Een Moors paleis in Toscane: Castello di Sammezzano

Op een heuveltop in Toscane, minder dan 40 kilometer ten zuiden van Florence, ligt in het gehucht Leccio een curieus, extravagant paleis; het Castello di Sammezzano. Toen ik de foto’s een paar dagen geleden tegenkwam op Pinterest stond ik versteld; bevindt dit bouwwerk zich in Toscane?! Inderdaad, het klopte! Het adembenemende kasteel werd in 1605 in Moorse stijl en met Islamitische kunst gebouwd voor Ximenes d’Aragona en tussen 1853 en 1889 werd het herbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Castello di Sammezzano gebruikt als een luxe hotel met appartementen, een spa, golf en country club, tot het in de jaren negentig werd gesloten. Sindsdien is het grotendeels verlaten en gesloten voor het publiek, maar toch hoop ik er ooit een kijkje te kunnen nemen.

Castello di Sammezzano

Castello di Sammezzano

Castello di Sammezzano in Toscane

Interieur van het kasteel

Castello di Sammezzano

Het gehele kasteel is in Moorse stijl gebouwd, met ingewikkelde motieven, adembenemende patronen en kleuren. Er zijn 365 kamers in het kasteel, één gemaakt voor iedere dag van het jaar, en iedere kamer heeft zijn eigen naam en eigenaardigheden. Zo heb je een witte kamer met vloeren van Marokkaans mozaïek, ingewikkeld stucwerk en smeedijzeren kroonluchters aan het plafond, een spiegelkamer, en een rijkelijk versierde Pauwenkamer met ingewikkelde geometrische patronen in alle kleuren van de regenboog. Verborgen tussen deze honderden kamers vind je verborgen nissen, zuilen, gewelven, gebrandschilderd glas en geglazuurde tegels. Vrijwel niets is onversierd gelaten.

Castello-di-Sammezzano-toscane-witte-kamer-Gaia-Saviotti

Smeedijzeren kroonluchters in de witte kamer

 

Castello di Sammezzano in Toscane, detail

Detail van de gekleurde mozaïeken en decoraties

Castello di Sammezzano in Toscane

De Pauwenkamer

Castello di Sammezzano in Toscane

Castello di Sammezzano in Toscane

Verborgen in het paleis bevindt zich een boog waarboven de worden Non plus ultra zijn afgebeeld. Niet Verder, de woorden die Hercules volgens de mythe op de Zuilen van Hercules, Gibraltar en Monte Hacho zou hebben gebeiteld. Een waarschuwing dat de rand van de bekende wereld was bereikt. En in dit paleis misschien een kleine herinnering, aan de bezoeker, dat er waarschijnlijk op de wereld niets meer indrukwekkends te vinden is.

Castello di Sammezzano in Toscane

Moorse motieven in de plafonds

Castello di Sammezzano in Toscane

Details van het interieur

Castello di Sammezzano in Toscane, de Pauwenkamer

Castello di Sammezzano in Toscane, de Pauwenkamer

Castello di Sammezzano in Toscane

Castello di Sammezzano in Toscane

Foto’s via www.gillianslists.com

Meer lezen:

2 comments

Mary-Ann 26 februari 2015 - 09:24

Zo prachtig! Waarom wordt het niet voor het puiek opengesteld, zodat we het in het echt kunnen zien?

Reply
Aniek Rooderkerken 26 februari 2015 - 10:49

Na de oorlog werd het kasteel omgetoverd tot hotel en sinds dat in 1990 zijn deuren sloot is het gebouw in een staat van verwaarlozing. Het kasteel is in het bezit van een Italiaans-Engels bedrijf (Sammezzano Castle Srl) en is gesloten omdat men wacht op herstel en restauratie. Op dit moment is het al meer dan 20 jaar gesloten en is er -zo zegt de website – elektriciteit noch water. Het park rondom het kasteel zou wel open zijn voor bezoek en zo nu en dan wordt het kasteel zelf opengesteld voor een rondleiding aan een selecte groep mensen. Maar ik las in een bericht op internet dat de laatste keer waarop dit gebeurde alle timeslots vol zaten, binnen een minuut nadat de kaartuitgifte online was gestart. Maar ik blijf hoop houden dat ik het een keer kan bezoeken 😀

Reply

Laat een bericht achter!