Tips voor Italië, die heb ik genoeg. Op Italië Uitgelicht gaf ik eerder al de beste tips voor een onvergetelijke reis naar Italië. Vandaag is het tijd voor deel twee, waarbij we door heel Italië reizen; van Venetië tot Puglia. Heb jij nog mooie tips? Laat het me gerust weten!
Onvergetelijke reis naar Italië: Bewonder Caravaggio in Rome
Overal in Rome bewonder je de donkere en dramatische kunstwerken van Caravaggio. Verspreid door de stad vind je meer dan twintig kunstwerken, in de kerken en paleizen waarvoor ze oorspronkelijk eeuwen geleden ook bedoeld waren. Uiteraard in de Santa Maria del Popolo, aan het Piazza del Popolo. Hier hangen misschien wel de bekendste religieuze werken van Caravaggio: De bekering van Paulus en De kruisiging van Petrus.
Maar er is meer; zoals de Galleria Borghese met onder andere de Jongen met een fruitmand, Madonna met de slang en Hiëronymus in zijn studeervertrek. In de buurt, aan de Via Veneto, vind je in de Santa Maria della Concezione Caravaggio’s Heilige Franciscus. In het Palazzo Barberini is de beroemde Judith onthoofdt Holofernes; in de relatief onbekende Sant’Agostino is Caravaggio’s Madonna di Loreto te bewonderen; en in de San Luigi dei Francesi zie je hoe Caravaggio de Contarellikapel met drie enorme schilderijen over het leven van de evangelist Mattheus decoreerde.
Loop je verder door Rome, dan vind je in het Palazzo Doria Pamphilj, het Palazzo Corsini en in een van de zalen van de Vaticaanse Musea nog veel meer Caravaggio’s.
Ontdek de Toscaanse heuvelstadjes
De vele heuvelstadjes in Toscane, met oude stenen huizen die boven het landschap met wijngaarden en eeuwenoude olijfbomen uittorenen. Het is hét authentieke en fotogenieke beeld dat je voor je ziet wanneer je aan Italië denkt. Ten noorden van Siena herbergt de Chianti regio prachtige heuvelstadjes, die zich perfect lenen voor een dagtrip. Denk bijvoorbeeld eens aan Castellina in Chianti, Volterra met zijn Etruskische herkomst, of het prachtige Colle di Val d’Elsa. Maar misschien wel het meest bekend is San Gimignano, met een horizon vol Middeleeuwse torens.
Zo’n 40 kilometer ten zuiden van Siena ligt Montalcino, waar buiten de stadsmuren de heerlijkste wijnen worden geproduceerd. Hetzelfde geldt voor Montepulciano, een prachtige stad midden in een wijnstreek, waar zich binnen de stadsmuren vele palazzi in Renaissance-stijl bevinden. In het stadje Cortona is nauwelijks een horizontale straat te vinden; het plaatsje is namelijk tegen een helling aan gebouwd. Mede hierdoor biedt het een schitterend panorama en zeker ’s avonds heb je een onvergetelijk uitzicht op de prachtige Middeleeuwse heuvelstadjes waar Toscane zo beroemd om is.
Ontrafel het mysterie van Pompeii
Mijn eerste blog vol tips om Italië te beleven, sloot ik af met de tip “verken een vulkaan“. Hier schreef ik al over de Vesuvius. De uitbarsting van deze vulkaan in het jaar 79 betekende het einde van het stadje Pompeii, dat werd bedolven onder een dikke laag lava en as. Het gevolg is wellicht het best geconserveerde Romeinse stadje, waar je door de straatjes kan dwalen en villa’s kan bekijken die nog grotendeels intact zijn. De muren van het stadje herbergen fresco’s en mozaïeken die eruit zien alsof ze gisteren werden vervaardigd.
Ook vandaag nemen we je mee naar een plek die geschiedenis ademt. De Villa dei Misteri is een goed bewaard gebleven ruïne van een Romeinse villa, die ongeveer 400 meter ten noordwesten van Pompeii ligt. De vele fresco’s in de villa zijn nagenoeg onbeschadigd, zo ook die in het triclinium. Hier zien we verschillende scènes van een nobele Romeinse vrouw die in de cultus van Dionysus verschillende specifieke riten en rituelen ondergaat. Wellicht ondergaat de jonge vrouw de riten van het huwelijk.
