Mooiste modemusea in Florence

De etalages van Florence tonen met trots de mooiste designerjurken en de Toscaanse stad is thuishaven van bekende ontwerpers als Roberto Cavalli, Emilio Pucci, Salvatore Ferragamo en Ermanno Scervino. Maar in de stijlvolle straten bezoek je ook kleine ateliers waar leer wordt bewerkt,waar smeden de mooiste gouden sieraden vervaardigen. Tussen het Piazza della Repubblica en de oevers van de Arno liggen de winkels van de grote modemerken, met een hoofdrol voor de chique Via de’ Tornabuoni. De kleine ateliers vind je aan de andere kant van de Arno. Ook eeuwen geleden, in de tijd van de Renaissance, was Florence een van de rijkste steden ter wereld en in de stad keek je je ogen uit: ingewikkelde hoeden, schitterende juwelen, kleurrijke cosmetica en rijke stoffen. En voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de mode zijn er een aantal modemusea in Florence. Wij zetten de mooiste op een rijtje.

Guccio Gucci

Guccio Gucci

Modemusea in Florence: Guccio Gucci

Modemerk Gucci heeft een eigen museum midden in Florence. Hier vind je een mooie collectie reisaccessoires, zoals luxe koffers in krokodillenleer, beautycases en gouden juwelen met het bekende motief van de tijgerkop. Je bewondert collecties door de jaren heen en ‘ontmoet’ Gucci-liefhebbers als Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor en Grace Kelly. De kers op de taart zijn de exclusieve limited editions. Naast het museum, dat maar liefst 1.700 vierkante meter modegeschiedenis telt, drink je een espresso in het Gucci-café, sla je de modegeschiedenis na in een boekwinkel en koop je tassen en accessoires in de Icon Store.

Guccio Gucci (1881 – 1953) werd in Florence geboren en opende hier in 1921 een kleine zadelmakerij met de naam G. Gucci en het symbool G.G.. Naast zadels, legde hij zich spoedig toe op schoudertassen en stijgbeugels. Na reistassen met een vergulde sluiting volgden omslagdoeken, damesschoenen én tassen. 90 jaar na het openen van de zadelmakerij, in 2011, opende het GUCCI MUSEO in het 14de-eeuwse Palazzo della Mercanzia.

Museo Salvatore Ferragamo

Museo Salvatore Ferragamo

De schoenen van Salvatore Ferragamo

Schoenen, schoenen en nog eens schoenen vind je in Salvatore Ferragamo’s museum dicht bij de Arno. In het dertiende-eeuwse Palazzo Spini-Feroni ontdek je niet alleen hoe het exclusieve schoenen- en modemerk is ontstaan, hoe de schoenen vervaardigd werden, maar je verwondert je er met name over de vele schoenen én hun inspiratiebronnen die er zijn uitgestald. En voor de literatuurliefhebbers: je vindt er nog steeds de put waar Beatrice, de platonische liefde van Dante, eeuwen geleden water haalde. Op de verdieping boven het museum koop je de moderne editie van de schoenen die ooit ontworpen werden voor Greta Garbo, Judy Garland en Audrey Hepburn.

Salvatore Ferragamo (1989 – 1960) maakte aanvankelijk naam als ‘schoenmaker van de sterren’ in Holywood. Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Greta Garbo en Sophia Loren droegen zijn creaties. In 1927 keerde Ferragamo terug naar Italië en opende een zaak in Florence.  In het museum ontdek je de carrière van de Florentijn aan de hand van meer dan tienduizend schoenen. Een unieke collectie!

Caffè Giacosa Florence

Caffè Giacosa Florence

Het café van Roberto Cavalli

Na de modische musea plof je -stijlvol, dat dan wel – neer in Roberto Cavalli’s Caffè Giacosa. Al in de negentiende eeuw was dit een geliefde plaats voor de Florentijnse elite, maar sinds de in Florence geboren Cavalli de historische plek met zorg heeft laten renoveren en de magische sfeer zorgvuldig heeft teruggebracht naar vroeger tijden, is het een ware place to be. Het verhaal gaat dat je er de beste cappuccino in Florence drinkt, en dat wil wat zeggen!

Kostuumgalerij van het Palazzo Pitti

Kostuumgalerij van het Palazzo Pitti

Historische mode

Historische mode bewonder je in de Galleria del Costume in het Palazzo Pitti. De Lorraine/Savoy zalen in de Meridiana van het Palazzo Pitti tonen historische kleding en accessoires. De collecties bestrijken de periode van de 18e eeuw tot heden. Je vindt er de kleding van groothertog Cosimo de’ Medici, van Eleonora van Toledo en haar zoon Don Garzia, tot enkele zeldzame kledingstukken uit de 16e eeuw.

Het meest fashionable hotel in Florence

Wanneer je genoeg gewandeld hebt door de Via de’ Tornabuoni, je vergaapt hebt aan de chique etalages van Bulgari, Gucci, Prada, Pucci en Valentino, zak je aan het einde van de dag neer op je comfortabele bed in hét fashionhotel in Florence. Hotel Continentale is ingericht door de Florentijnse architect Michele Bönan maar is eigendom van Salvatore Ferragamo. Het hotel heeft misschien wel het allermooiste dakterras van de stad, bovenop de middeleeuwse Consortitoren aan de voet van de Ponte Vecchio en op steenworp afstand van de Via Tornabuoni met haar luxueuze modewinkels.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!