Home StedenFlorence Caravaggio’s Bacchus, 10 Must-Sees in de Uffizi

Caravaggio’s Bacchus, 10 Must-Sees in de Uffizi

door Aniek Rooderkerken
Caravaggio (1571-1610), Bacchus, c. 1596, Galleria degli Uffizi, Florence

Caravaggio’s Bacchus, 10 Must-Sees in de Uffizi

Caravaggio, of Michelangelo Merisi, is wereldwijd bekend om zijn revolutionaire kunstwerken en berucht om zijn temperament. De kunstenaar had een veelbewogen leven, onconventioneel en vaak gewelddadig. Geboren in Milaan, werkte hij voornamelijk in Rome, Napels, Malta en Sicilië. Voor zijn patroon Cardinaal del Monte vervaardigde hij een Bacchus, als geschenk voor de groothertog van Toscane Ferdinand I.

De Bacchus van Caravaggio

Bacchus is niet geïdealiseerd weergegeven, zoals indertijd gebruikelijk. Integendeel! Zoals op de meeste van zijn schilderijen portretteerde Caravaggio iemand van de straat en richtte hij zich op de mens, diens onvolkomenheden en beperkingen van zijn sterfelijke natuur. Ook schilderde hij geen landschap op de achtergrond. Hierdoor gaat de aandacht direct naar de menselijkheid van het personage in plaats van naar overbodige details.

Caravaggio’s Bacchus is niet langer een oude god, of een geïdealiseerd persoon zoals in de hoge renaissance. In plaats daarvan schilderde Caravaggio een ietwat vulgaire en wellicht zelfs ongeïnteresseerde, vermoeide jongeling, die zijn mollige gezicht naar ons toe draait en ons een beker wijn aanbiedt. Let op de hand waarmee hij de beker vasthoudt; met gespannen vingers met vuile nagels. Is het Bacchus zelf? Of slechts een gewone jongeling van de straat verkleed als Bacchus?

De Bacchus van Caravaggio in de Uffizi
Caravaggio (1571-1610), Bacchus, c. 1596, Galleria degli Uffizi, Florence
De Bacchus van Caravaggio in de Uffizi
De Bacchus van Caravaggio in de Uffizi

Lees ook:
Portretten van Federico da Montefeltro en zijn vrouw Battista Sforza
Ognissanti madonna
Madonna met het puttertje
De Doni Tondo van Michelangelo
De Venus van Urbino
Botticelli’s geboorte van Venus
Botticelli’s beroemde la primavera
Caravaggios Bacchus
Aanbidding der wijzen doo Gentile da Fabriano
Judith en Holofernes

Meer lezen:

Laat een bericht achter!