De Villa ligt net buiten Pompeii in een zogenaamde villa Suburbana, een buitenwijk, en is van de stad gescheiden door een weg met aan weerszijden grafmonumenten, een necropolis. Net als in de andere villa’s van Pompeii en Herculaneum wordt je hier echter ook de macabere gebeurtenis waar die de stad trof; in de villa werd een aantal lichamen gevonden van mensen die de stad niet meer konden ontvluchten toen de Vesuvius uitbarstte. Van de lichamen werden gipsen afgietsels gemaakt.
Ontdek de Barok van Lecce
De hak van de Italiaanse laars wordt gevormd door een kalksteen massief. In de omgeving van de steden Lecce, Taranto en Brindisi werd eeuwenlang deze zachte steensoort gedolven. De beitels van de steenhouwers vormden deze Pietra Leccese eeuwenlang om tot de meest prachtige architectuur.
Het Piazza del Duomo in Lecce wordt gedomineerd door de stenen facade van de Duomo en het aangrenzende bisschoppelijk paleis. Hier, net als bij de andere kerken en paleizen van de stad, zijn de stenen gevormd in uitbundige versieringen en fantastische vormen. De kathedraal heeft twee entrees. Één aan de noordzijde van de kerk, sober en elegant, en de ander een meesterwerk van de Barokke kunst aan het Piazza. Hier zie je de beelden van Sint Orontius tussen Sint Justus en Saint Fortunatus.
Ook de Basilica di Santa Croce, op een paar stappen van de Duomo, heeft een rijkelijk gedecoreerde gevel met een overvloed aan vegetatie, Korinthische zuilen en groteske dieren, alsof het zonovergoten land zijn uitdrukking in sculptuur had gevonden.
De stad Lecce wordt ook wel het Florence van het Zuiden genoemd. Ben jij het daarmee eens? In ieder geval is het een prachtige stad vol Barokke overdaad!
Vier de Biënnale van Venetië
Eens in de twee jaar viert Venetië de Biënnale, de toonaangevende internationale kunstmanifestatie. In de zomermaanden, tot eind november, bewonder je in de Giardini, de Arsenale en op verschillende locaties in de stad Venetië de tentoonstellingsgebouwen die de achtentwintig deelnemende landen inrichten. Zo wordt de Nederlandse bijdrage steeds ondergebracht in het Rietveldpaviljoen. De eerste Biënnale van Venetië werd in 1895 gehouden en tegenwoordig wordt er een onderscheid aangebracht in de verschillende kunstdisciplines: van beeldende kunst, architectuur, muziek, theater tot dans. Waar Venetië altijd al een levendige stad is, komt nu het artistieke hart van de stad tot leven. Heb jij de Biënnale al eens gevierd?
Laat je verrassen in de ideale steden van Val d’Orcia
Val d’Orcia, dat kreeg ik als tip van Italië&Zo. De streek Val d’Orcia in Toscane werd in 2004 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Schreef ik al over de pittoreske heuvelstadjes in Toscane, in het heuvelachtige landschap ten zuiden van Siena vind je er voldoende, zoals Castiglione d’Orcia, Montalcino, Pienza, Radicofani en San Quirico d’Orcia. Niet vreemd dan ook dat het agrarische achterland van Siena, met de versterkte nederzettingen op de heuveltoppen, veel kunstenaars inspireerde.
Het landschap weerspiegelt de kolonisatie door de kooplieden van Siena in de 14e en 15e eeuw. Zij creëerden een landschap waarop efficiënt voedsel verbouwd kon worden, maar dat ook een lust voor het oog was. Het resultaat was zorgvuldig en bewust gepland en leidde tot het begin van het begrip ‘landschap’ als een kunstmatige creatie. Boerderijen waar graan, wijn, olijven, groeten en fruit worden verbouwd, wisselen af met bossen vol beuken en kastanjebomen, en met rozenstruiken om de wijngaarden te verfraaien. De donkere kleur van de cipressen volgen de ronde vormen van de heuvels en contrasteert opvallend met het bleke landschap.
Ook de steden werden tijdens de kolonisatie vergroot en verbeterd. Misschien wel het beste voorbeeld is Pienza, vernoemd naar de oprichter paus Pius II die in 1459 Bernardo Rossellino opdracht gaf het stadje te verbeteren tot een ideale stad, me een kathedraal en verschillende paleizen.
Wat is jouw beste tip voor een onvergetelijke reis naar Italië?
Geef een reactie