormt van het stadje. Polignano a mare is overigens ook de geboorteplaats van de zanger Domenico Modugno, bekend van ‘Nel blu dipinto di blu’ ofwel ‘Volare’. Het dorpje is voor mij een van de mooiste plekken van Italië!

De 101 mooiste plekken in Italië volgens Saskia Balmaekers

In 101 mooiste plekken in Italië laat Saskia Balmaekers je wegdromen bij de mooiste plekken van Italië. De indeling per regio is overzichtelijk en zo zoek je direct de mooiste plekken in je favoriete regio op. Vooral bekendere regio’s als Toscane en Lazio komen aan bod, maar bijvoorbeeld het kleinere Trentino Alto Adige wordt niet genoemd. Maar goed, je beperken tot 101 plekken in een land in Italië…. dat is een moeilijke opgave! In het boek wisselen bekendere Italiaanse plaatsen af met meer onbekende pareltjes. En ik moet bekennen dat er nog een flink aantal op mijn to see wishlist staan. De teksten zijn niet erg uitgebreid, waardoor het meer dan een naslagwerk, een fijn boek is om zo nu en dan door te bladeren en je te vergapen aan enkele van de mooiste plekken van Italië. Ik durf te wedden dat er na het doorlezen van dit boek een heleboel Italiaanse reizen op de planning staan!

101 mooiste plekken van Italië, het allerbeste geselecteerd door Ciaotutti.nl, bestel je hier!

Meer lezen:

2 comments

Chris W. - Chris Travel Blog 26 augustus 2015 - 15:36

Mooi; wij (gezin) denken eraan in 2016 een road trip italie te doen….. alleen volgens mij heb je dan wel een jaar nodig !!!!

Reply
Aniek Rooderkerken 26 augustus 2015 - 15:47

Ik zou er wel 10 jaar rond kunnen reizen…. of langer! Maar wat gaaf, een roadtrip Italië! Zou ik zeker doen. Als je tegen die tijd tips nodig hebt hoor ik het graag.

Reply

Laat een bericht achter!